Så blev hon hjärntvättad av en psykopat

Nej, det kan inte hända – inte dig, inte mig, inte någon! Det trodde även Paulina Bengtsson tills hon mötte vad hon trodde var kärleken. Men den charmiga och världsvana mannen hade en mycket mörk sida. Först när hon blev gravid kom kraften att försöka fly.

Jag reser mig upp från sängen där sju män just utnyttjat mig i över en timme och går på toaletten. Jag är blodig, har ont överallt och är helt nerkladdad av sperma. Där och då bestämmer jag mig för att ta mitt liv. Att fly var inte ett alternativ, det visste jag att jag inte kunde, berättar Paulina Bengtsson.

Vi träffas i Linköping, på Novahuset där hon driver en förening för sexuellt utnyttjade. Paulina har berättat sin historia många gånger, för polisen och för att stötta andra som drabbas.

Även om orden kommer lätt är det svårt att ta in det där som hände för 16 år sedan. För man tror inte att sådant kan hända. Men mannen som Paulina träffade på internet och som hon trodde var drömmannen, visade sig snart vara sjukligt manipulativ.

Tyvärr syns inte sådant.
– Vi hade haft kontakt via mess och mejl i två veckors tid innan vi sågs och jag var helt klart förälskad i honom, så som man kan vara på avstånd. Vi bestämde oss för att ses och jag åkte till Västerås där han bodde.

Nej, den då 22-åriga Paulina tvivlade inte på att han var den han utgav sig för att vara. Världsvan, trevlig och dessutom mycket snygg. Hon kände igen honom från fotografier han hade visat och då, för 16 år sedan, fanns inte samma diskussion som i dag om män som sexuellt utnyttjar kvinnor via nätet.

– Vi satte oss i bilen och han sa att vi skulle åka till en kompis till honom. Jag tyckte det var lite konstigt eftersom vi skulle på dejt, men jag sa inget. Sedan åkte vi bil i fyra timmar och på den tiden lyckades han hjärntvätta mig genom att göra mig rädd.

Fyra timmar! Mer krävdes inte. Paulina var förälskad i en karismatisk man som kunde föra sig, och hans förvandling kom som en chock. Dessutom var hon inte rustad att möta den person som plötsligt satt bredvid henne i bilen – och vem är egentligen det?

Som många andra var hon fostrad att vara till lags, omtyckt. Hon var inte van att ta plats eller säga ifrån när något kändes fel. I stället började hon redan där i bilen försvara hans beteende, inför sig själv.

– Det beteendet är fortfarande vanligt, det ser jag i mitt arbete med de tjejer som kommer hit till Novahuset i dag. De vågar inte säga ifrån, trots att de känner att något är fel. Ibland är det dessutom familjemedlemmar som är förövare och då är det ännu svårare.

Skräckfärden fortsatte. I bilen berättade mannen för Paulina att han har kopplingar inom maffian. Hon såg att han hade en kniv i jackfickan och när de kom till radhuset blev hon beordrad att ha sex med en främmande man.

– Min dejt var kolsvart i blicken, jag var livrädd för honom och vågade absolut inte göra motstånd när jag tvingades ha sex med en annan. Jag tänkte att jag gör det här sedan sticker jag, även om det kändes helt vidrigt.

Det här är början på fyra månaders helvete.

Mannen kontrollerar Paulina i allt hon gör. Han sitter bredvid henne när hon skickar sms till vänner och föräldrar så att allt ska se normalt ut. Paulinas föräldrar har till och med träffat honom och även de har charmats av de första intrycken.

Men mannen vaktar och hotar Paulina konstant. Han våldför sig på henne regelbundet och bryter ner hennes självkänsla totalt. Hon får veta att om hon försöker sticka står det en bil med en man i utanför som kommer att skjuta henne. I Paulinas förvirrade tillstånd tror hon honom.

