Spara, scanna, kasta – få ordning på kvittohögarna

Det är inte bara garderoben som behöver vårstädas. Även hemmakontoret behöver hållas efter. Tara tog hjälp av konsumentvägledare Gustav Sandgren på Konsumentverket, för att reda ut vilka kvitton och fakturor som bör sparas och vilka papper du kan slänga bums.

Det här ska du spara:

Kvitton bör du spara i tre år, eftersom det är så länge reklamationsrätten gäller. Här kan du dock tänka till lite kring vilka varor eller tjänster som kan komma att bli aktuella för en reklamation, då reklamationsrätten bara innefattar fabriksfel på varan.

Kvittot på din nya tv är alltså en bra idé att spara, medan kvittot för 199-kronorströjan som du har använt ett tag nog kan hamna i papperskorgen efter sista datum för bytesrätt.

Räkningar och kvitton på renoveringar och reperationer i det egna hemmet bör sparas i minst tio år och fram till det att du säljer din bostad. Dels för att reklamationsrätten på den nya typen av tjänster varar i tio år, dels för att kvittona kan utgöra underlag för minskad vinstskatt vid bostadsförsäljning.

Kvitton på inbetalning av lån ska sparas i tio år.

Vanliga räkningar bör sparas i tre år. Under den tiden vill du, vid behov, kunna bevisa att tjänsten eller varan är betald.

Om företaget som utfärdar fakturan exempelvis efter två år hävdar att du inte har betalat in pengar eller betalat fel belopp vill du kunna visa upp både fakturan där betalningsbeloppet står, samt ett kontoutdrag från din bank som kan visa att rätt summa har överförts från ditt konto.

Aktuella försäkringsbrev för nuvarande försäkringar bör du spara. För exempelvis bilförsäkringen behöver du alltså bara spara det senaste försäkringsbrevet, men i vissa lägen kan det vara bra att spara även äldre försäkringsbrev, som för barn- och sjukförsäkringar.

Det kan till exempelvis röra sig om en barnförsäkring där sjukdomen uppstått ett visst år, men själva försäkringsärendet inleds ett annat. Då är det i regel försäkringsvillkoren som gällde under insjuknandet som gäller.

Men det här kan du slänga:

Kvitton och räkningar som är äldre än tre år och inte rör husrenovering eller inbetalning av lån.

Omslag 5-17.indd

Läs mer om hur du kan spara, scanna och kasta i Tara nummer 5/2017. I butik nu.

Av: Tina Vernon Foto:Fotolia/IBL/AOP