Lyft sportlovskorven ett par snäpp och överraska med en milkshake. Garanterad succé efter åket, oavsett ålder.

Korv med bröd på 4 olika sätt – enkelt och gott

korv_med_brod_4satt_32019

… med surkål, äpple och rostad lök (4 portioner)

Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
4 msk grovkornig senap
1 äpple, skivat
3 dl surkål
1 dl grovhackad bladpersilja
4 msk rostad lök, köpt eller hemgjord (se nedan)

Gör så här:

  1. Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
  2. Toppa korven med senap, skivat äpple, surkål, bladpersilja och rostad lök.

… med chilimajs, picklad rödlök och sesam- och srirachamajo (4 portioner)

Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
chilirostad majs (se nedan)
picklad rödlök (se nedan)
sesam- och srirachamajo (se ruta)
1 kruka koriander, grovhackad

Gör så här:

  1. Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
  2. Fördela krispig chilimajs och picklad rödlök över korven. Toppa med sesam- och srirachamajo och färsk koriander.

… med morotscoleslaw med timjan och rostad lök (4 portioner)

Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
coleslaw med timjan (se nedan)
rostad lök, köpt eller hemgjord (se nedan)
4 kvistar färsk timjan, grovhackade

Gör så här:

  1. Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
  2. Toppa korven med coleslaw, rostad lök och färsk timjan.

… med rostade grönsaker och fetaost (4 portioner)

Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
ugnsrostade grönsaker i örtolja (se nedan)
150 g fetaost, smulad
1 dl grovhackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
  2. Toppa korven med rostade grönsaker, fetaost och bladpersilja.

6 goda tillbehör till korven!

Gör tillbehören i förväg, sedan är det bara att ställa fram när hungern slår till.

Ugnsrostade grönsaker i örtolja (4 portioner)

Ugnsrostade grönsaker:
2 röda snackpaprikor, i grova klyftor
150 g snackmorötter
1 zucchini, i 1 cm tjocka skivor
1 rödlök, klyftad
150 g schalottenlök, halverad
3 msk neutral rapsolja
3⁄4 tsk salt

Örtolja:
1⁄2 kruka timjan, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade 1⁄2 tsk salt
4 kvistar rosmarin
ca 3 dl rapsolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär bort fästet på paprikorna. Lägg paprikor och morötter hela i en långpanna. Lägg i zucchini, rödlök och schalottenlök.
  2. Tillsätt olja och salt. Blanda allt ordentligt. Rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna fått fin färg, ca 25 minuter.
  3. Varva grönsakerna med timjan, vitlök och salt i en glasburk med lock. Stick ner rosmarinkvistarna och häll över rapsolja så att det täcker grönsakerna. Förvara i kylskåp.

Sesam- och srirachamajo

Rör ihop 1 1/2 dl majonnäs med 2 tsk srirachasås, 1 tsk japansk soja, 1 tsk sesamolja och 1 liten pressad vitlöksklyfta i en skål. Det blir ca 1 1/2 dl.


Rostad lök (4 portioner)

Lägg 1 hackad gul lök i en bunke och blanda med 1/2 tsk salt. Låt stå 10 minuter. Blanda ner 2 msk vetemjöl i bunken. Stek löken i 4 msk olja på medelvärme tills den är krispig och gyllenbrun, 10–15 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Använd som krydda.


Coleslaw med timjan (4 portioner)

Blanda 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl majonnäs, 1 dl rysk yoghurt, 2 tsk dijonsenap, finrivet skal från 1 citron, 1 msk citronsaft och 1/2 tsk salt i en bunke. Strimla 1 liten spetskål och 2 morötter, vänd ner med 1/2 kruka finhackad timjan.


Snabbpicklad rödlök (4-6 personer)

Skala och skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en skål eller burk med lock. Koka upp 1 dl vitvinsvinäger, 2 msk strösocker och 1 tsk salt. Häll den varma lagen över rödlöken och låt svalna. Förvara i kylen.


Chilirostad majs

Låt 1 burk majs (340 g) rinna av och blanda med 4 msk vetemjöl i en skål. Hetta upp 3 msk rapsolja i en stekpanna och stek majsen krispig, 4–5 minuter. Strö över 1 krm chili flakes och 1/2 krm salt. Lägg upp i en skål.


3 milkshakes – underbart goda

milkshakes_32019

Kardemummakryddad kaffemilkshake (Till två stora eller 4 små glas)

Smarrigaste kaffedrinken är såklart den med glass i! Kaffets beska bryter av det söta, och kardemummasmaken gör den fulländad och helt magiskt god.

Du behöver:
6 dl vaniljglass
2 dl mjölk, 3% fett
2 msk kondenserad mjölk
1 krm malen kardemumma
2 msk snabbkaffepulver
2 msk minimarshmallows
1 krm mortlade kardemummakärnor

Gör så här:

  1. Häll vaniljglass, mjölk, kondenserad mjölk, kardemumma och kaffepulver i en bunke.
  2. Mixa hastigt med stavmixer till en fluffig shake. Häll upp i glas, toppa med marshmallows och nystött kardemumma. Servera direkt!

Citronmilkshake med mynta (Till två stora eller 4 små glas)

En milkshake smaksatt med en klick lemon curd, färsk mynta och citron som är fyllig och fräsch på samma gång.

Du behöver:
6 dl vaniljglass
2 dl mjölk, 3% fett
2 msk lemoncurd
2 citroner, finrivet skal
1 kruka mynta, finhackad + några blad att toppa med

Gör så här:

  1. Häll glass, mjölk, lemoncurd, citronskal och hackad mynta i en bunke. Mixa hastigt med en stavmixer till en fluffig shake. Häll upp i glas och toppa med färska myntablad. Servera direkt!

Chokladmilkshake med grädde och marshmallows (Till två stora eller 4 små glas)

After ski eller fredagsmys – en riktig chokladmilkshake, med mörk choklad, är alltid rätt. 10 minuter + 20 minuter att svalna

Du behöver: 
2 dl mjölk, 3% fett
100 g mörk choklad (70% kakao), grovhackad
6 dl vaniljglass

Topping:
1 dl vispgrädde
2 msk minimarshmallows

Gör så här:

  1. Värm mjölken så att den precis börjar sjuda, den ska inte koka.
  2. Blanda ner chokladen och rör tills den är helt smält.
  3. Mixa ihop chokladblandningen med vaniljglass med en stavmixer.
  4. Vispa grädden. Häll upp shaken i glas och toppa med grädde och marshmallows. Servera direkt!

Recept: Lina Gebäck Foto: Roberth Björk