För blomsterkreatören och bloggaren Minna Mercke Schmidt började drömmen som en hobby som växte. Numera är drömmen hennes vardag och försörjning.

Frågar man Minna Mercke Schmidt om hon lever sitt drömliv nu, tvekar hon inte.

– Absolut, visst är det så.

Hon kommer fortfarande ihåg känslan efter att hon sagt upp sin anställning för att pröva de egna vingarna på riktigt.

– Det var härligt, jag var sprudlande glad och har aldrig ångrat beslutet. Med språnget öppnade sig en helt ny värld och ett väldigt annorlunda liv för mig: fritt, kreativt och ansvarsfullt, beskriver hon. Men allt har sina för- och nackdelar, så är det bara.

Minnas väg från anställd inom marknadsföring, sälj- och reklambranschen till mångsysslare och egen företagare inom blomster- och trädgårdsvärlden är en lång process.

– Drömmen om att lämna den trygga kontorsstolen på jobbet för ett annat liv började gro inom mig efter att vi flyttat ut till hus med trädgård på landet 2005, säger Minna. Jag har alltid tyckt om blommor, men med egen trädgård växte intresset till en kär hobby – jag experimenterade med blommor och dukningar och plåtade mina kreationer.

– Jag ville gärna dela mitt intresse med någon, men ingen av mina väninnor var intresserade av blommor på det viset. När jag gick ut på nätet och upptäckte att det inte bara var jag som hade blommor som passion, startade jag min egen blogg.

Det var inte bara privatpersoner som uppskattade Minnas blomsterblogg. När tidningar började höra av sig efter att ha sett hennes bilder förstod hon att hobbyn kanske skulle utvecklas till något mer.

– I den vevan föddes tredje barnet och jag därmed en paus från min vanliga vardag. För mig kändes det omöjligt att gå tillbaka till mitt kontorsjobb när föräldraledigheten närmade sig sitt slut.

– Min dåvarande man tyckte att vi skulle ge mitt projekt ett år och sedan utvärdera det. Under tiden skulle han vara familjens försörjare, en ekonomisk backup, om det behövdes. Skulle det inte fungera visste vi att jag lätt skulle kunna få ett nytt arbete inom min gamla bransch. Jag var 41 år när jag lämnade mitt fasta jobb.

Det har gått elva år sedan Minna kastade loss. Numera är hennes namn eskalerat bland trädgårdsälskare; hon har kommit ut med flera böcker. Hon håller kurser i blomsterskapande, gör egna blommande inspirationsreportage, och samarbetar med andra kreatörer. Familjens trädgård och älskade orangeri är samtidigt Minnas arbetsplats; orangeriet fungerar som en fotostudie och kurslokal. Att vara på hemmaplan håller nere kostnaderna och är tidsmässigt mycket enklare, förklarar hon.

– Eftersom jag tycker att det är så roligt känns det inte som ett jobb. Samtidigt arbetar jag alltid, framför allt i tanken. Jag tänker ut nya idéer, ser projekt i det mesta var jag än befinner mig. Företagandet kräver en hel del administrativ tid; bilder ska redigeras, texter skapas, fakturor skrivas och ekonomin skötas. Jag har nog aldrig arbetat så mycket som jag gör nu.

Det kan vara svårt för ens partner att hantera all tid som ett eget företag kräver. Att starta eget är lite som att få en baby som man bara vill ägna sig åt, beskriver Minna vars äktenskap sprack. Hon tror att hennes företag var en bidragande faktor.

Minnas bästa råd till andra som vill förverkliga sin dröm är att börja successivt. Håller min idé? Kan jag börja pröva drömmen i liten skala vid sidan av mitt gamla arbete?

– ”Wild and crazy”, men med ansvar för sin framtid. Ska drömmen hålla måste man kunna försörja sig.

Hur fick du ekonomi i din nya idé? 
– Genom min blogg som jag startade på hobbybasis. Via den hittade jag min målgrupp och den hittade mig. Inga dyra lokalkostnader – jag använder mitt hem och min trädgård.

Hur har du jobbat med marknadsföringen?
– Bloggen är mitt visitkort, där säljer jag mig själv som ett varumärke. Tackar ja till att medverka i tidningar.

foljdinfrom_minna3_0420

Foto: Minna Mercke Schmidt

Av: Pia Mattsson Foto: Minna Mercke Schmidt