Helene Alfredsson och Kent Nilsson har lärt av sina misstag. Här delar de med sig av sina bästa tips om du och din före detta vill försöka på nytt.

helen_kent_relationigen1

Helen Andersson och Kent Nilsson
Ålder: 53 respektive 62 år.
Familj: Varandra, Kent har tre vuxna barn.
Bor: Onsala utanför Göteborg.
Gör: Efter långa karriärer som golfproffs respektive hockeyproffs driver de idag egna verksamheter och ägnar sig åt välgörenhet.


  1. Det måste finnas kärlek – annars får man kliva av.
  2. Prata med varandra på ett annat sätt, försök hitta ett annat sätt att kommunicera.
  3. Börja med dig själv. Vad kan du göra annorlunda för att det ska bli bättre?
  4. Välj dina slag – bråka inte om allt.
  5. Var flexibel och träna dig att anpassa dig när det behövs och är relevant.
  6. Pröva nya saker. Flytta, hitta en gemensam hobby eller börja med en ny sport.

helen_kent_relationigen

Helen Alfredsson och Kent Nilsson drabbades av den stora kärleken, men de bråkade sönder äktenskapet och gick skilda vägar. I dag vet de att kärleken var starkare än de trodde.

De träffades tidigt 2000-tal, på hockeyspelaren Lill-Pröjsarns bröllop. Men någon kärlek vid första ögonkastet var det inte. Inte från Helen Alfredssons sida i alla fall. Kent Nilsson hade däremot ögonen på henne redan från början.

– Jag bad Lill-Pröjsarn bordsplacera mig bredvid henne för jag tyckte hon var snygg, men det gjorde han inte. Vilken luring han var, säger Kent och skrattar.

– Jag visste inte vem Kent var, jag tyckte han var rätt töntig, med slipsen på sned, säger hon och flinar.

– ”Vilken go kille” tänkte du, fyller Kent i och blinkar åt henne.

– Nej, det gjorde jag faktiskt inte, säger Helen och skrattar och klappar Kent på armen.

Vi dricker kaffe vid matbordet i det kombinerade vardagsrummet och köket med stora ytor och öppen spis. Utsikten är pampig, huset ligger precis vid havet i Onsala utanför Göteborg, och ute på Kattegatt går gässen vita.

Helen och Kent, två förre detta idrottsproffs, som började om, kan man säga. Två olikheter som fann varandra. Den högljudda och utåtriktade göteborgaren och den lugna, tysta stockholmaren.

Helen pratar och diskuterar, gestikulerar och skrattar högt. Kent lyssnar, inflikar ett ord här och där och ler ofta igenkännande mot sin sambo.

I dag är de inte gifta. De skilde sig 2015, men har lyckats lappa ihop förhållandet. De berättar om den starka kärleken de hade för varandra som överlevde de stormiga åren och bråken.

– Jag hade aldrig känt så som jag gjorde för Kent. Det var fantastiskt att få känna. Jag tittade på Kent och kunde inte förstå att jag var så kär. Hur kunde jag vara det? Det var inhet jag förväntade av mig själv, säger Helen.

Men den starka kärleken för varandra räckte inte när det blev dags att tillsammans med Kents barn bli en familj.

– Vi bodde tillsammans, vi två och Kents tre barn i tolv år i Stockholm, men vi gjorde fel från början. Jag trodde att vi skulle vara en familj där alla hjälptes åt, att vi skulle bli ett team, men vi lyckades inte få ihop det, säger Helen.

En förklaring är att de har olika bakgrund med olika uppfostran. I Helens familj var man rakt på sak och problem och åsikter ventilerades friskt.

I Kents familj var det lugnt och stabilt, och man höll hellre tand för tunga än kastade sig ur vad man tyckte.

De krockade i sitt sätt att hantera familjen.

– Jag gjorde fel, det vet jag nu. Jag gav inte Helen den plats som hon behövde. Jag lät inte henne säga till mina barn och det funkar inte i en familj, säger Kent.

Så fort de skulle diskutera hur de skulle hantera barnen och familjen, vem som skulle göra vad och att alla skulle hjälpa till och vara delaktiga, tog Kent barnen i försvar och Helen stod ensam. Hon säger själv att hon blev tjatig men det var just för att det aldrig löste sig, problemen kvarstod.

