Singelstark – bygg din singelsjälvkänsla

Om du befinner dig i början på din singelresa kan du behöva stärka dig som singel. Här är expertens bästa tips för hur du blir singelstark.

Annika-Martinsson_0919

Annika Martinsson är leg psykolog och coach specialiserad inom KBT och positiv psykologi på Psykologresurs i Lund.

Hallå där, Annika Martinsson, leg psykolog och coach inspirerad inom KBT och positiv psykologi på Psykologresurs i Lund, vad ska man göra om man känner sig ratad i dejtingsammanhang?

– Att vara rädd för att bli lämnad, ratad och utesluten är en stark känsla hos oss människor. Det är nedärvt i vårt dna, eftersom uteslutning ur flocken en gång i tiden var förenat med livsfara. Vi är ett flockdjur.

Så att bli förtvivlad, ledsen och rädd om man blir lämnad är normala reaktioner som man inte ska skämmas över.

Ett uppbrott från ett längre förhållande är ofta förenat med sorg, ilska och förtvivlan, och detta är naturliga krisreaktioner. Det är alltså viktigt att förstå att detta är naturliga känslor.

Man bör ge sig själv tid att läka. Men det är skillnad på att bearbeta och att älta.

– Om man fastnar i ett mönster, har ångest, förebrår sig själv, ältar, sover dåligt och känner sig värdelös, då bör man söka hjälp inom KBT-terapin.

Annars är risken stor att man fastnar i negativa mönster liknande de som Bridget Jones levde i. Din själ måste läka, precis som kroppen måste läka om man brutit ett ben. Hur lång tid läkeprocessen tar är individuellt, det kan ta allt från några veckor till några månader.

Så hur stärker man sin självkänsla? 
– Ett sätt är att hitta tillbaka till sig själv och landa i sin singeltillvaro är att försöka ta sig ut. Börja träna, umgås med vänner du känner dig trygg med, testa något nytt. Gå med i en studiecirkel och lär dig ett nytt språk. Gå med i någon förening. Ta hand om dig själv och var snäll mot dig själv.

singelstark_promenadkvinnor_0919

Var snäll mot dig själv. Umgås med goda vänner. Mår du bra är det lättare att bli förälskad igen.

Men om man känner sig helt värdelös? 
– Det är lätt att man, om man dejtar, baserar sin självkänsla på framgångarna på dejtingfronten. Det tycker jag man ska sluta med, det är både riskabelt och destruktivt. En dejtingsituation är ofta konstlad, och ger ofta en känsla av att man måste leverera eller prestera. Man är sällan varken sitt rätta eller bästa jag under sådana omständigheter.

Att känna sig ratad i dejtingsammanhang är naturligt. Ett nej är en naturlig del av livet, och också du har rätt att välja. Det är inte bara så att du ska bli vald. Och att du inte blir sedd som en potentiell partner efter en dejt, det innebär inte att det är fel på dig som person.

Ska man pausa från dejtandet ibland? 
– Många gånger är det lättare att hitta en person som man trivs med och kanske till och med blir förälskad i när man själv mår bra. Därför är det läge att ta en paus från dejtingvärlden då och då, för att försöka hitta tillbaka till dig själv. Kanske landar man i att man trivs utmärkt på egen hand och i sin egen tillvaro. Visst kan det finnas plats för en partner, men det blir inte det primära.

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Theresia Kölin