– Han körde mig till olika hotell i hela landet. Där mötte jag män. Det kunde vara en eller sju. De fick göra vad de ville med mig, jag stängde av. Bredvid satt min förövare och antingen bara tittade på eller tillfredsställde sig själv. Efteråt grät jag i duschen. Det var enda stället jag kunde få utlopp för mina känslor, säger hon och skakar på huvudet.

Han höll henne i ett järngrepp, men ibland lämnade han henne och åkte – skulle det visa sig – till sin andra kvinna i Stockholm. Det var en kvinna som stöttade honom ekonomiskt, hon var Madonnan och Paulina var horan.

Hans grepp om henne var så hårt att hon väntade in honom. Dessutom fick hon ju veta att hon var övervakad av andra män, som satt med vapen i sin hand i en bil utanför. Om hon försökte fly skulle de skjuta henne, det var hon övertygad om.

Hennes förövare var dessutom svartsjuk. Hon fick bara kontakta sina föräldrar när han övervakade. Hon hade slutat skolan där hon pluggade och kompisarna trodde att hon levde ett fantastiskt liv med en ny man.

Nej, Paulina hade inte kraften att larma någon.

– Han var ju psykopat. Han visste precis vad han skulle trycka på för att jag skulle vara konstant livrädd. En gång berättade jag för honom om en gammal otrohet och hur dåligt jag mått över det. Det använde han. Jag var en hora, jag dög inte till annat än det här och för varje gång han sa så blev jag mindre och mindre inombords, säger hon.

I dag har hon svårt att förstå hur han kunde ha sådant inflytande över henne men samtidigt är hon inte förvånad. Hon beskriver sig visserligen som en trygg och stabil tjej vid det här tillfället, men även lite godtrogen.

– Jag vill tro gott om folk, det vill jag fortfarande. Han har inte lyckats förstöra det, men det tog lång tid att komma tillbaka till den glada tjejen jag var, säger Paulina.

Så blev hon gravid och allt förändrades. Det handlade inte längre om henne. Paulina var bara ett skal, men i henne växte en liten människa. Hon var helt övertygad om att barnet var hans, även om pappan kunde vara precis vem som helst av alla män som hade utnyttjat henne. Nu blev det fokus på att fly. Kraften till flyktplanerna kom från livet som växte i henne.

– En natt på ett hotell i Västerås lämnade han mig ensam. Jag ringde mitt ex, som också var min bästa kompis, och han kom och hämtade mig. Jag sprang ut nedhukad med händerna över huvudet, för jag trodde på fullt allvar att jag skulle bli skjuten. Men så blev det inte och vi åkte hem till mitt ex och där kunde jag bo under hela graviditeten.

Hon var fri igen. Hon ville bara leva som vanligt och hon berättade inte för någon vad som hade hänt. Det var bara hennes ex som visste och så ville hon ha det. Hennes erfarenheter var för svåra att prata om.

Förövaren ringde ett antal gånger och försökte få tillbaka Paulina, men med barnet som växte i magen stod hon emot och det glesnade alltmer mellan telefonsamtalen. När dottern föddes gjordes ett faderskapstest, som visade att förövaren är pappa. Paulina fick vårdnaden och försökte leva ett normalt liv med sin dotter.

Men i bröstet växer ångesten. Hon fick problem med magen och gick till flera psykologer för att prata, men kunde inte riktigt förmå sig att börja berätta.

– Jag trodde att jag bara skulle kunna förtränga allt det hemska, jag mådde fruktansvärt dåligt. När jag fick veta att det fanns en porrfilm av mig på nätet gick jag till polisen. Men jag fick inget gehör för vad jag ville berätta och jag gav upp igen, säger Paulina.

Det här var 2003, två år efter övergreppen. Ångesten växte och när det gått ytterligare ett år läste hon på löpsedlarna om en man i Västerås som blivit dömd för våldtäkt och koppleri. Han hade alltså gjort samma mot andra kvinnor.

Paulina bestämde sig för att vittna och den här gången fick hon bra stöttning av polis och rättsväsende. Hennes hat gav kraft att ta sig igenom processen som tog ett år. Hon mötte förövaren igen, den här gången var det han som hade handfängsel – men han utstrålade fortfarande samma självsäkerhet.