– I stället för att lyssna när jag ropade på hjälp på mitt sätt, gick han i klinch med mig och det gjorde bara att vi bråkade mer, säger Helen. Han sade aldrig att vi skulle lösa det här eller att det skulle bli bra, jag tror jag hade velat ha hans stöd då, men jag förstår också att det var svårt att förstå. Jag var ju så arg.

Kent nickar och säger att han har lärt sig mycket av Helen, som att lyssna.

– Och att inte vara så självisk. Om det blev bråk löste jag det genom att dra iväg och sura och det löser ju ingenting. Jag gjorde många fel under den här tiden, säger han och ler lite.

Efter att ha försökt att få kommunikationen att fungera i flera år var de tvungna att komma ifrån varandra och redan före skilsmässan ordnade Helen en egen fristad. För att få andas.

– Jag köpte en liten lägenhet dit jag kunde rymma ibland när det blev för mycket. Problemet var bara att jag har ett jädra humör och Kent kunde inte ta det, utan han slängde ur sig spydiga kommentarer och det var som tändvätska för mig. Jag blev bara argare, säger hon.

Det blev skilsmässa och Helen drog till Florida, Kent stannade i Stockholm med barnen. Men kärleken var starkare än de hade trott och Kent, som alltid varit den som stuckit så fort det hettade till, insåg att det var dags att ta steget. Han mötte Helen på flygplatsen när hon kom hem från inspelningen av ”Mästarnas mästare”, men det föll inte i god jord.

– Jag tyckte att han inkräktade på mitt privata space, jag var inte glad, säger hon och skakar på huvudet.

Men han försökte igen och när Helens pappa blev sjuk och hon åkte för att vara med honom i Göteborg kom Kent dit. Något hade förändrats. Det hade gått över ett år och att Kent visade sitt stöd var viktigt.

– Jag tror jag blev lugnare allteftersom, det lade sig det där jobbiga. Och jag orkade nog inte bråka mer, jag menar, vad ger det? När pappa hade gått bort åkte vi till Florida och började om. Kent sov i gästrummet först men efter ett par veckor bestämde vi att vi skulle försöka igen, säger Helen.

– Men det hade aldrig fungerat om inte kärleken varit stor, säger Kent och ler.

Nu har det gått något år sedan de blev ihop igen och vardagen har fallit på plats. När de tillslut bestämde sig för att försöka igen ville Helen flytta till Göteborg.

– Jag hade en lägenhet i Göteborg för att kunna vara nära pappa och då kände jag att jag vill bo här. Det blev en nystart för oss båda, tror jag, säger hon och Kent nickar instämmande.

Kents barn är stora och klarar sig själva och livet är på många sätt lättare. Men att det skulle vara enklare när man blivit ihop igen, är inte säkert.

– Fan ta dig om du inte lär dig något av mina misstag. Shame on us, om vi inte gjort det. Vi är mer rädda om varandra i dag. Jag blir inte lika arg och Kent eldar inte på det, det har vi lärt oss. Vi går inte på de minorna längre, säger Helen.

De är båda stolta över att deras kärlek vunnit och att de lärt sig av sina misstag. Att inte gå in i diskussioner som är hopplösa, att inte försöka ändra på varandra när man vet att det inte går.

– Det är lite konstigt, men det var den starka kärleken ändå. Vi fattar vad som gick fel och vi lägger inte kraften och energin längre på att tjafsa. Om vi halkar in i något som är stökigt går vi alltid lättare därifrån, det är inte så ofta och det är enklare nu, säger Kent.

Nu satsar de på att hitta sin vardag i Onsala. Vintrarna tänker de tillbringa i Orlando, huset i Florida har de kvar. De gör saker ihop och de gör saker var för sig. Att få ha sitt eget liv är viktigt för dem båda.

– Vi spelar golf och lagar mat. Vi har ofta kompisar här. Men vi har rest så mycket, det står inte så högt på agendan. Vi tränar och tittar på film. Det är ganska tråkigt, nej, inte tråkigt, det är vår vardag, och den trivs vi med. Lugnet är fantastiskt. Speciellt efter de jobbiga åren då vi bråkade så mycket är det så skönt att det är lugnt och tyst. Jag tycker om att vara tråkig, säger Helen och skrattar.

Kent nickar instämmande.

Av: Jessica Devert Foto: Marie Ullnert