Från juristkarriär och etagevåning i Stockholm till formgivning av smycken i Göingebygdens bokskog. När Anna Odebäck växlade spår i livet blev det en nystart för hela familjen.

På ytan levde Anna Odebäck det perfekta livet. Hon var departementssekreterare, lyckligt gift med Ola och mamma till deras två barn. Familjen bodde i en drömlägenhet i centrala Stockholm, deras umgänge var stort och barnen älskade sin skola. Ändå var det något som skavde. Arbetspassen på regeringskansliet var långa och intensiva, utlandsresorna många. Till slut tog stressen överhand.

– Jag kunde inte vara mig själv fullt ut. Jag alltid haft en kreativ sida med silversmide som hobby, men nu fanns ingen tid över för det. Inget kändes roligt längre. Jag ville göra något annat och jag började drömma om en egen smyckeskollektion. Jag minns fortfarande ögonblicket då jag bestämde mig för att förverkliga min dröm, en regnig kväll 2013. Det kändes som att jag klev ut i friheten.

Men att förverkliga drömmar kräver mod, målmedvetenhet och hårt arbete; man ändrar inte sitt liv över en natt. Anna gick flera silverkurser på kvällstid innan hon vågade gå ner i arbetstid och börja arbeta med silver hemifrån en dag i veckan.

– Ola var positiv till mina smycken och ville att jag skulle testa min dröm fullt ut. Men skulle jag börja arbeta heltid med mina smycken var det inte realistiskt att stanna kvar i Stockholm. Det ör en dyr stad att leva i, vi behövde två inkomster för att dra runt familj och boende. Men vårt fritidshus i Skåne fanns ju …

foljdinfrom_anna1_0420
Ju mer Anna och Ola pratade om idén, desto mer växte den till en möjlighet. I Skåne fanns Olas familj nära, han kunde fortsätta med sitt konsultbolag därifrån och barnen skulle få växa upp nära skog och natur.

– Men det var ett svårt beslut att ta. Jag kände mig som en inbiten Stockholmare med mina föräldrar, syskon och vänner där. Hur skulle barnen reagera? Men det var allt eller inget. I januari 2014 flyttade vi till Skåne.

Nu vet Anna att det var ett rätt steg. Visst saknar hon närheten till sina systrar och syskonbarn, storstadens utbud och att kunna träffa vänninor över en lunch. Men mervärden som närhet till natur och utökad familjetid väger tyngre. Att Anna numera också kan ägna sig heltid åt sina smycken gör att hon känner sig tillfreds i sin själ.

– De första åren satt jag hemma och arbetade, men ju mer mitt företag växte, desto större blev mitt behov av en plats utanför vårt hus och familjeliv. För två år sedan byggde vi ett mindre hus med ateljé och kontor ett stenkast från vårt boende.

foljdinfrom_anna2_0420
Anna startade Shieldmaid 2014 och fick redan samma år två utmärkelser inom smyckesbranschen. Ett år senare vann hon branschens pris Årets Talangföretagare. Erkännanden som har gett energi och självförtroende.

– Svårast med att vara företagare är alla beslut jag måste fatta i smått och stort. Bäst är att människor tycker om mina smycken, det var inget jag vågat räkna med. Men att få det kvittot gör mig glad och mycket stolt.

Och vad är då största vinsten med att byta inriktning mitt i livet? 
– Att få ägna sig åt något jag verkligen brinner för och kunna vara mer närvarande med våra barn. Och så älskar jag friheten som egenföretagare.

Hur fick du ekonomi i din nya idé? 
– Vi drog ner på våra levnadsomkostnader och satsade eget kapital i starten av företaget. Jag arbetar strategiskt för att hålla nere kostnaderna och fokuserar på försäljning.

Hur marknadsför du dig? 
– Väldigt mycket, det är avgörande för märkesbyggandet som i sin tur skapar ekonomi i företaget. Främst genom digitala kanaler och sociala medier samt att kända profiler bär smyckena.

Av: Pia Mattsson Foto: Pernilla Wästberg