Carina och Marie har bytt ängslan och prestationshets mot arbetsglädje och massor med energi. Nu peppar de oss att göra detsamma. 

Nej, yrket är inte ens identitet. Men de flesta av oss spenderar mycket tid på jobbet, vilket innebär att det har stor påverkan på våra liv och hur vi mår.

Två som vet det är Marie Thorslund och Carina Sunding, som tillsammans driver det kvinnliga nätverket 4good och arrangerar föreläsningar och resor – med målet att sprida mod, energi och glädje till flera kvinnor.

– När jag hamnade på rätt plats i arbetslivet blev jag mitt bästa jag. I stället för att försöka klämma in mig i en kostym som inte riktigt passar, får jag en utväxling för den jag är, säger Carina.

– I dag har jag lättare att ta mig för med saker, att kliva ur min komfortzon och våga lite mer. Mina tidigare kollegor kanske inte märker så stor förändring, men för mig är det skillnad, jag känner mig mer autentisk och äkta. Tidigare strävade jag hela tiden efter något jag borde vara, säger Marie.

Carina och Marie har båda gått den klassiska karriärvägen och hamnat på villovägar innan de hittade vad de själva ville göra. Utåt sett har båda haft roliga och åtråvärda jobb.

Carina jobbade bland annat som marknadschef på TV3 och som projektledare på en mediabyrå, men hon gick hela tiden runt med en ängslan inombords.

– Jag brydde mig mycket mer om vad andra tyckte och kände mig aldrig tillräckligt kompetent, trots att jag förmodligen var en toppenduktig presterare. När jag fick jobbet på TV3 var min första tanke ”gud, nu hittade de ingen annan så de tog mig.” Ja, i många år och på många jobb gick jag runt med känslan ”Shit, hur hamnade jag här? Jag klarar ju inte det här.” Andra märkte det nog inte, men osäkerheten tog mycket energi. Och den handlade om att jag inte var på rätt plats för mig.

Marie å sin sida var en karriärklättrare, som lyckats bra. Hon jobbade bland annat som reklamchef på Fritidsresor och marknadschef på Twilfit.

– När jag träffade Marie var hon en superpresterare och en riktig karriärist, som jobbade både på nätterna och semestern. Hon skulle överleverera, om hon så satt där med whiplashskada, nackspärrr och sömnbrist, säger Carina.

– Ha ha, ja, inget kunde stoppa mig. Det var otroligt viktigt för mig vad som stod på cv:t. Jag behövde bekräftelse utifrån, både från kolleger och vänner. Och jag hade hela tiden tentaklerna utåt och kände av vad andra tyckte och tänkte, för att ligga rätt i mina åsikter och mitt beteende, säger Marie.

Hade du träffat Marie då hade du mött en anpassningsbar, ambitiös och målmedveten kvinna. En person som på pappret hade ”allt”: Toppjobb, familj och en fantastisk villa med sjötomt. Hon älskade att möta människor, och bjöd ofta in till middagar och agerade då den perfekta värdinnan.

– Men allt det där är ju yta och garnityr. Jag bottnade inte i mig själv, hade dålig självkännedom och levde mest efter en tro om hur jag borde vara, hur andra ville att jag skulle vara. Usch, det här låter hemskt när jag pratar om det nu, men jag vet ju att det tyvärr gäller fler än mig, säger Marie.

Det var när Carina blev gravid och fick barn som bitar ramlade på plats inom henne.
– Jag älskade mammarollen från första sekund. Så fort jag blev gravid kände jag hur tryggheten rann in i mig.

Hon ville vara med sina barn så mycket som möjligt och när hon hade kommit tillbaka från sin andra mammaledighet gnagde och skavde det: Ska livet vara så här? Är det meningen att man ska rusa fram och tillbaka till kontoret, ständigt stressad, och knappt hinna träffa sina barn?

– Jag träffade en pluggkompis på gatan, Katrin, och vräkte ur mig ”man borde göra något annat”. Det visade sig att hon gick runt med samma känsla. Vi hade ett möte i hennes kök, och där föddes idén till 4good.

Initialt var de fyra kvinnor som startade nätverket, där första föreläsningskvällen hette ”Hundra bullar i luften” och riktade sig till överpresterande småbarnsmammor. Det blev starten på olika föreläsningsturnéer och inspirationsevent.

– 4good har fått mig att göra saker jag aldrig trodde att jag skulle våga, säger Carina. Jag minns hur jag för första gången ställde mig framför en publik på 80 personer för att presentera coachen och ledarutvecklaren Mia Törnblom. Jag var så nervös att jag skakade och mådde illa. Men man växer genom att hela tiden fortsätta försöka, trots rädsla. Jag har också fått träna på att ha tillit till att saker löser sig, för ekonomiskt har det inte alltid varit en framgångssaga.

