Korv med bröd på 4 olika sätt – enkelt och gott
… med surkål, äpple och rostad lök (4 portioner)
Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
4 msk grovkornig senap
1 äpple, skivat
3 dl surkål
1 dl grovhackad bladpersilja
4 msk rostad lök, köpt eller hemgjord (se nedan)
Gör så här:
- Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
- Toppa korven med senap, skivat äpple, surkål, bladpersilja och rostad lök.
… med chilimajs, picklad rödlök och sesam- och srirachamajo (4 portioner)
Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
chilirostad majs (se nedan)
picklad rödlök (se nedan)
sesam- och srirachamajo (se ruta)
1 kruka koriander, grovhackad
Gör så här:
- Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
- Fördela krispig chilimajs och picklad rödlök över korven. Toppa med sesam- och srirachamajo och färsk koriander.
… med morotscoleslaw med timjan och rostad lök (4 portioner)
Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
coleslaw med timjan (se nedan)
rostad lök, köpt eller hemgjord (se nedan)
4 kvistar färsk timjan, grovhackade
Gör så här:
- Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
- Toppa korven med coleslaw, rostad lök och färsk timjan.
… med rostade grönsaker och fetaost (4 portioner)
Du behöver:
4 korvar av valfri sort
4 korvbröd eller baguetter
ugnsrostade grönsaker i örtolja (se nedan)
150 g fetaost, smulad
1 dl grovhackad bladpersilja
Gör så här:
- Stek eller grilla korven. Värm bröden i ugnen eller på grillen.
- Toppa korven med rostade grönsaker, fetaost och bladpersilja.
6 goda tillbehör till korven!
Gör tillbehören i förväg, sedan är det bara att ställa fram när hungern slår till.
Ugnsrostade grönsaker i örtolja (4 portioner)
Ugnsrostade grönsaker:
2 röda snackpaprikor, i grova klyftor
150 g snackmorötter
1 zucchini, i 1 cm tjocka skivor
1 rödlök, klyftad
150 g schalottenlök, halverad
3 msk neutral rapsolja
3⁄4 tsk salt
Örtolja:
1⁄2 kruka timjan, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade 1⁄2 tsk salt
4 kvistar rosmarin
ca 3 dl rapsolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skär bort fästet på paprikorna. Lägg paprikor och morötter hela i en långpanna. Lägg i zucchini, rödlök och schalottenlök.
- Tillsätt olja och salt. Blanda allt ordentligt. Rosta i mitten av ugnen tills grönsakerna fått fin färg, ca 25 minuter.
- Varva grönsakerna med timjan, vitlök och salt i en glasburk med lock. Stick ner rosmarinkvistarna och häll över rapsolja så att det täcker grönsakerna. Förvara i kylskåp.
Sesam- och srirachamajo
Rör ihop 1 1/2 dl majonnäs med 2 tsk srirachasås, 1 tsk japansk soja, 1 tsk sesamolja och 1 liten pressad vitlöksklyfta i en skål. Det blir ca 1 1/2 dl.
Rostad lök (4 portioner)
Lägg 1 hackad gul lök i en bunke och blanda med 1/2 tsk salt. Låt stå 10 minuter. Blanda ner 2 msk vetemjöl i bunken. Stek löken i 4 msk olja på medelvärme tills den är krispig och gyllenbrun, 10–15 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Använd som krydda.
Coleslaw med timjan (4 portioner)
Blanda 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl majonnäs, 1 dl rysk yoghurt, 2 tsk dijonsenap, finrivet skal från 1 citron, 1 msk citronsaft och 1/2 tsk salt i en bunke. Strimla 1 liten spetskål och 2 morötter, vänd ner med 1/2 kruka finhackad timjan.
Snabbpicklad rödlök (4-6 personer)
Skala och skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en skål eller burk med lock. Koka upp 1 dl vitvinsvinäger, 2 msk strösocker och 1 tsk salt. Häll den varma lagen över rödlöken och låt svalna. Förvara i kylen.
Chilirostad majs
Låt 1 burk majs (340 g) rinna av och blanda med 4 msk vetemjöl i en skål. Hetta upp 3 msk rapsolja i en stekpanna och stek majsen krispig, 4–5 minuter. Strö över 1 krm chili flakes och 1/2 krm salt. Lägg upp i en skål.
3 milkshakes – underbart goda
Kardemummakryddad kaffemilkshake (Till två stora eller 4 små glas)
Smarrigaste kaffedrinken är såklart den med glass i! Kaffets beska bryter av det söta, och kardemummasmaken gör den fulländad och helt magiskt god.
Du behöver:
6 dl vaniljglass
2 dl mjölk, 3% fett
2 msk kondenserad mjölk
1 krm malen kardemumma
2 msk snabbkaffepulver
2 msk minimarshmallows
1 krm mortlade kardemummakärnor
Gör så här:
- Häll vaniljglass, mjölk, kondenserad mjölk, kardemumma och kaffepulver i en bunke.
- Mixa hastigt med stavmixer till en fluffig shake. Häll upp i glas, toppa med marshmallows och nystött kardemumma. Servera direkt!
Citronmilkshake med mynta (Till två stora eller 4 små glas)
En milkshake smaksatt med en klick lemon curd, färsk mynta och citron som är fyllig och fräsch på samma gång.
Du behöver:
6 dl vaniljglass
2 dl mjölk, 3% fett
2 msk lemoncurd
2 citroner, finrivet skal
1 kruka mynta, finhackad + några blad att toppa med
Gör så här:
- Häll glass, mjölk, lemoncurd, citronskal och hackad mynta i en bunke. Mixa hastigt med en stavmixer till en fluffig shake. Häll upp i glas och toppa med färska myntablad. Servera direkt!
Chokladmilkshake med grädde och marshmallows (Till två stora eller 4 små glas)
After ski eller fredagsmys – en riktig chokladmilkshake, med mörk choklad, är alltid rätt. 10 minuter + 20 minuter att svalna
Du behöver:
2 dl mjölk, 3% fett
100 g mörk choklad (70% kakao), grovhackad
6 dl vaniljglass
Topping:
1 dl vispgrädde
2 msk minimarshmallows
Gör så här:
- Värm mjölken så att den precis börjar sjuda, den ska inte koka.
- Blanda ner chokladen och rör tills den är helt smält.
- Mixa ihop chokladblandningen med vaniljglass med en stavmixer.
- Vispa grädden. Häll upp shaken i glas och toppa med grädde och marshmallows. Servera direkt!
Recept: Lina Gebäck Foto: Roberth Björk