– Att se honom var vidrigt. Allt han hade gjort mot mig kom tillbaka och jag ville inte titta på honom. När de visade filmen med mig som han hade spelat in gick jag ut ur salen. Det klarade jag inte. Att veta att alla därinne hade sett mig i filmen var också fruktansvärt jobbigt.

Vägen tillbaka till vanliga Paulina har varit krokig. Hon har slängt sig i famnen på många män eftersom hon trodde på mannens ord att hon bara dög till en sak. När hon träffade pappan till sin andra dotter började hon bygga upp sig själv och sin syn på sex.

– Men det var svårt att få ett normalt förhållande till sex igen eftersom det varit så förknippat med skam och vidrigheter, säger hon.

Hennes förövare fick 14 års fängelse och för några år sedan hade han suttit av sitt straff. Han har aldrig försökt ta kontakt med Paulina igen och hon är inte längre rädd. Spåren finns kvar men hon vägrar känna sig som offer; att bli placerad i ett fack för utsatta kvinnor är bara stigmatiserande. Det gynnar igen.

– Det tog många år att få tillbaka mig själv. Att förstå att jag är värd något mer än att bara vara en sexdocka. Min dotter har aldrig träffat sin pappa och vill det inte heller, men hon vet vad som hänt och vem han är.

Paulina har öppna samtal med sina barn om det som är viktigt i livet, och dit hör även nätet med sina svarta sidor av porr och övergrepp. Nätporren oroar henne mycket och hon uppmanar alla föräldrar att prata om vad ett normalt, bra och positivt sexliv innebär. Och att det finns en baksida. Även om man inte kan skydda sig mot psykopater, som manipulerar sina offer så att de känner sig som jagade villebråd, finns det mycket att göra för att öka vaksamheten och kunskapen. Och inte minst, att börja berätta om det som händer.

Experten svarar – Så känner du igen en psykopat

Kerstin Nyström, samtalsterapeut

Samtalsterapeut Kerstin Nyström vid Balsam Konsult i Stockholm har erfarenhet av kvinnor som har blivit utsatta av psykopater. För att ta sig ur en sådan relation krävs rätt verktyg. Främst handlar det om att ­lyssna på sin inre röst och se verkligheten som den är.

Psykopater är ofta karismatiska, världsvana och säger de rätta sakerna. De fattar snabbt vad som triggar just dig och vad de senare kan trycka på så att de kan manipulera dig dit de vill.

– Psykopater vill ha makt och ­kontroll och för att få det styr de sitt offer genom att skuldbelägga och ­genom att bli den enda som offret kan lita på till slut. De utlovar belöningar och hoppet finns kvar hos offret, säger Kerstin Nyström.

Inom sekter och extremistpartier finns många exempel på hur en psykopat kan kontrollera, inte bara en, utan flera. Men det finns också på arbetsplatser och i vanliga familjer. En person som styr och som inte vill bli ifrågasatt. En enkel maktstruktur som vissa till och med lockas av. Generellt sett kan vem som helst hamna i händerna på en ­psykopat.

– Och har man en gång träffat på en psykopat är man mer vaken för det nästa gång. Då kan man känna igen mönstren och reagera.

Känner du dig osäker på om du mött en psykopat?

Samtalsterapeut Kerstin Nyström tipsar:

  1. Ta ett steg tillbaka och gör en verklighetscheck. Är relationen okej?
  2. Försök att distansera dig: Känns det rimligt, det du måste ge för att få det du vill ha?
  3. Tillit är en väldigt fin egenskap, men det får inte slå över så att man blir blåögd. Då kanske man struntar i varningssignalerna.
  4. Lär känna dig själv och vad du vill. Det är bästa sättet för att inte låta någon annan människa utnyttja dig på ett otillbörligt sätt.

Av: Jessika Devert Foto: Åke Karlsson