Så vinner du ord-duellen – retorikerna ger sina bästa tips

Tappar du humöret eller blir osäker när du diskuterar med väninnan eller chefen? Du är inte ensam. Här får du verktygen som gör att du går stark ur diskussionen (och får även koll på dina känslor).

Så förbereder du dig inför ett jobbigt möte – 4 tips

Inför ett samtal som du tror kan väcka jobbiga känslor och där du är orolig för att inte nå fram med dina argument, kan du förbereda dig med att lyfta vad som är syftet med samtalet. Svara på följande frågor:

  1. Vad vill du att den du pratar med ska tycka och tänka efter samtalet?
  2. Vad vill du att hen ska känna?
  3. Vad vill du att hen ska göra?
  4. Vad vill du att hen ska kunna och veta när du är klar?

3 retoriker ger sina bästa tips

Josefin Deiving, självutvecklingsexpert:

– Mitt bästa tips är att verkligen tar reda på vem du pratar med och rikta din argumentation efter det. Vad har egentligen personen för värderingar, hur ser hens värderingshierarki ut och vad kan tänkas få fäste hos just den personen.

Karin Klerfelt, entreprenör och författare till Argumentera och få andra att göra som du vill:

– Jag tycker faktiskt att vi argumenterar alldeles för mycket. På alla plan och i alla våra olika relationer med barnen, mannen och på jobbet. Men våra kunder, chefer och medarbetare. Lägg ned 80 procent av alla argumentationer och lägg kraften på de resterande 20 procenten som blir kvar. De kommer du att vinna.

Gabriella Wejlid, leder kurser och föreläser bland annat om kreativ retorik:

Ta fram kreativiteten. Det går lättast om man kan slappna av och släppa eventuell irritation, prestige och prestation. Ställ in dig på att hitta nya lösningar och gå utanför invanda mönster och låsta positioner. Att vinna en diskussion handlar ju om att hitta en lösning eller ett argument som den andra kan acceptera.


Du har bestämt dig. Nästa gång din arbetskamrat med de där tveksamma åsikterna drar igång sin svada ska du minsann säga ifrån. Men så händer det som brukar hända: När ni sitter där i fikarummet får du en blackout. De där väl uttänkta argumenten du normalt har stenkoll på är som bortblåsta.

Samma sak händer när du ska försöka förhandla upp din lön med chefen. Du vet ju att du borde ha samma lön som Louise uppe på våning tre. Men så säger chefen något om en minskad budget och allt det du tänkt säga har slunkit ut bakvägen.

Igen.

Camilla Eriksson är retorikexpert.

Men varför hamnar vi i dessa situationer och har svårt att få fram vad vi tycker? Camilla Eriksson, retorikexpert på egna PR-byrån Retorikiska, säger att vi i grunden är konflikträdda. Speciellt när det gäller personer vi står i beroendeställning till.

Men det kan också handla om att den person du diskuterar med inte riktigt uttrycker sina åsikter tydligt. Ibland är det till och med en medveten strategi.

– När till exempel chefer inte riktigt har på fötterna blir de medvetet väldigt otydliga för att man inte ska kunna ifrågasätta dem, säger Camilla Eriksson.

Hur gör man då för att lämna en diskussion med flaggan i topp? 
För det första måste du ha kontroll över dina känslor. Den som inte har det förlorar diskussionen. Punkt.

Därför kan det vara bra att ordentligt tänka igenom vad som kan bli jobbigt och hur du vill hantera den situationen. För ofta vet du om att det ni ska prata om kommer väcka känslor.

Kanske vill du ifrågasätta din partners negativa inställning till det mesta. Eller berätta för en väninna att hennes sätt att bara prata om sig själv sårar dig. Eller faktiskt förklara för chefen att jobbet är alldeles för stressigt.

Ett smart sätt att mentalt förbereda sig inför sådana diskussioner är att för sitt inre spela upp den mest troliga reaktionen hos den du ska prata med. Vad är det värsta tänkbara? Att personen blir ledsen? Eller kanske arg? Ha en plan i huvudet för hur du kan hantera just detta om det skulle inträffa.

– En person som blir arg kan du till exempel be sänka rösten och förklara att du uppfattar ilskan som obehaglig. Om personen inte förstår det kan du säga: Vi är inte överens om tonen för det här samtalet. Det är okej. Men vi får prata vid ett annat tillfälle. Sedan vänder du om och går, tipsar Camilla Eriksson.

För att vinna en ord-duell är det viktigt att vara förberedd. Att man tänkt igenom: Vad är det som är viktigt för mig att den andra personen förstår? Camilla Eriksson råder sina klienter att ta fram papper och penna och skriva ner vad syftet är med samtalet. Vad du vill att folk ska tycka, känna, tänka, göra, kunna, veta när du är klar?

Det är viktigt att komma ihåg att personer vi pratar med inte är tankeläsare och att det därför är bra att vara övertydlig. Tycker du att det känns jättejobbigt att ta upp en viss sak kan du till och med ta med lappen.

– Var ärlig med den du ska prata med och erkänn att du tycker att det är lite jobbigt. Be personen lyssna medan du läser upp det du skrivit.

Att tänka utanför ramarna är bra men att äga ramen är bättre. Det handlar om att ha kontroll över vilka alternativ som ska diskuteras. En typisk barndiskussion illustrerar detta bra; hur många gånger frågar inte föräldrarna om barnet vill gå och lägga sig? Med den enkla frågan har man gett barnen makten att bestämma över föräldern.

Camilla Eriksson tycker att man i stället ska ge barnet två alternativ som båda leder till målet (att barnet ska gå och sova).

– Man kan till exempel säga: Nu är det dags att gå och lägga sig, vill du gå upp själv eller vill du rida på min rygg? På detta sätt låter man barnet fatta beslut inom vissa ramar. På samma sätt stänger du samtal även med vuxna människor, säger hon.

Om en diskussion fortfarande känns jobbig, glöm inte att det är okej att be om hjälp. Är det en jobbsituation? Vänd dig till din fackrepresentant som ofta finns på arbetsplatser. Eller våga vara ärlig med en kollega och fråga om ni tillsammans kan ta upp det där du tycker är jobbigt på nästa möte.

Men påminn dig också om att en kollega eller chef bara är en professionell kontakt. Kanske gör det inte så mycket om den personen ifrågasätter eller blir irriterad på dig. Så tala ut – troligen kommer du må sämre av att inte säga vad du tycker.

– Vad är det egentligen folk ångrar på dödsbädden, säger Camilla Eriksson. Jo, att de inte stod upp för sig själva. Att de inte gjorde det de trodde på!

Av: Moa Alfredsson Foto: IBL/Getty Images