Äppeldessert med mascarponekräm, nötter och choklad – så gott!

Äppeldessert med mascarponekräm, nötter och choklad är den perfekta avslutningen på en perfekt middag.

Äppeldessert med mascarponekräm, nötter och choklad (4 portioner)

Du behöver:
3 äpplen
1⁄2 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
2 msk smör
4 msk strösocker

Mascarponekräm:
150 g mascarpone
2 dl vispgrädde

Till garnering:
25 g rostade mandelspån
25 g skalade pistaschnötter
25 g hyvlad mörk choklad

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar.
  2. Koka upp lite vatten i en kastrull. Lägg i pistaschnötterna (de ska täckas av vattnet) och koka dem i 1–2 minuter, inte mer – då kan de bli sega. Skölj av nötterna med kallt vatten och peta bort hinnan som täcker dem. Lägg åt sidan så länge.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en stekpanna tillsammans med smör och socker. Låt allt smälta ihop, lägg i äppeltärningarna och låt dem sjuda tills de har mjuknat något. Plocka upp vaniljstången. Ställ pannan åt sidan så länge.
  4. Vispa mascarponen till en fluffig och jämn konsistens. Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i mascarponen med luftiga tag.
  5. Varva äppeltärningar och mascarponekräm i dessertskålar (gärna av glas). Låt stå i kylen i 1–2 timmar.
  6. Strö över pistaschnötter, mandelspån och choklad och servera.

Bjud på en härlig pasta med körsbärstomater och pancetta till varmrätt. Recept hittar du här:

Recept: Paulo Roberto ur nya kokboken: Paolo Robertos italienska kök. Mat från gudarnas stig (Bonnier fakta) Foto: Anna Huerta