Journalisten Marianne Power beslöt sig för att testa en självhjälpsbok varje månad. Hon kastade sig ut från flygplan, raggade upp okända män, försökte tänka till sig pengar och talade med änglar. Men blev hon lyckligare?

marianne_power

Foto: All Rights Reserved

Marianne Power

Marianne Power stod – spritt språngande naken – i yogapositionen hunden och undrade vad sjutton hon höll på med. Hon försökte intala sig själv att det handlade om att lära sig att älska sin kropp och acceptera sig själv fullt ut – men inte ens hon själv köpte förklaringen. Istället blundade hon 90 procent av tiden. Det var en fråga om överlevnad.

Men hur hamnade den tidigare så normala brittiska frilansjournalisten Marianne Power här? Det hela började med en baksmälla. En rejäl jävla baksmälla. En sån där som kommer med ångest och allt.

– Jag var 36 år och hade ett bra jobb och goda vänner. Men medan mina vänner hittade kärleken, gifte sig och skaffade barn så var jag singel och hade inga planer för framtiden. Så trots att jag sa till alla att ”tack, det är bara bra” kände jag mig förvirrad, nedstämd och misslyckad. Jag drack för mycket, övertrasserade mina konton och tillbringade ofta helgerna med att kolla på ”Familjen Kardashians”, berättar Marianne.

När hon låg där i soffan och kände sig ämlig iakttog hon bokhyllan, till bredden fylld av självhjälpsböcker (ironin i den!). Hon hade plöjt sådana sedan var 24.

– Jag älskade tonen i dem, som var så vitt skild från den irländska och brittiska ”livet är hårt-inställningen” jag hade vuxit upp med. Böckerna gav mig energi, fick mig att känna mig levande.

Inte för att hon sedan gick runt och rabblade sig lycklig med affirmationer eller mediterade tills hon aldrig kände ett uns av stress igen. Nej, Marianne inspirerades mest av böckerna.

Tills den här baksmälladagen då hon – heureka! – bestämde sig för att VERKLIGEN praktisera självhjälp. Ja, hon skulle läsa en bok i månaden under ett år, och följa dem till punkt och pricka. Ett experiment hon nu med en god portion humor berättar om i boken Ett bättre jag.

– Det skulle bli min väg till ett lyckligare, hälsosammare och mer framgångsrikt liv. Jag skulle gå från själsligt trassel till att få full koll på mig själv. Jag hade ingen aning om att jag skulle falla i bitar på det sätt jag gjorde. Och eftersom självhjälp är något vi ofta skojar om, förstod jag inte heller att mitt lilla experiment skulle påverka mig på djupet så mycket.

Först ut var favoriten Känn rädslan och våga ändå  av Susan Jeffers. Huvudbudskapet är att om man går och väntar på dagen då man känner sig modig nog att göra det man drömmer om, kommer man aldrig att göra någonting. Det gäller att känna rädslan och våga ändå.

– Jag skrev en lång lista över allt jag skulle göra den månaden, som att testa stand up, flirta med en kille på tunnelbanan, posera naken inför en konstnär eller fotograf, fickparkera, kolla upp födelsemärket på ryggen hos en läkare och hoppa fallskärm.

Den månaden hade hon så fullt upp med att möta sina rädslor att hon knappt hann jobba.

– Jag undrade ofta vad sjutton jag höll på med, men några spärrar släppte.

Därefter gick hon över på boken Money – a love story av Kate Northrup, för att få koll på sin ekonomi. Marianne var en sådan som om hon fick tio pund, gjorde av med trettio, och hon bjöd ofta på laget runt trots att hon tog det på kredit.

Boken menar att precis som dieter inte fungerar om man inte lär sig varför man äter så mycket, så hjälper det inte att spara och snåla om man inte förstår varför man hanterar pengar som man gör. Man måste gå till botten med saken. Gräva i sin barndom.

– Jag förstod äntligen min relation till pengar, som handlade om att min nyrika pappa ville ge sina barn allt, medan mamma skämdes över vårt slösande. Så jag lärde mig skämmas över att jag hade det bättre än andra, och ville därför ”bli av” med pengar.

Därifrån gick hon över till bästsäljaren Hemligheten, som bygger på lagen om attraktion. Allt du drömmer om kan bli ditt, bara du önskar dig det tillräckligt hårt – det är en naturlag. Det är bara att be, tro (fullt och fast) och ta emot. Magiskt, va!

–Jag känner mig kluven till den här boken. Ibland tänker jag att vi ofta hindrar oss själva. Om man istället vågar drömma stort, så kan fantastiska saker hända. Andra gånger tycker jag det är en oansvarig, farlig metod. Det är ju inte så att människor i krig eller med aggressiv cancer bara behöver ändra dina tankar för att få ett fulländat liv.

