Varför hinner vissa allt – så blir du aktivitetsnöjd

Yoga och ha koll på bra tv-serier, boka weekendresor och genomföra en svensk klassiker. En del verkar hinna allt! Och själv kan du ha svårt att få till ett träningspass i veckan. Så vad är det som gör att vissa människor verkar ha en superväxel, undrar Taras Eva Gussarsson? Och måste man ha det för att hänga med?

Det är måndag morgon och kollegan berättar om sin härliga helg. Hon har varit på en skön spaträff med några väninnor (självklart körde de ett av träningspassen också). Sedan spontanmiddag på lördagen, ”en bit lamm på grillen bara, såå gott!”. Och på söndagen en brunch ”to die for” med efterföljande utställning …

Vid det här laget har du allt svårare att hålla leendet. Men herregud, hur hinner människan?! Hur orkar hon?!

Eva Sanner, psykosyntesterapeut och författare till ”Passionskoden” (Blad by Bladh), säger att det här med att ”alla andra” gör så mycket kanske delvis handlar om en missuppfattning.

”Den första tanken jag får är att de här personerna som verkar hinna allt kanske egentligen är fler personer som vi kopplar ihop. På sociala medier ser du vad en mängd människor gör, och lägger sedan undermedvetet ihop det. Det blir en additativ stress, där du inte längre jämför dig med bara EN person.

En annan förklaring, menar Eva Sanner, är att det har blivit status att ha mycket på gång. Att ha en fullspäckad kalender är fint, vilket gör att många omedvetet ser till att ha det så.

”Och jag tänker att det finns många som gör väldigt mycket, men som inte mår så bra. Många är väldigt stressade, men det skriver man inte om på sociala medier. Där framgår det inte hur stressfyllt det faktiskt är.”

”Tänket att ”mer är bättre” kommer från början från den ekonomiska världen” , säger Eva Sanner. ”Att tjäna mer pengar är bättre än att tjäna mindre. Att sälja 8000 bilar är bättre än 800.”

”Men människor fungerar inte på samma sätt. Problemet är att när vi gör en massa saker blir det svårare att stanna upp och känna efter. Vi ser ett stort utbud och vi väljer inte. Och ju mer stressade vi blir, desto mer oroliga, och kanske osäkra på vad vi vill.”

Så blir du aktivitetsnöjd

  • Gör färre saker – som du verkligen har valt.
  • Eller gör saker i perioder; det här året bestämmer du dig för att gå på teater. Nästa år kanske du lär dig ett nytt språk.
    – Jag tror det är roligare att koncentrera sig på något, än att försöka hinna allt, säger Eva Sanner. Vi behöver omväxling, men vi behöver också välja när och var vi gör saker.
  • Känn då och då efter vad du vill.
    – Till exempel på sommaren ska man ofta hinna allt; träna, bygga om huset, ha mycket sex, hälsa på folk … Då kan det vara viktigt att sätta sig ner och prata om vad alla i familjen vill och behöver. Och sedan fokusera på det viktigaste.
  • Det är fantastiskt att det finns nästan oändliga möjligheter. Men du är EN person, och du kan inte göra allt.
  • Våga vara öppen med att det kan bli för mycket – och respektera vänner som säger det (typ inte hinner baka hembakat till skolförsäljningen). Prata med andra om det, var med och skapa egna normer.
  • Ha ett intresse du brinner för. Om du ska göra allt, blir det mycket duttande. Och duttande förhindrar fördjupning.

Av: Eva Gussarsson Foto: Fotolia/IBL/AOP

Omslag 6-17.indd

Detta är ett utdrag ur nya Tara, nummer 6 /2017 . Läs resten av artikeln i tidningen som finns i butik 25 april 2017.