Visst är det trevligt att prata semestrar och träning på tjejmiddagen. Men kanske längtar du efter djupare samtal med dina vänner? Kanske vill du lära känna dem på ett nytt sätt – eller att de ska komma närmare dig? Då är det dags att ställa frågorna som rör om.

Kan du ibland komma hem från en trevlig kväll med trevliga människor och ändå känna dig lite … tom? Nästan lite ensam?

Ni har umgåtts, småpratat om jobbet, om vädret, om det senaste på gymmet … Det är trevligt, socialt, men ändå är det något som saknas. Och när du efteråt ser dig själv på Instagram kan du känna att något fattas, även om du ser ut att ha kul. Kanske en känsla av att höra till. Av att ha människor omkring dig som verkligen känner dig.

Då är det dags att börja fundera på om du behöver lite mer Big talk i ditt liv. Att faktiskt börja prata om sådant som är viktigt och mer på djupet. Den som myntat uttrycket Big talk är amerikanska studenten Kalina Silverman, som berättar om hur det gick till i ett uppmärksammat Ted-talk (sök på hennes namn och ted talk).

Det var när hon reste runt och gjorde intervjuer för olika projekt som hon insåg att det gav så mycket. Att våga fråga, att våga ta kontakt. När hon väl kom hem igen ville hon behålla det här. Och hon började träna på främlingar. Ställde frågan: Vad vill du göra innan du dör?

En djupt personlig fråga men män­niskor svarade, berättade sin historia inför hennes kamera. Berättelserna blev sedan en You-tubevideo som fick stor spridning – och Kalina Silverman upptäckte att hon hade skapat en rörelse.

Folk tog kontakt och ville använda Big talk i skolan, i företag och på fängelser. Människor runt om i världen berättade att de kände igen sig och att de saknade ett djupare samröre.

Det verkar helt enkelt som om många av oss har ett uppdämt behov av att prata lite mer på riktigt. Det är där Big talk kommer in. Vi behöver de här djupare samtalen, för att känna oss sedda men också för att se andras historier.

– Det handlar om att vara intresserad av den andra. Om du surfar på ytan med småpratet, Small talk, går du med Big talk under ytan och börjar bygga en relation, säger Veronica Carlson som är kommunikations- och karriärcoach.

I stället för att säga ”hur mår du?” – vilket är en automatisk fråga som ger ett automatiskt svar – så kan du fråga ”Hur är det med dig nu?”. Då visar du ett större intresse för den du frågar. I stället för ett automatiskt ”bra” behöver den du pratar med stanna till och koppla på en känsla.

Ta tjejmiddagen som exempel. Ni sitter där och pratar om de vanliga ämnena och det är både trevligt och socialt. Ni har hittat ert sätt att prata. Men vad skulle hända om du testar att gå lite djupare? Om du ställer en fråga till personen bredvid och ser vad som händer? Får den personen att berätta om något hon brinner för, är engagerad i?

– Då bygger du en relation med den personen. Och det startar något i dig när du känner en annan persons intresse, säger Veronica Carlson.

Men alla kanske inte känner sig bekväma med att prata om djupa saker?
Nej, så är det. Men ”djupt” behöver inte betyda att du pratar om det mest privata, poängterar Veronica Carlson.

– Det vi uppfattar som ett djupt samtal kanske inte behöver vara så väldigt djupt egentligen. Det handlar ju om våga gå lite under ytan. Kanske skulle vi behöva ett annat ord för det än djupt, funderar hon.

Att snorkla, kommer vi på. Du går inte ner på djupet och undersöker bottenvegetationen på en gång. Det räcker med att du bara snorklar lite under ytan …

– Det är viktigt att kalibrera och känna in. Och att tänka på att det finns en skillnad på att vara privat och personlig, säger Veronica Carlson.

Det är också viktigt att se att vad någon uppfattar som alltför djupt, är högst personligt. Ta tjejmiddagen igen: Någon vill absolut inte prata hormoner – vilket för andra är helt naturligt. Någon skulle aldrig drömma om att berätta om sitt sexliv – medan andra tycker det skulle vara kul att diskutera.

– Djupt kan vara olika, säger Veronica Carlson. Ta frågan – ”hur är det med din mamma”? Det kan vara för djupt för en person och märker jag det, då får jag snorkla upp till ytan igen.

– Det är intressant att man kan vara väldigt öppen och personlig om vissa saker på sociala medier, fortsätter hon. Men sedan inte alls vilja prata om det med samma lätthet.

Var lyhörd, uppmanar Veronica Carlson.
– Ha öron. Titta på ögonen, ett ryck i mungipan, se om det finns en ovilja att svara. Och lyssna på svaret! Vad säger det dig? Släpp ämnet om du märker en motvilja, om personen visar att här vill jag vara på ytan. Din intuition säger dig om du går för fort fram.

– Fortsätter du ändå prata om det, har du ett syfte med samtalet och vill föra fram din tes. Då är du inte genuint intresserad av den personen.

För Kalina Silverman är Big talk i slutänden ett sätt att förändra världen. Vi lär känna oss själva bättre och kan lättare knyta an till andra. Vi bygger global empati genom det som faktiskt uppstår när vi delar historier om gemensamma mänskliga erfarenheter.

Under samtal, inte via telefonen.

Småprat kan också vara bra!

Självklart ska du inte kasta dig in i Big talk med alla. Att prata väder och förkylningar, är ett socialt smörjmedel som vi behöver. Att fråga ”hur mår du?” och bara förvänta sig ett ”bra tack, och själv?” tillbaka, är en väl fungerande kod i socialt umgänge.

– Man kan inte gå på djupet med alla. Vi har fler relationer och då blir det att vi surfar lite på ytan med många, säger Veronica Carlson som är kommunikations- och karriärcoach.

11 frågor för att skapa samtal

För att få igång ett Big talk har Kalina Silverman tagit fram en hel rad frågor. Hon sätter upp tre kriterier för sina Big talk-frågor:

 • De ska vara universella, alla människor ska kunna svara på dem.
 • De ska vara meningsfulla och provocera tankarna.
 • De ska vara öppna, vilket skapar en historia, det ska ­alltså inte bara gå att svara ja eller nej.

… och här är några frågor:

 1. Vad tillbringar du alltför mycket tid med att göra?
 2. Vilken ny vana skulle du vilja börja med?
 3. Vad är din största rädsla?
 4. Vad är mest meningsfullt i livet?
 5. Vad har du påbörjat men aldrig avslutat – och varför?
 6. Vad saknar du?
 7. Hur känner du inför födelsedagar?
 8. Vad innebär framgång för dig?
 9. Vill du att dina barn (om du har barn) ska bli lika dig?
 10. Vilket föremål skulle du rädda om ditt hus började brinna?
 11. Vad får dig att känna dig verkligen levande?

Ordna en Big talk-middag …

Bjud in nya och gamla vänner på middag och använd frågorna för att lära känna varandra bättre. Du kan köpa en kortlek med frågor eller tillverka en egen. (Läs mer på bit.ly/bigtalkquestioncards.) Även kortspelet Vertellis bygger på liknande frågor (vertellis.se).

… eller ha ett Big talk med dig själv.

Det går utmärkt att hålla Big ­talk-samtal med sig själv. Om du vågar ställa frågorna som går lite på djupet blir det ett sätt att ­återanknyta till dig själv och dina innersta önskningar.

Här är tre frågor att börja med:

 • Vem är jag?
 • Vad drömmer jag om?
 • Det jag lärt mig i dag, hur kan jag använda det för att göra mitt liv annorlunda i morgon?

Av: Eva Gussarsson Foto: Getty Images