Varför är det ofta han som styr och hon som sköter tamparna och hoppar i land? När Tara drog ut en dag på sjön med motorbåt och segelbåt var det bara kvinnor vid rors.

Taras chefredaktör Ann Fredlund tillsammans med de lyckliga vinnarna av en dag på sjön med proffs från Båtbranschen/Sweboat: Fr v Eva Lindgren, Eva Smidestam och Michaela Thim.

Michaela Thim vid rodret.

Björn Langbeck instruerar Tara-vinnarna.

Eva Lindgren lär sig manövrera en motorbåt säkrare.

Eva Smidestam och Eva Lindgren i en av båtarna som testades under dagen.


När Tara i samarbete med Sweboat och båtmässan Allt för sjön utlyste en tävling om en dag på Stockholms vatten – för alla som vill bli säkrare – nappade Eva Smidestam, Eva Lindgren och Michaela Thim.

– Vi är en riktigt båttokig familj, berättar Eva Lindgren. Vi ger oss ut på sjön sedan säkert tjugo år tillbaka och är ute fyrafem veckor varje år. Dessutom drar vi ut helger, det är en sådan befrielse, min bästa avkoppling. Barnen älskar det också, även om de nu är större.

Men av någon anledning har det inte blivit så att Eva kör. I stället är det hon som sköter det mesta runt omkring. Och det blir aldrig något tjafs, rollerna är glasklara och allt flyter i den båtvana familjen.

– Varför ändra på ett vinnande koncept, kan man tänka, säger Eva. Men det var faktiskt min dotter som är utbildad sjökapten som till slut sa: ”Mamma, nu får du skärpa dig, du måste lära dig köra”. I den vevan läste jag om Taras båtdag, det kändes helt rätt.

Björn Langbeck, som är dagens lärare och sedan många år undervisat i båtkunskap, håller med:

– Det är en sjösäkerhetsfråga att båda ska kunna hantera båten om man är ute. Tänk om något händer med den andre. Då måste man kunna ta båten i land, allt annat är galenskap. Och Björn tycker egentligen att en bätre rollfördelning på båten faktiskt är att du (kvinna ombord) lär dig manövrera båten och är den som kör när ni ska lägga till, medan din partner (om det är en han) får sköta det andra, eftersom det ofta är tyngre och män är större.

För Michaela är just säkerheten viktig och en anledning till att hon vill bli tryggare med sin båt.

– Jag måste kunna ta över.

Eva Smidestam tycker att hon trots flera år på sjön fortfarande ”åker båt”.

– Det är det klassiska att jag lägger till och det blir ofta tjafs för att vi inte är samspelta, jag känner att jag ska vara en tankeläsare. Men nu fick jag tips och inspiration och ska börja ta förarplatsen oftare!