Så står du här mitt i livet. Du har så mycket – men plötsligt känns det tomt.Frågorna hopar sig: Vem är jag? Vad vill jag? Och hur hittar jag den där inre guldkompassen som visar vart jag ska? Följ vår steg för steg-guide, förändra riktningen i ditt liv – och bli nöjd igen!

Ibland träffar man de där människorna som strålar. Som känns sköna, trygga och spännande på en och samma gång. Vars liv verkar ha ”det där”. Och man önskar att ens eget liv också var så där magiskt.

Men du känner dig ganska långt ifrån den där magin i din vardag. Ja, du har visserligen en fin partner eller ett himla skönt singelliv, kanske harmoniska barn, hinner gå på zumba och har fem veckors semester. Och ändå går du runt med känslan: ”Nu då?” eller ”Jag är väl mer än så här?” Det skaver och gnager lite inombords, trots att så mycket är så bra.

– Det är de här frågorna som gör att så många kvinnor vill lära sig något nytt och anmäler sig till en kurs. Eller blir deprimerade under en tid, för att den andra rösten, ”var det inte mer än så här, vad är meningen med livet?” tar över, säger storycoachen Katrin Sandberg, som skrivit boken ”Hitta din sanna story”.

Nej, det handlar inte om att börja skriva en berättelse eller bok, det handlar om börja beskriva ditt liv.

Katrin Sandbergs jobb som storycoach innebär att hon hjälper människor att hitta sin kärna, sin livsberättelse. Det som är en väsentlig del av dig, men som du kanske har tappat kontakten med under din livsresa.

Och herregud, det är inte så konstigt mitt i en stressig vardag där makaronerna kokar över, samtidigt som dottern messar att hon just missade sista bussen hem, samtidigt som chefen ringer ett av de där sena kvällssamtalen och du försöker låta professionell, samtidigt som …

Men det är värt att ge dig själv tiden att vaska fram ditt riktiga jag igen (efter att du plockat upp dottern, för all del).

– Jag är övertygad om att du föddes med ett syfte och egna superkrafter. Att alla har saker som går lätt och känns roliga, och att det är inkodat i ens dna. Kolla bara på barn, de funderar inte på vad de tycker är kul, de går bara ut och gör. Ett barn går till sandlådan och lägger upp bilar på rad i färgordning, ett annat bygger roliga vägar, broar och slott, något sitter vid sidan av och iakttar, och ett fjärde sitter i trädet och sjunger för att underhålla de andra.

Så när kompassnålen snurrar och snurrar inom dig, utan att hitta rätt, och du undrar vad du ska hitta på för att bli nöjd: Byta jobb eller partner? Eller gå en akvarellkurs? Då ska du börja söka inom dig, i din livshistoria – för en gång i tiden, innan du blev fylld av alla borden och måsten, kom det här naturligt för dig.

– Det är dags att öppna det där kinderägget du går och bär på. För svaret på vem du är och vad du ska göra finns inom dig. Du bär redan på allt ditt guld, säger Katrin.

Varför springer så många runt och letar efter sin passion om svaret redan finns inom en?
– Det är en del av Disneyromantiken, att det ska komma en prins på en vit springare och rädda dig. Eller att det ska komma in en miljon från sidan, och göra dig lycklig. Det är en slags kollektiv saga vi får präntad i oss. Dessutom tror vi ofta att det vi brinner för måste vara något stort, som att bygga barnhem i Indien. Men ditt syfte kanske är att kämpa för allas lika rätt på förskolan där du jobbar.

När du hittar det du brinner för och dina superkrafter – som kan vara ”jag vill visa hur saker hänger ihop” eller ”jag gillar att organisera” eller ”jag ­älskar att kasta mig in i nya situationer” eller ”jag tycker om att koppla ihop människor” – så har du svaret på vem du är. Där mår du bra, har kraft, glädje och energi, där går det lätt. Och då blir det enklare för dig att hitta rätt väg framåt i livet, och bygga ditt, eller ditt företags varumärke på ett nytt sätt, inifrån och ut.

– När ljuset och energin kommer ­inifrån strålar du likt en hundrawattslampa. Andra ser det, och dras till dig.

Och motsvarande: Om du inte lyssnar till den här sidan av dig, om du hela tiden kör över din lust och dina naturliga drivkrafter för att du borde leva eller vara på ett visst sätt finns det risker med det.

– Jag tror att många av de symtom på stress som vi ser handlar om att man väljer att inte lyssna på sig själv. Men kör man över sig själv tillräckligt länge blir man sjuk. Av lust däremot kan man inte bränna ut sig.


Steg för steg-guide:

Vägen till din guldkompass
Jaha, passionen har kanske gått i stå och det känns som att du har tappat dina superkrafter. Storycoachen Katrin Sandberg visar hur du hittar tillbaka till det där som känns lätt och härligt i livet. Häng med på din inre skattjakt – du kommer att bli positivt överraskad!

Innan du börjar ta fram dina superkrafter
Känns det läskigt?
Inte konstigt om du känner en viss rädsla för att börja gräva efter ditt guld och ta reda på vad nästa steg i livet är. Du vet ju inte vad du kommer att upptäcka bland gamla minnen och känslor.

Men: Du kommer inte att hitta helt oväntade saker. Du kommer att känna igen det du hittar, och när ni möts känns det som att träffa en kär bekantskap.

