Gör en god gärning – och din hjärna lyser upp

Så här års tänker många av oss på att ge. Vi planerar, slår in och diktar paket. Men långt där inne finns också en längtan efter att på andra sätt bidra till världen och människor i nöd. Tara har träffat Carina Jäderström som gör skillnad – och forskaren, Katarina Blom, som förklarar varför goda gärningar ger hjärnan en riktig må bra-boost.

Klart du hört ordspråket att ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Men ibland känns det enklast att stänga av eländet i omvärlden. Det känns för hopplöst och för stort helt enkelt. Som att det just du kan göra för att världen ska bli en lite bättre plats inte spelar någon roll.

Den dåliga nyheten är: Nix. Du kan inte lösa världsproblemen ensam. Men den goda nyheten är att: Jo. Du kan göra stor nytta – och det kommer att göra gott även med dig.

Katarina Blom, psykolog inriktad på positiv psykologi och författarna till böckerna Ensam eller stark och Lycka på fullt allvar, förklarar varför goda gärningar är så viktiga för oss.

– Redan hos mycket små barn har man kunnat se förmågan att agera altruistiskt och att vara medmänskliga. Däremot är medkänsla villkorad, vi har en större tendens att hjälpa dem vi kan identifiera oss med.

– Men det finns också undersökningar som visar att goda gärningar sprider sig, om vi omges av människor som är vänliga och hjälps åt är chansen att vi beter oss på samma sätt stor.

Det verkar som att vissa människor är mindre egoistiska än andra?
– Ja, visst är det så. Det beror till viss del på vilken bakgrund man kommer ifrån. Som barn har man en tendens att ta efter sina föräldrar. Är man uppvuxen i en familj som gör gott är det vanligt att man för det vidare.

– Men det går också att öva upp sin medkänsla. Man kan till exempel göra så kallade loving kindness-meditationer, där man genom vänliga fraser tränar på att rikta vänligheten mot sig själv och mot omvärlden. Exempelvis kan man tänka på en nära vän och tyst för sig själv upprepa: ”jag hoppas du får leva ett långt och friskt liv”.

– Det handlar inte om att du genom magiskt tänkande kan skapa detta, utan om din egen träning där du odlar ett medkännande förhållningssätt till din omvärld. Undersökningar visar att det fungerar.

Flera av kvinnorna här i reportaget säger att de själva mår bättre när de får göra gott. Varför?
– Det beror på att områden i hjärnan som är kopplade till belöning aktiveras när vi hjälper varandra. Det har forskare kunnat bevisa genom att undersöka hjärnorna på människor som utför goda gärningar, då lyser dessa delar av hjärnan upp.

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Shutterstock/IBL


Carina gör en insats för Stockholms hemlösa under julhelgen

Carina Jäderström Ålder: 50+ Familj: Två utflugna döttrar. Gör: Logistikassistent på Icas huvudkontor. Carinas göra gott filosofi: ”Försök göra det du mäktar med när du har tid och möjlighet. För min del är det under julhelgen.

Carina jobbar mycket och har ont om tid. Men under julhelgen gör hon en insats för Stockholms hemlösa.

Carina Jäderström skulle egentligen önska att hon kunde göra mer för att hjälpa till att göra världen till en bättre plats.

– Tidigare jobbade jag en natt i månaden som jourhavande medmänniska och svarade i telefon. Det var fantastiskt, säger Carina, som i dagsläget inte har den möjligheten på grund av sitt intensiva jobb.

– Men det var ändå en ingång till att jobba volontärt, så när jag såg en annons i Metro om att jobba som värdinna under julfirandet för Stockholms hemlösa anmälde min dotter och jag oss, berättar Carina.

Under julhelgerna finns ett stort behov av volontärarbetare, något som passar Carina utmärkt, eftersom hon då har möjlighet att vara ledig från jobbet och göra en insats.

– Men det tar på krafterna, framförallt känslomässigt. Det finns så mycket att göra, och när man står där inser man att hemlöshet kan drabba vem som helst, när som helst i livet.

Carina vill fortsätta att göra gott och hon menar att det också handlar om en inre tillfredställelse.

– Det handlar om att dela med sig av sig själv, och att ha medkänsla. Jag hoppas att de här goda krafterna i samhället kan sprida sig. Vi behöver bli påminda om att det finns människor som lever på helt andra sätt än vad vi gör, konstaterar hon.

Under åren som jourhavande medmänniska kunde Carina se att den psykiska ohälsan sprider sig i samhället.

– Många lever i sin egen bubbla och orkar kanske inte titta upp och ut ur den. Men jag vet att vi faktiskt är många som vill göra nytta. Jag kan bara rekommendera det, man får träffa människor som man aldrig skulle träffa annars.

Carina drömmer om att så småningom kunna åka utomlands på någon volontärresa.

– Hade jag bara möjlighet skulle jag åka direkt. Det uppskrivet högst upp på min bucket list.