Hösten 2009 drogs Jonna av nyfikenhet till ett medium. Då levde hon som nyskild, välbetald varannanveckas-mamma och hade bestämt sig: Inga mer män i huset! Men mediet pekade i en helt annan riktning.

Jonna Johansson, 45, hade jobbat som mellanchef på stora varuhus i många år, när tanken började gro: Skulle hon verkligen syssla med det här resten av livet? Den där drömmen om att ha något eget, skulle det inte bli något av den? ?Hon jobbade då som avdelningschef på ett stort varuhus.

– Jag trivdes inte med ledarskapet och koncernen hade börjat säga upp personal så att färre personer fick mycket mer att göra. Folk var ledsna när de kom till jobbet.

I ett år funderade hon – allt mer. Till slut slog hon till.

– När det blev aktuellt med fler uppsägningar sa jag: ”Säg gärna upp mig, för jag vill göra något annat av mitt liv.”

I januari i fjol, alltså för nästan ett och ett halvt år sedan, slutade hon. Jonna fick sex månaders avgångsvederlag. Det gav henne tid att sätta sina drömmar i verket.

– Först funderade jag på att satsa på en foodtruck, men det kändes för otryggt, minns hon. Att tanka och fickparkera är inte min grej!

Nej, det blev något helt annat. När Jonna tar emot Tara på sin Smörrebrödsbar ”Eat with Jonna” på Södermalm i Stockholm har hon varit i gång med sin nya, egna verksamhet i ett halvår, portarna slog upp i december i fjol.

Att det blev just smörrebröd beror på att Jonna varit mycket i Köpenhamn och blivit inspirerad, framför allt av den trendiga smörrebrödsexperten och kokboksförfattaren Adam Aamann som har en krog och deli i centrala stan.

– Laga mat kunde jag, jag har alltid gjort uppskattade snittar, mackor och silltallrikar till midsommar och jul. Jag lärde mig mycket genom Aamanns kokbok om smörrebröd.

Dessutom kände Jonna att hon kan det där med inköp, utgifter och ekonomi efter alla år som hon jobbat inom detaljhandeln. Hon har inte gått några kurser, utan är helt självlärd.

– Det jag gör i dag kommer från hjärtat, säger hon. Här finns mat, dryck och prylar.

Nyfiken på hur mediet kom in i bilden? Läs hela artikeln i Tara nr 8 2015!