Dessa dessertpizzor är löjligt goda, enkla att göra och du kan variera smakerna i oändlighet. Välj mellan att grädda all topping eller grädda pizzabotten med bara fyllning och efterdekorera. Varför inte låta dina gäster göra sin egen pizza.

Dessertpizzor (cirka 20 små pizzor, 6 cm)

Deg
Du behöver: 
40 g jäst
2 1/2 dl (250 g) rumsvarm mjölk 3 %
12 dl (725 g) vetemjöl
175 g rumsvarmt smör
1 dl (90 g) strösocker
knappt 1 tsk (4 g) salt
1 ägg

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Smula ner jästen och tillsätt mjölken i bunken i bakmaskinen.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och kör till en smidig deg i bakmaskin 5-10 minuter. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
  3. Dela upp degen i 50-gramsbitar och rulla ihop till släta bullar, låt vila 10 minuter på lättmjölad bänk.
  4. Kavla ut runda pizzabottnar, cirka 1 centimeter tjocka, eller kavla ut hela degen och stansa ut pizzabottnarna.
  5. Låt jäsa 20 minuter på en plåt innan du lägger på fyllningen.
  6. Spritsa på fyllningen, garnera med topping och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  7. Efterdekorera och servera.

4 fyllningar

Syrat äpple med mandel och kanel

Du behöver:
2 dl (cirka 200 g) äpplemos
1 syrligt äpple i tunna skivor
1/2 dl hackad mandel
1-2 msk malen kanel

Gör så här:

  1. Spritsa äppelmoset på pizzabottnarna, garnera med lövtunna skivor äpple och strö över hackad mandel och kanel. Grädda.

Nektariner med passion och pistage

Du behöver:
1 2/3 dl (100 g) florsocker
2 3/4 dl (140 g) mixade pistagenötter
1 dl (100 g) passionsfruktsjuice eller puré
2 fint skivade nektariner
1/2 dl hackade pistagenötter
Hallonpulver till garnering efter gräddning

Gör så här: 

  1. Blanda allt utom nektariner och hackade pistagenötter. Spritsa fyllningen på pizzabottnarna, garnera med nektarinskivor och strö över hackade pistagenötter. Grädda.
  2. Låt svalna och sikta över hallonpulvret. Ta ett papper och håll över halva pizzan när du siktar, supersnyggt.

Blåbär med kardemumma och vit choklad

Du behöver: 
1 2/3 dl (100 g) florsocker
2 3/4 dl (140 g) mandelmjöl
1 dl (100 g) citrusjuice
2 msk blåbärspulver + lite extra till garnering
1 tsk (2 g) mortlad kardemumma
1 ask färska blåbär
100 g smält vit choklad
blåbärspulver

Gör så här:

  1. Blanda florsocker, mandelmjöl, citrusjuice, blåbärspulver och kardemumma. Spritsa fyllningen på pizzabottnarna och grädda.
  2. Låt svalna och ringla rejält med vit choklad över pizzorna och ös på med färska blåbär. Sikta över lite blåbärspulver.

Nutella med kokos och flingsalt

Du behöver:
1 2/3 dl (100 g) florsocker
2 3/4 dl (140 g) hasselnötsmjöl
1 dl (100 g) färskpressad apelsinjuice
1-2 dl (150-300 g) nutella
1 dl (15 g) rostade kokosflakes
flingsalt

Gör så här:

  1. Blanda florsocker, hasselnötsmjöl och apelsinjuice. Spritsa fyllningen på pizzabottnarna och grädda.
  2. Låt svalna och bred på ett rejält lager med nutella, strö över kokosflakes och flingsalt.

Recept: Linn Utbult Foto: Frida Wismar

NUVARANDE Dessertpizzor – så gott och enkelt att göra
NÄSTA Digital balans – hjärnforskarens bästa tips