Snart äger vi världen – 40 plus kvinnorna blir bara mäktigare

40-års kris? Tagga ner! I dag blir du bara mäktigare, snyggare och viktigare ju äldre du blir. Taras Charlotta Flinkenberg, 46, vägrar vika ner sig.

Jag minns när min bästa väninnas mamma fyllde 40 år. Då var jag 13 år och min bästis och jag hade fått i uppdrag att servera på denna vuxentillställning där alla var så gamla. Ja, just det – gamla. Så uppfattade jag dem.

Många hade förstås piffat till sig inför festen och jag roades av att kvinnorna hade sminkat sig, fönat håret och tagit på sig örhängen, vilket gjorde dem fina – men man såg ju ändå hur gamla de var.

I dag är jag 46 år och lite missklädsamt självsäkert övertygad om att min dotter (som är sju år) inte tycker att jag ser det minsta gammal ut. På DET viset. Tant, jag? Nä. Det har jag varken tid eller lust att vara nu. Tant kan jag bli senare. Eller kan jag verkligen det? Är tanten kanske rentav utdöd som begrepp.

När man tidigare trodde att livet i princip var slut runt 45, så blir vi fler och fler som ivrigt förespråkar att det faktiskt börjar då.

I dag blir vi kvinnor både mäktigare och rikare ju äldre vi blir – vilket både reklamvärlden och näringslivet äntligen har upptäckt.

Kvinnor i ”övre medelåldern” (trist ord, eller hur) är en glödhet målgrupp numera, särskilt som det visat sig att vi som är 45 år och äldre står för drygt 58 procent av de pengar som spenderas på skönhetsmarknaden, enligt skönhetssajten escentual.com.

Vi väljer också dyrare märken än så kallade millennials (födda 1977-2000), visar samma undersökning.

Dessutom blir vi bara ännu mäktigare med åren: 50- plussare står nu för hälften av all konsumtion inom EU och lägger mer pengar än barnen på lyxiga resor, fina bilar och dyra hus.

Denna målgrupp har det även i särklass bäst ställt och står som ägare till minst 75 procent av alla privata tillgångar i EU!

Här är några av Sveriges mäktigaste 40-plussare

Tara gillar smarta kvinnor. Här har vi – med hjälp av veckans affärers lista – valt ut några extra klyftiga 40-plus kvinnor.

1.  Christina Stenbeck, 39, styrelseledamot, Kinnevik. Efter 20 år i familjeimperiet har hon släppt klubban, men inte makten.

2. Allison Kirkby, 49, VD, Tele 2. Började karriären som mjölkbud – i dag är hon Sveriges mäktigaste kvinna på börsen.

3. Filippa Knutsson, 51, företagare, Filippa K. Det har gått nästan 25 år sedan hon grundade klädmärket Filippa K och sedan dess har hon varit med och styrt från olika positioner i företaget.

4. Renée Voltaire, 51, företagare, Renée Voltaire. Matfilosof som började karriären med bageri och kafé. I dag driver hon ett livsmedelsföretag och inspirerar till innovativa och hälsosamma val i köket.

5. Parul Sharma, 41, Head of Compliance, Vinge. Juristen som skakar om storbolagen.

Av: Charlotta Flinkenberg Foto: Fotolia/IBL/AOP

Omslag 7-17.indd

Detta är en förkortad version och du kan läsa hela artikeln samt hela listan på några av Sveriges mäktigaste kvinnor, i nya numret av Tara nummer 7/2017. Finns ute i butik maj 2017.