Men kanske känner du också en rädsla för att svaret kommer att få stora konsekvenser på livet. Lugn! Du behöver inte separera, säga upp dig och flytta till Australien. Det handlar mer om att börja bejaka din lust på din arbetsplats,
i din relation och dina vänskaps-relationer. Att justera livet steg för steg. Det handlar mer om att vattna och vårda, än om att plantera en helt ny trädgård. Fokus ska vara på det du redan har och den du redan är, inte på det du inte har, som ger en känsla av saknad och brist.

1. Vad får hjärtat att sjunga?

Ett sätt att hitta ledtrådar till din lust är att strömskriva.
Gör så här: Ta fram en skrivbok och skriv ner ”jag älskar-meningar” på löpande band. Snabbt och lätt. Skriv hellre ”Jag älskar att rensa rabatten i lugn och ro” fem gånger än att börja fundera. Skriv tills du fyllt flera A4-sidor av ”jag älskar-meningar”.

2. Låt minnena bubbla

Sätt dig på ett lugnt ställe, blunda, ta ett djupt andetag och leta efter tillfällen och situationer i ditt liv som fått dig att känna bubblande glädje, lust, lätthet och ansträngningslöshet. Låt minnena komma. Censurera inte, tolka inte, försök bara känna in den där riktigt goa känslan.

Fundera också på när du mår du bra? När är du i ditt rätta element? När du dansar? Planterar blommor? Leder en konferens? Dekorerar tårtor? Eller talar inför folk?

Tips 1: Kom ihåg att en känsla inte kan tänkas fram, den måste kännas fram. Varför? Jo, för att det undermedvetna rymmer 95 procent av din minnesbank, det medvetna ynka 5 procent. På så här sätt får du tillgång till mer än det du har top of mind.

Tips 2: Du kanske stöter på saker som gjort dig ledsen, det är okej, men stanna inte upp vid dessa. Vi har tyvärr lärt oss att analysera trauman, problem och sorg oftare än härliga, positiva minnen. Just nu ska du låta sorger och smärta flyta förbi.

3. Tid för detektivarbete

Titta på vad du kommit fram till i dina övningar. Vänd och vrid på svaren.

  • Vad vill de ­egentligen säga?
  • Hittar du någon röd tråd?
  • Och om du ­skulle se svaren som en metafor, vad berättar de då?

4. Ta vara på dina ­gåvor!

Okej, nu har du förhoppningsvis hittat ditt brinn och ramat in några superkrafter (saker som går lätt för dig). Men sedan då? Vad ska du nu göra av informationen? Hur kan kunskapen förbättra ditt liv? Jo, det är dags att applicera den på livet. Att äga den.

Att äga din story är att börja leva och ta beslut baserade på det som gör dig stark och glad. Det handlar om att ge de ansträngningslösa drivkrafterna utrymme. Att släppa fram dem. Det kanske låter lätt, men det kan vara svårt att stå upp för sig själv. Framför allt om du identifierat dig med den du blivit, ”jag är mamma och key account manager.” Eller så ser du inte nyttan i dina styrkor.

Jag hade en klient som kom fram till att hon älskade att röja, städa och organisera – men såg inget positivt i det. Det var ju bara något hon gjorde. Efter några möten såg vi ett drömyrke växa fram: inredningskonsult med fokus på feng shui.

Gillar du i stället att vara en del av ett sammanhang är du säkert en fena på att låta andra känna sig som en del av ett sammanhang och är därför en utmärkt bloggare, workshopledare eller eventansvarig.

5. Dags att börja leva ­efter guldkompassen!

Nu ska du börja leva din ”story”, det som verkligen är du!

  • Energiprioritera. Du kanske känner att ”åh, jag älskar ju att göra en massa saker.” Men du måste prioritera vad du älskar att göra mest. För du har inte 100 timmar per dygn. Du behöver hushålla med din energi lite smart.
  • Berätta för andra vem du är och vad du älskar att göra. Orden hjälper dig att minnas vem du är. När du hör dig själv säga det som är sant för dig, exempelvis ”jag brinner för att skapa tillsammans med andra”, ”jag mår bra av att skapa med händerna” eller ”jag har alltid varit bra på att lösa gåtor”, sätter det igång saker i dig och känslan blir fysisk, energin höjs och du börjar stråla!
  • Ta små, små steg mot att bli mer av dig själv. Du kanske inte alltid vet varför du vill något, men testa ändå, för vissa svar kommer först i efterhand. Om du jobbar som redovisningskonsult och älskar nya kontakter och action kanske du ska dra ner på antalet rutinmässiga telefonmöten (som sänker energin) och prioritera att träffa människor.
  • Ge din story vingar. Går du runt och bär på en massa saker i hemlighet är det svårt att bli nådd, förstådd och sedd. Därför ska du berätta för andra vem du är och vad du är bra på. När du pratar utifrån det som ger dig energi – ”jag älskar att lära känna nya människor” – uppfattar omvärlden dig som en karismatisk och härlig person. Och tänker på dig nästa gång de exempelvis behöver någon som kan föreläsa om kundkontakt.
  • Ta fram en hisspitch. En hiss-pitch är en snabb, magnetisk förklaring på vad du gör eller kan hjälpa till med (tänk att du ska hinna förklara detta i hissen mellan våning 4 och 7). Ett effektivt sätt att sälja in sig själv. Exempelvis ”Jag brinner för att sprida helhetskänsla, därför är jag yogalärare och psykoterapeut” eller ”Jag är en slags sällskapsdam som får kunder att trivas – därför kommer de tillbaka till mitt kafé.

Av: Linda Newnham Foto: IBL/Shutterstock