Aldrig har det varit så lätt som nu att hyra ut sitt hus under sommaren – och få extrapengar i hushållskassan. Pernilla och Mikael Dorch hyr både ut villan  i Stockholm och ett torp i Grythyttan via uthyrningssajten Airbnb. De bjuder alla gäster på nybakta muffns. Och hyresinkomsterna bidrar till upprustning  av sommartorpet.

Solen flödar ner på altanen och den lilla trädgården som hör till den grönmålade trävillan i de charmiga småhuskvarteren i Enskededalen, en förort i södra Stockholm, 15 minuters tunnelbaneresa från city.

Här bor Pernilla och Mikael Dorch med tre döttrar sedan mer än tio år. De hör till den allt större skaran av svenskar, framför allt i storstäderna, som hyr ut sitt hus eller lägenhet på semestern via uthyrningssajten Airbnb.

I somras bokade tyska, belgiska och spanska familjer huset. Året dessförinnan kom gästerna från Italien och Storbritannien.

”Vi skulle kunna hyra ut mer, men vi har satt minimum fem nätter som gräns. I somras hyrde vi ut huset tre veckor. För vi vill ta emot gästerna personligen och lämna över nycklar och visa runt – och det blir för flängigt att åka från landet för ofta”, säger Pernilla.

Familjen Dorch är rutinerade Airbnbvärdar. I år var tredje sommaren de hyrde ut. De hade vänner som hyrt ut med gott resultat.

”Vi blev nyfikna på om vi också skulle kunna göra det. Varför inte prova på att hyra ut i Stockholm när vi var i torpet och tvärtom? Vi hade ju då och då pratat om att driva ett bed & breakfast och detta skulle bli en minivariant av det.”

Stugan i Grythyttan är ett 1800-talstorp med grästak och gårdsbrunn. Pernilla och Mikael gick runt och tog många bilder inom- och utomhus (givetvis när solen sken) och formulerade rubriken ”Idylliskt torp med sjötomt”. Pris 540 kronor natten.

”Grythyttan är ju verkligen i mitten av ingenting och torpet har inget rinnande vatten inomhus. Man får tvätta sig i sjön eller bära in vatten från brunnen. Det var en chansning, men det var helt fascinerande. Det blev fullbokat hela sommaren ett halvår i förväg”, säger Pernilla med ett skratt.

Stug- och lägenhetsuthyrning för semesterboende är inte något nytt fenomen. Men det är amerikanska Airbnb som revolutionerat korttidsuthyrning för semesterbostäder. 35 miljoner gäster världen över har det senaste året bokat andra personers privatbostäder eller sommarhus på sajten.

Som uthyrare lägger du ut så många bilder du vill, höjer och sänker ditt pris, väljer när du vill hyra ut och till vem. Både uthyrare och gäst skapar personliga profiler, har direktkontakt via sajten och recenserar varandra efter vistelsen.

Jämfört med uthyrning via en traditionell semesterförmedlare tar det mer tid att hålla kontakt med dem som hyr. Å andra sidan tar Airbnb 3 procent av uthyrningspriset, traditionella förmedlare tar upp emot 30 procent.

Hittills är det främst i Stockholm, Göteborg och Malmö som de flesta Airbnbuthyrarna finns, bland annat finns många lägenheter i Stockholms innerstad.

En dom i hyresnämnden i Stockholm har klargjort att det är olagligt att hyra ut sin bostadsrätt om du inte fått klartecken från bostadsrättsföreningen. Men det verkar inte avskräcka uthyrarna. Det senaste året har antalet svenska uthyrningsobjekt hos Airbnb ökat med 71 procent och antalet Airbnb-gäster som bokar en vistelse i Sverige har mer än fördubblats.

Succén med sommartorpet har gjort att familjen Dorch successivt höjt priset till 780 kronor natten. För villan i Stockholm tar de 1200 kronor natten. Det blir ett välkommet tillskott i hushållskassan på mer än 30 000 kronor per år.

De håller sig under gränsen på 40 000 kronor för att slippa deklarera och skatta. Pengarna återinvesterar de i sommartorpet.

”Vi ska bland annat dra in sommarvatten, så det blir lite mer bekvämt för oss och för gästerna”, säger Mikael.

