Malena Ernman har tänkt till och formulerar här sina tankar kring hur vi alla kan bidra till en värld som håller längre och blir behagligare att leva i.

Malena ernman bok

Malena Ernman
Ålder: 47.
Familj: Mannen Svante Thunberg, döttrarna Greta, 15, och Beata, 12 och hundarna Moses och Roxy.
Bor: Stockholm och sommarhus på Ingarö.
Gör: Operasångerska.
Aktuell med: Föreställningen ”Så som i himmelen” på Oscarsteatern och boken ”Scener ur hjärtat” (Polaris) tillsammans med maken Svante Thunberg, om utbrända människor och en utbränd planet.


Malena ernman portratt

  1. Åk mindre bil. Bäst är att åka kollektivt, näst bäst är att åka mindre bil. Om du köper en ny bil, byt till en elbil så bidrar till en ny infrastruktur.
  2. Ät grönt. Min ena dotter är vegan, jag är vegetarian, men äter ofta den mat som blir över. På så sätt minskar matsvinnet. Kan du inte bli vegetarian, dra ner på köttkonsumtionen. Nöt och lamm är värsta miljöbovarna, kyckling och fisk är bättre.
  3. Använd grön el. På bara några klick kan du välja el från sol, vatten och vind.
  4. Shoppa smart. Laga saker – vi har till och med lagat vår dammsugare – och handla nytt bara när du behöver, helst second hand. Det är både miljösmart och roligt. Klänningen jag har på mig här i Tara köpte jag för en 50-lapp.
  5.  Sluta flyga. Flyget är svenskars i särklass största klimatavtryck på individnivå. En enda resa kan radera ut vinsten av 20 års noggrant källsorterande, enligt Lunds universitet. Du behöver inte sluta resa, men välj tåg, buss och elbil.
  6. Upptäck din närhet. Upptäck platsen där du bor, fika på en kulle i skogen, promenera i obekanta stadsdelar, cykla till hamnen, och kasta macka med barnen. Kostar mindre pengar, vilket även minskar stressen.
  7. Syna additionsstressen. Blir du stressad av friskuskompisen som kör triathlon, fina mamman som bakar cupcakes med sina välartade barn, och globetrottervännerna som alltid glänser med sina exotiska berättelser? Det kallas additionsstress eller jämförelsejakt, och innebär att du jämför dig med andra och mår dåligt av det. Genom att bli medveten om fenomenet kan du i högre utsträckning välja ett liv som passar dig.
  8. Lägg bort mobilen, och notera människor du har omkring dig. Vi behöver se och vara nyfikna på varandra. Bara den lilla grejen ökar empatin.
  9. Ta ton. Säg ifrån när du stöter på intolerans och mobbning. Vi kan inte låta fördomar fortsätta grassera.

Av: Linda Newnham Foto: Peter Knutson Hår & makeup: Anna Fridh

MISSA INTE: Kursen Yoga och Wellness som livsstil