Våga igen – därför växer du av utmaningar

Vad är det som säger att man går på en nit, säger "aldrig mer" och ändå upprepar saken? Det verkar ju idiotiskt. Inte alls, det får dig att mogna som människa. Här berättar Caroline Grimwalker om vad som får henne att våga igen. Och psykologen och psykoterapeuten Liria Pritz förklarar varför vi gör om saker vi har lovat oss själva heligt och dyrt att aldrig göra om.

Självkänslan stärks av att våga igen

Liria Ortiz är psykolog och psykoterapeut.

Psykologen och psykoterapeuten Liria Pritz förklarar varför vi gör om saker vi har lovat oss själva heligt och dyrt att aldrig göra om. Och vikten av att kunna göra just det.

Vad handlar aldrig mer-känslan om?
– Det är en överlevnadsmekanism. Något smärtade, så du vill skydda dig själv från det läskiga, hemska och farliga, säger Liria Oritz.

Vad är det som gör att vi ändå utsätter oss igen?
– Det handlar också om en överlevnadsmekanism. Tänk dig när människan bodde i grottor och behövde jaga djur för att få föda. När en björn attackerade kände de säkert ”aldrig mer”, men de behövde gå ut och jaga igen, annars hade vi aldrig överlevt som art.

Och om man översätter det till nutid?
– De positiva fördelarna överväger. Smärtan när man föder barn är enorm, men minnet av den klingar av och kvar finns då kärleken till barnet, därför föder kvinnor fler barn. Du kan ha varit i en relation där du blev djupt sårad, men efter ett tag längtar du efter kärlek och därför vågar du ta risken och bli sårad igen – för att få uppleva passionen. Eller så kostar det att nå ett mål i karriären, men efter lite vila längtar du efter segerkicken igen. Tänk om du i stället skulle hålla det hemska vid liv, då skulle du inte komma långt.

Vad finns det för vinster med att våga igen? 
– När du upplever att något var jobbigt, men inser att du ändå klarade det så stärks självkänslan och självförtroendet.

Vad skulle hända om man i stället lyssnade på och tog hänsyn till sina rädslor? 
– Om du blir upptagen av dina rädslor blir de med stor säkerhet ett hinder för dig. Din värld kommer att krympa ganska snabbt. Men om du ser dina rädslor som något du kan lära dig av och därför lyssnar till dem, så utvecklas du. ”Okej, jag är rädd för att det ska gå lika dåligt som förra gången. Vad gjorde jag då? Hur kan jag göra i stället? I det fallet hjälper rädslorna dig att vara uppmärksam på saker.

Och var går gränsen? Finns det gånger då man faktiskt inte ska våga igen? 
– Om du känner att du inte har kraft, kanske du ska vänta ett tag. Men tänk inte ”aldrig mer” utan ”bara inte just nu”. Har du till exempel levt i en dålig relation och känner dig bränd är det lätt att tänka ”inga fler relationer tack”, men tänk i stället ”aldrig mer den här typen av relation.” Konkretisera vad det är du inte vill uppleva igen, så kan du lättare känna igen signalerna när de dyker upp. Mönster i relationer etableras väldigt snabbt och är svåra att förändra, så tro inte att han eller hon kommer att förändras. Fråga dig själv om du vill vara tillsammans med den person du upplever här i dag.


Jag sa inga fler relationer och gifte mig fyra gånger till

Caroline Grimwalker var stupsäker på sin sak efter att tre längre förhållanden hade kraschat.

– Men tji fick jag. Jag har gift mig fyra gånger till, med en och samma man.

Första gången Caroline bjöd in till bröllop var hon 19 år, två år senare skilde sig paret. Hon hann med en relation till, innan hon träffade sonens pappa, som hon var tillsammans med i tio år. När hon separerade kände Caroline att hon hade gjort tre ärliga försök, och trots att det inte var något egentligt fel på männen höll inte relationerna.

– Jag drog slutsatsen att män och förhållanden inte är min grej. Dessutom kände jag mig kall och tom inuti och hade helt tappat sexlusten. Ja, jag trodde på riktigt att jag inte hade några romantiska känslor kvar. Självklart kände jag kärlek till min son och mina vänner, men inte till män och det var okej.

Och Caroline hade knappt varit singel, inte mer än några månader här och där, så hon bestämde sig för att fokusera på sitt barn och utforska sig själv.

2013 ordnade hon en träff för skrivarintresserade människor, som hon tidigare bara hade haft kontakt med på nätet. Där dök Leffe upp.

– Det kom säkert 40 personer, men jag hann knappt prata med dem, för jag och Leffe satt i ett hörn och snackade i över fyra timmar. Hans flickvän var inte jätteglad…

Två månader senare åkte hon upp till Stockholm igen – och den gången var Leffe singel. De tog ett par öl, åkte till hennes hotell, ”och sedan var det kört”.

Ja, hela Carolines känsloregister väcktes till liv. Fem månader senare flyttade Leffe ner till Skåne, trots att även han hade sagt ”aldrig mer”, bränd av sina tidigare relationer.

– Men drabbas man av den stora kärleken går det inte att stå emot. Visst har man rätt att kunna känna ”aldrig mer” ett tag, men sedan måste man släppa taget om känslan och öppna upp för livet. Annars utvecklas man inte som människa.

Leffe friade redan efter två veckor. Caroline blev förvånad, men tvekade aldrig. Nu har paret gift sig fyra gånger. Först hade de en liten ceremoni hemma i trädgården, sedan hade de ett bröllop på Malta. I höstas åkte de med några vänner till Las Vegas, och gifte sig framför en Elvis-imitatör. Dessutom har de formaliserat äktenskapet i Rådhuset.

– Vi tycker om att fira vår kärlek. Jag tror att många har ett antal drömbröllop, och varför måste en relation ta slut för att man ska få uppleva dem? Vi har båda en dröm om att få gifta oss på Hawaii i bastkjolar, och sedan vill vi ha en stor fest för familj och vänner, så det blir minst två bröllop till.

Carolines våga-tips

Att göra saker man inte vågar är att vara människa. Och att leva ett liv utan kärlek vore knappt värt det. Så förtvivla ett tag, slicka dina sår, men hoppa sedan på tåget igen.

Av: Linda Newnham Foto: Privat