Ja, du vet hur det kan låta, hela vägen till kungahuset: Det sa bara klick! en kan man verkligen bli kär vid ögonkastet? Lagom till sommaren har vi luskat i förälskelsens magi och hittat kemi bakom det första pirrat.

Det finns många historier om kärlek vid första ögonkastet. När Prins Harry och Meghan Markle avslöjade sin förlovning berättade prinsen att han visste att Markle var den rätta redan första gången han såg henne.

Även i fiktionens värld blir vi matade med historier om blixtsnabb kärlek. Tony och Maria ser varandra genom folkhavet i West Side Story och Ariel räddar prins Erik ur havet i Den lilla sjöjungfrun och faller som en fura för den mörkhåriga tecknade figuren.

Men finns verkligen kärlek vid första ögonkastet på riktigt eller är det bara romantikern i oss som vill att det ska finnas? Enligt Emma Engdahl, docent i sociologi som specialiserat sig på kärlek, finns det belägg att tro att kärlek vid första ögonkastet är mer än bara en myt. Men det är viktigt att se skillnad på förälskelse och djup kärlek.

– Vi kan bli förälskade vid första ögonkastet. Däremot kan vi inte älska någon med samma hastighet. För att älska någon krävs det att vi vet vem vi har framför oss, förklarar hon.

På ett rent fysiskt plan frigörs en mängd olika signalsubstanser när man blir kär. Forskare har framför allt lyft fram dopamin som förälskelsens kemiska budbärare.

Dopamin förekommer i en rad viktiga system som bland annat reglerar vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation.

Dopamin kan alltså förklaras lite som kroppens alldeles egna uppåttjack. Det är denna kemiska reaktion som gör att vi upplever förälskelsen som att sväva på moln.

Men kärlek handlar också om mer än signalsubstanser. Emma Engdahl menar att när vi blir förälskade upplever vi oss som sedda på ett nytt och vackrare sätt. Vi ser både den andra, oss själva och världen på ett nytt sätt som gör det meningsfullt att leva.

– Det är som om hela vårt liv lett fram till just detta möte och vi kan inte göra något annat än att välja den som står framför oss, säger hon.

Åke Pålshammar är lektor i psykologi och expert på vad som händer i hjärnan när vi går igenom olika faser i livet. Enligt honom varvar hjärnan och kroppen upp sig när man blir förälskad. Blodtrycket ökar och känslosystemet skickar ut kemiska duschar av dopamin, vilket är förknippat med njutning och beroende.

– Allt detta skapar en positiv längtan efter mer av samma sak. Mer av den man blivit kär i. Och abstinenssymptom uppstår när man inte får den kontakten, säger Åke Pålshammar.

Att förstå sig på kärlekens väsen är inte lätt och enligt Åke Pålshammar har vi långt ifrån all den kunskap som krävs. Han påpekar att forskningen ännu inte kommit så fram till varför vissa människor förälskar sig snabbt, medan det för andra tar tid.

Men en snabb förälskelse kan bero på att personen man förälskar sig i triggar igång positivt inlagrade minnen och känslor i hjärnan.

– Det är som att man är förberedd på en viss typ av person, med en viss röst och dialekt, sätt att se på en, röra sig, vara på, klä sig eller helt enkelt se ut. Ibland är det något totalt oväntat och kanske till och med motsatsen som väcker ett dolt behov av exempelvis trygghet, närhet, spänning, förklarar han.

Men det finns flera saker som påverkar vem du blir blixtförälskad i. Undersökningar visar att du är mer belägen att bli kär i någon som du har mycket kontakt med. Att bo nära varandra, handla i samma affär eller jobba på samma jobb ökar chanserna för kärlek.

När du slänger dig med uttryck som ”Å, vad de har äktenskapstycke” kan du faktiskt vara närmare kärlekens kärna än du tror.

Åke Pålshammar menar att viss forskning visar att vi finner personer som liknar oss mer attraktiva. Utifrån det har forskarna kunnat dra slutsatsen att vi också lättare blir förälskade i personer som liknar oss själva.

Men det finns också de som hävdar att vi blir förälskade i personer som liknar våra föräldrar. Och då inte enbart till utseendet, utan också till sättet och livsstilen.

Det verkar helt enkelt som att vi tycker om människor som på ett eller annat sätt gör att vi känner igen oss. Men teorin om att vi söker likheter kan ifrågasättas eftersom vi rent genetiskt borde dras till människor som är olika oss, eftersom det ger oss bäst chanser för friska barn. Dessutom kompletterar annorlunda människor oss bättre.

– Min forskning tyder på att man lättast förälskar sig i någon sim man tillskriver egenskaper man själv önskar att man hade. Men förälskade kan vi bli i precis vem som helst, det är först när vi fallit som vi inser att den där människan vi föll för är den vi alltid velat ha och behövde. Förälskelsen är en kreativ upptäckt, säger Åke Pålshammar.

Ja, vi blir blixtförälskade men det går alltså inte att säga exakt varför. Frågan är om det är bra för oss att förälska oss efter första ögonkastet?

Anette Utterbäck jobbar som legitimerad psykolog och har i många år hjälpt patienter med deras kärleksrelationer. Hon är övertygad om att den snabba förälskelsen kan leda till en lång och varaktig kärlek, men att den också kan leda till något destruktivt.

– Det kan vara en fälla som vissa försätter sig i, en form av självbedrägeri där man tillskriver den andra personen alla de egenskaper man önskar. Senare visar det sig ofta ha mycket lite med verkligheten att göra. Då kan kärlek vid första ögonkastet vara en smärtsam historia att ta sig ur, säger Anette Utterbäck.

Av: Moa Alfredsson