Taras genomförde en vandringshelg i Kolmården (Östergötland) i höstas. Den bjöd på fina turer i storslagen natur, god mat och många skratt! Så lyckat att Tara nu gör om resan – i vår. Och det går bra att resa ensam på Taras resor! Skynda in och boka. Platserna på förra resan tog slut på några dagar. Läs mer här!

Kolmården, norr om Norrköping, är vida känt för sin djurpark och marmor. Men här finns också en storslagen natur. Tack vare en satsning på områdets leder är det nu lättare att komma ut och uppleva allt det trolska och vidunderliga – men ändå kunna bo bra och äta gott.

Häng med Tara på en vandringshelg i Bråvikslandet i vår.

Hela det härliga gänget som reste med Tara till Bråvikslandet i höstas. Flera kom helt ensamma, två mammor tog med sina döttrar och ett äkta par fanns med – en härlig grupp.

Vandringen börjar i den dramatiska Getåravinen.

Efter fem minuter var det hög volym och glada samtal kring borden i den vackra matsalen.

Lotti Lindqvist driver sedan några år pensionat Villa Solliden.

 

 

TARAS VANDRINGSRESA VÅREN 2013!

PROGRAM
Fredagen den 17/5

Eftermiddag: Incheckning.

Kl 19.00 2-rättersmiddag.

Lördagen den 18/5

Kl 7.30–9.00 Frukostbuffé.

Kl 10.00 Vandring ravinrundan, cirka 15 km, genom stor-slagen natur. Introduktion av guide om den mycket speciella naturen. Lunch längs vägen.

Kl 18.00 Middag. Före middagen talar Chefredaktör Ann Fredlund om livet som tidningsmakare och det spännande jobbet att arbeta med tidningen Tara.

Söndagen den 19/5

Kl 7.30–9.00 Frukostbuffé.

Kl 10.00 Vandring på Fjällmossen, en av mellansveriges största mossmarker och en av Sveriges tystaste platser. Cirka 5 km, två timmars vandring.

Eftermiddag: Hemfärd på egen hand.

Pris: 2?900/person. Begränsat antal platser! Först till kvarn.

I priset ingår:

2 övernattningar med del i dubbelrum med annan Tara-resenär.

Frukostbuffé (lörd, sönd).

Middag (fred, lörd). Lunchpaket (lörd, sönd) Vandringsguide (lörd, sönd).

Dryck till middagarna samt resan ingår ej.

Bo på charmiga och personliga Villa Solliden (villasolliden.se) eller lika mysiga Villa Bråviken i närheten (villabraviken.com). Vi kommer att ha en grupp på varje ställe, men vandringar och program är samma på de olika boendena. Vi kommer att vandra i två grupper, med varsin ledare (Villa Solliden utgör då en grupp, Villa Bråviken en grupp) Du bokar direkt på det ställe du vill bo på. Se under ”bokning”. Först till kvarn…

BOKNING:

– Villa Solliden, tel 011-39 15 30 eller e-post info@villasolliden.se

– Villa Bråviken, tel 011-23 94 67 eller e-post kontakt@villabraviken.com

Uppge ”TARAVANDRING” för att få vårt specialpris.

Först till kvarn gäller!

Vandra i Bråvikslandet

Alla vandringsrundor följer i stort sett Östgöta- & Sörmlandsleden. Utförligare info om alla leder finns på bravikslandet.se

Vi vandrar:

Ravinrundan: 15 km (4–5 timmar). Lätt. Leden startar i Getåravinen. Upplev en 500 miljoner år gammal ravin. Magiskt!

Fjällmossen Östra: 8 km (3 timmar). Medel. Norrlandskänlsa – på gränsen mellan Östergötland och Sörmland. Vi passerar en plats som valts till Sveriges tystaste i en tävling.

Ta dig hit:

Kolmården ligger ca 1,5 timmes bilresa söder om Stockholm, ca 5 min. från E4:an. Tar du tåg åker du till station Kolmården, där SJ-tågen på sträckan Stockholm–Norrköping stannar. Från stationen går buss (Östgötatrafiken, dock ej så frekvent) till pensionatet, 3 km. Man kan även ta tåg till Norrköping och buss därifrån, ca 30 minuter.

Om Östgötaleden och området Bråvikslandet:

Havsviken Bråviken i Östergötland sammankopplar Östersjön med Norrköping. Längs viken ligger Vikbolandet och Kolmården och området kallas med ett gemensamt namn för Bråvikslandet. Här finns fantastisk natur som man lokalt nu satsat på att göra mer lättillgänglig. För länge, länge sedan passerade vägen söderut från Stockholm genom Kolmårdenskogen och den beskrevs som en mörk och farofylld passage, där rövare hade sina tillhåll. Det finns många sägner om rövargrottor, sänkta skatter och mystiska källor.

Men i dag är Kolmården gästvänligt och lättillgängligt.

– I hela vårt land finns underbara gamla vandringsleder. Förr användes ju lederna som allfarvägar, men i dag vill man kanske inte promenera flera mil i ett sträck, säger Cecilia Karlsson på Upplev Norrköping. Därför har vi satsat på att märka ut en del av lederna här – Östgötaleden och Sörmlandsleden – i dagsturer.

En dags vandring här tar dig genom en mycket skiftande natur. Här finns allt från grönskande branta raviner (Ravinrundan) till porlande bäckar, små skogssjöar och tysta fjällmossar, till berg med vidunderlig utsikt över Bråviken.

Här är Taras chefredaktör Ann Fredlunds rapport från höstens vandringsresa

Redan efter tre dagar var Taras vandringshelg fullbokad.

– Ja, jag var bortrest när jag läste om resan men kastade mig på mejlen och anmälde mig, minns Pia Lindberg från Västervik.

Liksom flera andra har hon rest hit själv, men det märks inte när middagen serverats i den vackra matsalen på vårt pensionat, på fredagskvällen. Då är det nämligen ett sådant sorl att taket nästan lyfter.

Vid borden avhandlas allt från knepiga bonusbarn, till tråkiga exmän och svårmodiga tonårsbarn. Jag får också lära mig allt från det smarta tricket att plantera tomater direkt i jordsäckar till hur man håller i med sin vardagsmotion. Jag brukar säga att det finns bara en sak som är roligare än att göra tidningen Tara – och det är att umgås med dem som läser den! Detta kände jag extra starkt efter denna helg.

På lördagen begav vi oss gemensamt till Getåravinen som var utgångspunkt för dagens första vandring. Kommunekologen Eva Siljeholm berättade entusiastiskt om allt från vikten av döda träd i naturen (där små ovanliga kryp kan bo) till forellernas märkliga parningsdans i bäcken om våren.

Turen gick vidare upp på hög höjd med vacker utsikt över Bråviken. På kvällen kände vi alla att vi hade avverkat 15 kilometer och det var härligt att sätta sig ner och bli serverad god mat och gott vin.

Efter middagen fick vi besök av mindfulnesscoachen Cecilia Åkesdotter. Ett och annat klokt sög man i sig, även om dagens tur och rödvinet gjorde sitt och avslappningsövningarna kanske framkallade en något hög grad av avslappning…

På söndagen hann vi med ännu en tur innan det var dags att avrunda och alla begav sig hem till sitt, Västervik, Jönköping, Stockholm, Uppsala, Örebro.

Jag längtar redan till nästa tur!

Ann Fredlund, chefredaktör, Tara