Men att låta främmande människor bo i sin bostad när man själv inte är där kan kännas otryggt. Tänk om de kraschar släktservisen? En främling som sover i ens säng?
Vi tänkte igenom allt väldigt noga. Vi gjorde en låsbar dörr till ett extraförråd i källaren där vi ställer in värdefulla ägodelar. Vi köpte nya kuddar och täcken från Ikea som vi alltid använder till gästerna och tjejerna har varsin stor plastback där de själva får packa ner saker som de är extra rädda om, berättar Pernilla.

Att alltid personligen vara på plats och lämna över nycklar är viktigt för familjen Dorch.
”Då får vi ett personligt intryck och känsla av gästerna.”

Hittills har alla gäster varit en positiv upplevelse, även om Pernilla blev lite nervös förra året när de tyska hyresgästerna anlände till Grythyttanen mörk regning kväll.
”Det var ett gäng långhåriga heavy metal-killar med svarta rockar. Jag undrade hur de hamnat här, mitt ute i skogen, men det var jättegulliga. De frågade om de fick göra lägereld på tomten. Sedan satt de och spelade akustisk gitarr om kvällarna.”

Det finns skräckhistorier på nätet om att hyra ut via Airbnb, som familjen Calgary som fick lägenheten sönderslagen av en knarkande gäst och Malmölägenheten som användes som bordell.

Airbnb hävdar dock att det är en försvinnande liten andel av uthyrningarna där det uppstår egendomsskador. Enligt deras statistik förra året anmäldes endast 540 fall av egendomsskador över 1000 dollar (8000 kronor), det vill säga endast en av 50 000 gäster ställer till problem för uthyraren.

Alla värdar har en försäkring som täcker skador upp till 8 miljoner kronor. Den vanliga hemförsäkringen gäller inte om du själv är bortrest.

”Sommaren 2015 hyrde 17 miljoner gäster av oss, och det var färre än 300 samtal till vårt säkerhetsteam som bedömdes som akuta situationer”, säger Annie Back på Airbnb.

Det senaste året har Pernilla och Mikael Dorch märkt att fler hyr ut i deras stadsdel. Men de har ändå fått Stockholmshuset uthyrt de veckor de önskat. En förklaring är de mycket positiva recensionerna som tidigare hyresgäster lämnat på sajten.

För Pernilla, som till vardags arbetar som chef i resebranschen, kan det där med service och att göra det där lilla extra för gästerna. Därför står det alltid nyplockade blommor och nybakta muffins på köksbordet när gästerna anländer.

”Muffinsen har gjort stor succé. Nästan alla nämner dem i recensionerna. Och en tysk gäst mailade efteråt och ville ha receptet”, säger hon.

Pernillas 5 råd när du hyr ut:

1. Lägg tid på att ta bra bilder. Vad är unikt med din bostad? Visa det i bilderna.

2. När du får bokningsförfrågningar, svara snabbt. Den som vill hyra kontaktar ofta flera värdar och vill kunna komma till avslut. Vi svarar alltid inom 24 timmar, oftast fortare.

3. Gör i ordning en pärm om allt de behöver veta: hur tv:n och spisen fungerar, en citykarta, vägbeskrivning till tunnelbanan och till natur och badplatser i närheten. Tipsa om lokalt bageri, cykeluthyrning och bra kvarterskrog.

4. Ställ undan de dyrbara kristallglasen och annat som känns ovärdeligt. Köp vinglas på Ikea.

5. Låt barnen hjälpa till. Våra döttrar plockar blommor och samlar in smutstvätten när gästerna åkt.

Hur mycket kan man ta ut?

Fem prisexempel från Airbnb. Priserna avser juli månad:

Göteborg, villa 10-15 minuter från centrum, 1451 kronor natten.

Stockholm, lägenhet på 97 kvm på Södermalm, 2272 kronor natten.

Malmö, femrumslägenhet mitt i centrum, 1891 kronor natten.

Sunne, stor villa i Värmlandsskogarna, 1231 kronor natten.

Gotland, kalkstenshus från 1800-talet, 668 kronor natten.

NUVARANDE Välkommen hem till oss – så enkelt är det att hyra ut sitt hus!
NÄSTA Nyhet: Träningsresa till Kreta!