Även när man hittar rätt kan man vackla. För den egna vägen kanske inte alltid är den lättaste att gå. 2006 skilde sig Carina, blev tokkär och flyttade ihop med en man, men insåg snart att den relationen inte skulle hålla. Då stod hon där ensam med barn och hus och som egen företagare utan säker inkomst. Hon fick ett erbjudande om ett bra jobb på en mediabyrå och tog det. Det var ju det enda vettiga. Men det tog emot att gå tillbaka till kontorslivet.

– Jag minns hur jag gick till MQ för att köpa ett par svarta kostymbyxor och grät i provhytten för att jag inte ville ha dem. Första dagen på jobbet var alla trevliga, men min magkänsla skrek nej. Morgonen därpå vaknade jag och mådde skit. Jag kunde inte gå tillbaka, utan ringde in till jobbet och sade att jag var sjuk. Sedan satt jag i soffan hela dagen och tänkte ända tills mörkret föll.

Hennes mamma ringde och var orolig: ”Carina, nu lyssnar du på mig, i morgon är det du som går till jobbet!”

– Jag var över 40 år och blev tillsagd av mamma, ha ha. Men senare ringde jag en vän, som sa att ”det är klart att du ska göra det som känns rätt”. Jag var inte svårövertalad utan sade upp mig, tog ett antal frilansjobb och kämpade vidare med det egna företaget, säger Carina. Jag har insett att jag har en oerhört stark magkänsla som jag inte kan gå emot. Inte ens när logiken säger något annat.

2012 hade de andra delägarna valt att gå andra vägar, Carina var ensam kvar
i företaget och peppen på företaget var låg. Ändå sa intuitionen till Carina att fortsätta. Men hur skulle det gå till?

– Jag satt i mitt pannrum som jag fixat inför en husvisning och jobbade järnet när jag till slut kom att tänka på Marie, som jag träffat på ett affärsmöte flera år tidigare. En driven och härlig person, säger Carina.

Hon ringde och frågade om Marie ville bli delägare i 4good. Marie ställdes inför att ”tänka på karriären” eller lyssna på sin kropp.

– Innerst inne visste jag att det jag gjorde var ohållbart. Jag var ständigt på väg in i väggen. Systemet skrek, men jag hade inte landat i huvudet, säger Marie.

Hennes dåvarande man såg det andra inte gjorde och stöttade henne. Marie hoppade av sin utstakade karriär och blev delägare i 4good.

– Beslutet föregicks av massa ångest och tankar på det ekonomiska. Men när jag väl fattade beslutet var det som att hjärtat öppnade sig. Tårarna bara rann, och jag kände mig orädd.
Hjärtats öppnande fick effekt på hela Maries liv, hon började ifrågasätta sin tillvaro och sitt sätt att vara. Och känslorna som hon hade satt på vänt så länge strömmade ut. Så pass att hon behövde gå i terapi för att få hjälp att sortera.

– Jag slutade följa med strömmen och började uttrycka för mig själv och andra vad jag tyckte, vilket jag tror förvånade en del personer, men var oerhört skönt för mig. Många har sagt till mig senaste åren att ”wow, vad du har blommat ut, du har skaffat nytt jobb, nytt liv och ny kärlek”. Men för mig handlar det om att wow, jag har hittat tillbaka till mig själv. Äntligen.

De pratar om att man blir starkare tillsammans.

– Det är också fantastiskt skönt att ha någon att växeldra med. När en av oss är låg eller har en dålig dag kickar den andra in. När en kör fast ser den andra möjligheter. Jag kan vila i att jag har Marie, säger Carina.

– Ja, alla borde skaffa sig en ”wing woman”, en person som får en att våga, säger Marie.


 

5 steg till att våga!

Marie Thorslund och Carina Sunding sammanfattar sina fem bästa råd för att våga byta väg så här:

  1. Reflektera och ta ut din riktning. När reflekterade du senast över vad du vill ha mer av i ditt liv? Vad du längtar efter och behöver? Ge dig själv en egen stund på en mysig plats med något gott att dricka med papper och penna och skriv, skriv, skriv. Att komma dit du vill handlar om att veta VAD du vill.
  2. Uttala dina drömmar. Berätta för andra vad du behöver och vill. Hur ska andra annars kunna veta att du drömmer om något annat? Ju mer du sprider din önskan, desto större är chansen att någon ska fånga upp tråden.
  3. Bygg ditt dreamteam. Du blir som du umgås. När du omger dig och är tillsammans med personer som lyfter dig växer du som person. Fundera över vilka du har runt omkring dig i ditt liv. Och vad har de för roller? Vilka skulle du vilja ha i ditt dreamteam?
  4. Våga och gör. Saknar du mod? Tänk att du inte behöver vara modig hela tiden, ibland behövs bara 20 sekunder av mod för att ta ett steg mot förändring. Ta kontakt, ringa det där samtalet eller skicka det där mailet. Vad är det värsta som kan hända?
  5. Var bjussig och koppla ihop. Håll inte igen dina kontakter och erfarenheter. Den som ger får tillbaka. Vårda ditt nätverk. När kopplade du ihop två personer som kan ha nytta av varandra sist och helt utan egen vinning?

Av: Linda Newnham Foto: Juliana Wiklund