Fotograferar du mycket med din mobil, men känner att bilderna blir sådär? Fotograf Theresia Köhlin lär dig fotografera bättre med din mobiltelefon.

1. Kolla tekniken

Använd kamerans högsta upplösning när du fotograferar. Det finns på inställningar, alltså högsta mb/bild. Kameran fungerar bäst i optimala förhållanden, det vill säga: Ljust, inte motljus.

2. Minska avståndet

Gå nära det du fotograferar, men det gäller inte bara med mobilen. Om du tar en bild på en person är det ju trevligt att det syns vem det är.

3. Redigera

Använd antingen mobilens eget bildredigeringsprogram eller ladda ner en app. Det finns gratis Photoshop. Men också andra. Lek med alla filter du hittar där. Prova olika och extrema filter på en och samma bild.

Lek med apparnas filter, som i denna bild.

4. Lek

Prova dig fram och lek. Bara för att det inte blir bra kvalitet med motljus behöver du inte låta bli att ta sådana bilder, det kan ju ge en konstnärlig kvalitet, eller en stämning.

Ta bra mobilkamerabilder

Lek med färger, linjer och riktningar.

5. Komponera

Gyllene snittet är ett klassiskt sätt att komponera. Ett enklare sätt att tänka är tredjedelsregeln, googla och läs på. De flesta estetikerna använder sig av de här reglerna och det tycks finnas en harmoni däri för oss människor.

Hela artikeln med fler användbara tips hittar du i Tara nr 9, 2015!

NUVARANDE Så tar du bättre bilder med mobilen
NÄSTA Gågga dig i superform!