Visst går det att använda frysta bär, men inget går upp mot känslan av spänstiga rabarberstjälkar, klarröda jordgubbar och nyplockad mynta.

Jordgubbspaj med mynta och rabarber (1 paj)

Du behöver:
Pajdeg:
225 g rårörsocker mixat till pulver eller florsocker
225 g siktat dinkel- eller vetemjöl
8 g bakpulver
8 g vaniljsocker (se nedan)
1 knivsudd finkornigt oraffinerat havssalt
150 g rumstempererat smör
50 g ägg (ca 1 st)

Fyllning
300 g jordgubbar
100 g strö- eller rårörsocker
1 citron, zest (rivet skal)
20 g färskpressad citronjuice (från ca 1⁄2 citron)
1 knippe mynta (spara lite till garnering)
3–4 rabarberstjälkar
6 g potatismjöl
15 g strö- eller rårörsocker
florsocker att pudra med

Till servering: Vaniljkräm

Gör så här: 

  1. Värm ugnen till 180° varmluft.
  2. Lägg alla ingredienser till pajdegen, utom ägget, i en bunke. Arbeta ihop till en deg med sandliknande konsistens. Tillsätt ägget och blanda väl. Degen kommer att vara ganska kladdig men den blir fastare i kylen. Plasta in och låt degen vila i kylen i 2–3 timmar.
  3. Mjöla händerna och tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform. Låt vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
  4. Lägg jordgubbar, socker, citronzest och citronjuice i en stor kastrull och koka upp. Koka under omrörning tills en del av vätskan har kokat bort och det har blivit en kompottliknande konsistens, 10–15 minuter. Ta kastrullen från värmen. Finhacka myntan och rör ned den i kompotten. Låt svalna.
  5. Skiva rabarbern och lägg skivorna i en bunke med potatismjöl och 1 msk socker.
  6. Bred ut jordgubbskompotten i botten på pajen och toppa med rabarberbitarna. Gör remsor av resterande pajdeg och lägg dem i e gallerliknande mönster ovanpå.
  7.  Grädda pajen i ugnen tills den är gyllenbrun, 45–60 minuter.
  8. Ta ut pajen och låt den svalna. Pudra över florsocker och strö över finhackad mynta. Servera med uppvispad vaniljkräm.

Vaniljkräm:

Du behöver:
1 vaniljstång
100 g strö- eller rårörsocker
500 g mjölk, 3 %
120 g äggula (ca 6 st)
35 g maizena majsstärkelse
25 g smör

Gör så här:

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret så att fröna lossnar. Koka upp mjölken och sockret med vaniljfröna. Lägg även i stången. Ställ åt sidan.
  2. Vispa ihop äggula och maizena i en bunke (det är viktigt att det rörs ihop ordentligt så att det inte blir några maizenaklumpar).
  3. Ta upp vaniljstången ur mjölkblandningen. Häll den varma mjölken i bunken med äggvispet samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen, koka upp och låt koka i 2 minuter under konstant omrörning.
  4.  Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Sila ner krämen i en annan bunke och låt svalna. Täck med plastfolie i direktkontakt med ytan och förvara i kylen. Vispa upp krämen igen före servering så konsistensen blir krämig.

Recept: My Feldt Foto: Linda Lomelino

NUVARANDE Bjud på fika: Jordgubbspaj med mynta och rabarber
NÄSTA KRÖNIKA: ”Min själ återvänder efter lyxöverdosen”