Helena Rosenblad jobbade på makens verkstad och Annis Morén på Telia. Båda var sugna på något nytt – men att de skulle sälja klitoriskittlare fanns inte på kartan. I dag har de ­förvandlat den tidigare sunkiga porraffären till en lustfylld kärleksbutik där de säljer färgglada sexprodukter.

För drygt två år sedan jobbade Helena Rosenblad, 42, på kontoret på makens bilverkstad i Avesta. Kompisen Annis Morén, 42, arbetade sedan 20 år på Telia i Stockholm.
De var båda i det skede av arbetslivet då många känner att, jaha, ska jag jobba på så här till pensionen nu?
En dag bestämde de sig för att göra något annat.
På Blocket letade de efter en dröm att förverkliga. Gärna i Dalarna där Helena bor och ­Annis har sina rötter. Litet pensionat, kanske? Hotell? Men, nja, det var ju det där med pengar. Den ekonomin hade de helt enkelt inte. En dag dök en butik i Borlänge upp på Blocket. Till sin egen – och inte minst omgivningens – stora förvåning slog de till.

Det var en porrbutik.
Lååångt ifrån jobben på Telia och verkstaden, om man säger så. De skrattar och bubblar och berättar och på själssystervis börjar den ena en mening som den andra avslutar:
– Den var rätt sunkig! Inga skyltfönster…
– …och när man kom in möttes man av en stor nakenmålning på ägarinnan…
– …som varit porrstjärna…
– …och orangemålade väggar. Och alla trodde att vi skulle spela in porrfilm nu…
– … men, haha, den skulle nog ingen vilja se. Nej, vår tanke…
– …var att göra om den…
– …till en kärleksbutik.
Så blev det. Lust & Kärlek är i dag etablerat i Borlänge. De gubbar som gärna smög omkring i den gamla porrbutiken är borta och kundkretsen består numera av allt från ungdomar som ska köpa present till kompisen som fyller 18 via par i 40-årsåldern till en och annan pensionär.

Annis minns den första lite nervösa gången då de klev in ”mellan en tobakshandel med stans billigaste snus och två frisersalonger” för att titta på det som kanske, kanske skulle bli deras:
– Jag minns att jag tittade på alla vuxenleksaker och undrade hur de skulle användas. Och var. Men vi såg möjligheter i stället för att bli skrämda över att det var rätt slibbigt där inne. Vi vill lyfta fram det fina med kärlek och fördömer ingen. Om en del gillar vissa saker får de göra det, jag behöver ju inte gilla det för det.
Att gamla hederliga Apoteket i ungefär samma veva som de tog över butiken började sälja sex- och lustprodukter gjorde det lättare att få bort den gamla stämpeln som ”porrbutiken” och ersätta den med ”kärleksbutiken”.
Helena och Annis har numera inga problem att prata om vare sig dildos, penisvibratorer, underkläder eller smaker på glidmedel. Det har blivit vardag helt enkelt, och när kunder kommer tillbaka och tackar är det en vardag med guldkant.

Även om de är verkligt stolta över det de byggt upp på kort tid är allt inte solsken.
– En del släktingar och gamla vänner har reagerat. De flesta stöttar och uppmuntrar men inte alla. Att många är besvärade över branschen märker man mest på att de inte frågar hur det går. Om någon startar en ny butik är ju det naturliga att man ställer den frågan.

I sociala sammanhang blir det lite konstigt ibland.
Helena berättar:
– Man kanske inte börjar med att prata om jobbet. Ofta bara bubblar vi ju och vill berätta att vet ni vad vi har fått in och den ser ut si och den fungerar så men plötsligt inser man att, nähä, det kanske man inte ska berätta just här och nu. Fast det är tråkigt. För vi är ju stolta över det vi gör!
– Eller ta en fest. Då är det alltid naturligt att berätta vad man gör. ”Jag driver en kärleksbutik.” ”Jaha, vad är det?” Och så börjar man förklara och ser snabbt att en del ångrar att de frågade.
Men, betonar båda, det är de trista undantagen. De flesta är uppmuntrande, intresserade, ­roade, nyfikna…
De pratar om sin satsning som ett stort äventyr. De har lärt sig så mycket. De har haft så roligt och hamnat i så många olika sammanhang, som när de spelat in radioreklam och diskuterat banklån med motvilliga banker och starta eget med Almi och företagsnamn med Bolagsverket.

– Det är så många bananskal som gjort att vi halkat in här, skrattar hon.
Tänk om någon sagt till dem för tjugo år sedan, när Helena utbildade sig till systemvetare och Annis skulle bli textillärare, att de 2010 skulle vara egna företagare och sälja klitoriskittlare och kondomer i Borlänge…

Detta är en förkortad version av artikeln som publicerades i tara 11/2010