Marianne testade avvisningsterapi, där man ska bli avvisad ofta för att bli av med sin rädsla för att bli avvisad – och anmälde sig till X Factor. Hon åkte på retreat, lärde sig fuck it-metoden, grät ut med främlingar, kramade träd och fick en andlig upplevelse. Hon betalade 6000 kr för ett seminarium med gurun Tony Robbins för att frigöra sin inre kraft och dansade tillsammans med 7500 andra personer till Rihanna.

– Vid det här laget började jag distansera mig från min omgivning och känna mig rätt så överlägsen, som om jag hade fattat grejen med livet. Jag såg ner på mina vänner med sina begränsade föreställningar och problem.

Hennes mamma tog ner henne på jorden och kritiserade hennes navelskådande med jämna mellanrum, men Marianne fortsatte oförtrutet året ut. Hon testade änglaterapi, ”det gav mig en allergisk reaktion”, levde livet fullt ut enligt Eckhart Tolles recept, lärde sig jaga män mer effektivt och hittade modet att vara sårbar à la Brenee Brown. Etcetera. Tills den dag då hon var så stressad och splittrad att hon kände att: Nu får det vara nog.

– Mina vänner blev glada, men jag kände mig mest utmattad. Det är jobbigt att ta sig själv på så stort allvar.

Är det egoistiskt att försöka bli lycklig?
– Det är troligen supernarcissistiskt. Jag blev självupptagen och absolut inte lyckligare av mina försök, tvärtom. Eftersom jag inte blev märkbart lyckligare kände jag mig än mer misslyckad. Det är troligen mer tillfredsställande att gå ut och hjälpa en annan människa en stund. MEN, så här i efterhand tror jag att det är viktigt att hitta en balans mellan att blicka inåt, att förstå och ta hand om sig själv, och att måna om omvärlden, sin omgivning och deras känslor.

Så hjälpte självhjälpen?
– Ja, på ett sätt. Jag blev inte smalare, rikare eller mer framgångsrik, men jag lärde mig inse att alla går runt med tvivel och självkritik, jag är inte unik där. Så jag slutade jaga perfektion och lärde mig att vara nöjd med mig själv och mitt liv precis så som det är. Och jag behöver ingen man för att få kärlek, jag har redan massor av kärlek i mitt liv, den kommer i många former.

Och självhjälpsböcker då, läser du fortfarande sådana?
– Direkt efteråt slutade jag helt, men ska jag vara ärlig så har jag börjat smyga tillbaka in i den världen igen. I min väska just nu ligger boken You are a badass at making money av Jen Sincero. Hoppet lever, skrattar Marianne.


Ettbattrejag_boken_omslag
3 tankar Marianne tog med sig (utdrag ur boken)

  1. John C Parkins ”åt helvete med det”. I en tid där vi så maniskt försöker vara framgångsrika eller snygga på Instagram, finns det en lättnad i att ibland sluta bry sig och säga ”skit i det.”
  2. Eckhart Tolles tankar om nuets kraft. Vi har alla en kritisk röst inom oss, som kommenterar, spekulerar, jämför, klagar och kritiserar. Den rösten är ofta din värsta fiende, och hindrar dig från att njuta av det enda som ger verklig frid: nuet. Syna rösten och sluta lyssna på den. Ge den ingen makt.
  3. Brenee Browns säger: ”Jag förstår inte vad termen självhjälp innebär. Jag tror inte att vi är ämnade att klara oss själva.” Vi blir helade när vi delar våra historier med andra, och inser att alla bär på tvivel om att inte vara tillräckligt bra eller snuygga. När vi gör det känns allt lättare.

Mariannes fem favorit-klichéer

Tro inte på någon som påstår att det är så här enkelt.

  1. Alla kan få ett liv i överflöd. Erkänn att du vill bli rik, istället måste du säga att du vill leva i överflöd…
  2. Tänk positivt, och ditt liv blir därefter. Att vara positiv är ett heltidsjobb att ta på fullaste allvar. Skapa dig en bild av en ljus framtid, så får du också en.
  3. Du kan inte ha ett positivt liv med ett negativt sinne. Att distansera sig från omvärlden är inte ignorant, det är upplysning!
  4. Känn tacksamhet. Byt dina förväntningar mot tacksamhet och därmed bli #blessed.
  5. Andas djupt.  Allt kan botas med fem andetag. Det är bara att andas ut det du vill ha mindre av, och andas in det du vill ha mer av.

Av: Linda Newham Foto: Shutterstock