Nytt år: Nya trender att haka på – eller förfasas över. Taras redaktionschef Christina Neiglick spår vad 2017 kan ha i beredskap.

”Bigga” blommor

blommor

Mode: ja vadå – blommigt är väl ALLTID en trend under sommarhalvåret tänker du kanske. Men inte sådana stora, naturalistiska blommönster som nu är hetare än hett.

Tänk print av typen”Tant Alma gåbortsfin för kafferep hos prästens”. Med högklackade slejfskor och halvkorta vita sockor till blir du precis rätt.

Blommorna finns på allt: klänningar, byxor, kavajer, smartphoneskal och baddräkter.

PS. Den allt starkare mottrenden till ”fast-fashion” tar ett kliv framåt. Att skapa ”måste ha-plagg” som samtidigt känns klassiska för att öka livslängden, och i färger som funkar året om, är designerns nya utmaning.

Very, very vintage

rund_guldspegel

Inredning: Ljust och fräscht är borta. Ja, faktiskt totalt förlegat. Nu regerar ”den ekletiska inredningsstilen.”

Har du kombinerat ärvda bollfranslampan med gamla Klippansoffan hamstern gnagt på, syrrans semesterakvareller från Österlen och en stor, dyr och guldig spegel från Bukowskis? Grattis – då har du fattat grejen.

Nu ska det personliga visas upp (och där kan det aldrig bli för mycket gulddetaljer). Inte konstigt att auktionshusens försäljning går som tåget.

Nyproducerat slit och släng är för dåligt för klotet, och har man brist på egna familjeklenoder går det utmärkt att vintagefynda andras.

Optimera med biohacking

biohacking

Livsstil: ”Projekt kroppen” tar allt större plats. Vi ska träna rätt, äta rätt, sova rätt och bajsa rätt. Helt enkelt göra vad vi kan för att vara så friska som möjligt.

Biohacking kallas det när man själv tar kommandot över sina gener och sitt mående med mål att optimera kroppen att bli bättre och friskare.

Bärbar teknologi har gjort det möjligt att hämta biologiska data från kroppen med hjälp av en klocka eller ett armband.

Och detta är bara början. Snart är det inte konstigare att själv scanna tänderna för att upptäcka karies än att scanna gravlaxen och cocktailtomaterna på Ica.

Och: för alla mer teknikskeptiska kan en helt vanlig hälsobok såklart funka.

Några exempel ur vårens bokflod: ”Ikigai” – om japanernas hemlighet till ett långt och lyckligt liv. ”Sirtmat” – vad man ska äta för att aktivera sirtuinerna (nyupptäckta superenzymer i kroppen”. Och ”Gourmetveggo” – lyxig OCH nyttig grön mat.

VR blir grejen

vr_glasogon

Media: Facebook backar, vi är trötta på Instagram och Snapchat – är det verkligen något för oss vuxna? Vissa sociala medier droppar, andra tar vid.

En del teknikfreaks spår till och med apparnas död inom ett par år. För smartphonerna blir så mycket smartare, VR-tekniken (virtual reality) kommer explodera och vi ägnar oss åt AR (augmented reality) fullt ut när vi shoppar.

Senaste nytt är ER (emotional reality) där man med kamerans hjälp kan kliva in i huvudet på en annan person och uppleva hens känslorvärld.

E-boken slog aldrig riktigt igenom, däremot blev den strömmade ljudboken – som erbjuder en helt ny typ av förströelse via telefonen – en succé. Och vi spår att röststyrningen inom kort tar ett jättekliv framåt.

Hur ska våra två miljoner seniorer annars klara sig i framtiden, utan att riskera att bli en ny digital underklass?

Robot-revolutionen

robotrevolution

Samhälle: Superrobotarna gör entré. Nej, det är inte som hos Steven Spielberg (hoppas vi), att onda robotar försöker ta makten på jorden.

Men alla som läste nationalekonomen Stefan Fölsters bok ”Robotrevolutionen” för något år sedan – och fick hicka – inser att framtiden, där gränsen mellan människa och robot suddas ut, kommer allt närmare.

Nu är det tjänstemän på mellannivå som ser jobben hotade. Allt som kan räknas, mätas och kategoriseras utförs mycket bättre av robotar. Ja, de kan göra revisorer arbetslösa och HR-avdelningar överflödiga (bara tänk så många kostsamma felrekryteringar som gjorts för att någon litat på magkänslan – en robot låter sig inte luras av lite fjäsk).

Varor i lager kan robotpackas, och kanske vård av sjuka barn snart utföras av en gullig liten hemmarobot, samma för hemtjänst och sjukgymnastik.

Men teknikföretagen som sysslar med AI (artificiell intelligens) behöver ju knappt anställa några, så vad händer med jobben i framtiden? Får vi medborgarlön? Är det möjligt att jobba bara någon timme om dagen? Och hur går det då med den ekonomiska utvecklingen och tryggheten i samhället?

Kanske är Millennials (de som är födda mellan 1980 och tidigt 2000-tal) rätt ute. De har teknikkoll och är smartare än tidigare generationer. Millennials tror inte på någon högre makt, röstar inte som sina föräldrar och är mer nyfikna och vidsynta.

Att vara anställd passar inte, hellre jobb i projekt och i perioder. Känns som de är framtiden på spåren.

Av: Christina Neiglick Foto: Fotolia/IBL/AOP mfl