En mustig gryta smakar alltid härligt på hösten, och när den dessutom minskar klimatavtrycket med 72 % jämfört med en vanlig chili känns det ännu bättre.

Chili con carne con aubergine (4 portioner)

Här späder vi ut köttfärsen med en hel del riven aubergine. Ett enkelt sätt att göra en vanlig rätt mycket mer klimatsnål utan att kompromissa med smaken.

Du behöver: 
200 g blandfärs
1 stor aubergine
2 burkar bönor, à 380 g, gärna olika
1 burk krossade tomater, à 400 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 röd chili
1 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk salt
rapsolja till stekning

Till servering:
2 dl smetana eller crème fraiche
1 kruka färsk koriander
levainbröd

Gör så här:

  1. Bryn färsen i rapsolja i en stor kastrull. Riv auberginen. Lägg i auberginrivet och fräs några minuter till.
  2. Hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Lägg i lök, vitlök och paprika och fräs ytterligare några minuter.
  3. Strimla chilin. Häll i krossade tomater, tomatpuré, vatten, chili och kryddor. Låt puttra i ca 15 min.
  4. Skölj bönorna. Blanda i dem i grytan och låt puttra någon minut till.
  5. Servera med smetana, koriander och levainbröd.

Recepten är ur ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok” (Mondial) av Eva & Matts Hildén. De brinner för mer smak med mindre kött och minskat klimatavtryck.

Av: Annika Ortmark Lind Recept och foto Eva och Matts Hildén