Fynda Sverige runt – här är outlets & fabriksbutiker du inte får missa

Är du ute och bilar i Sverige i sommar? Mellan insjöbad och släktkalas kan du passa på att shoppa loss. Här finns outlets och fabriksbutiker att fynda i. Men också chans att upptäcka fina gamla svenska familjeföredrag. Här tipsar Taras Maggan Hägglund om sina favoriter!

Jämtland

Lundhags_fabriksbutik

Kängor som håller
Lundhags Fabriksbutik, Järpen
Här började en envis jämtlänning. Jonas Lundhag, tillverka kängor som skulle vara en hel livstid. Skomakeriet blev en hel fabrik, och nu har hela fabriken blivit butik och outlet.

Här kan du hitta skidkläder och strumpor och allt som hör till friluftsliv. Här finns även märket Ulvang. Har du redan ett par slitna vandringskängor som du älskar tar du med dem och får dem lagade hos Lundhags skomakare.

Adress: Atlantvägen 1
Mer info: lundhags.se

Hälsningland

Kolla in krukor
Gränsfors Blomkrukefabrik, Bergsjö
Här tillverkas blomkrukor av den lokala leran, av krukmakare i fjärde generationen. Du kan köpa den svenska kulturkrukan som sett likadan ut i 150 år – eller moderna handmålade brukskärl.

Adress: Gränsfors 375
Mer info: blomkrukor.se

Ångermanland

För friluftsälskaren
Naturkompaniet Outlet, Själevad
Håll utkik efter skylten med en björn och en räv. Naturkompaniets outlet är ligger i samma hus som Fjällrävens gamla fabrik och vägen är skyltad från E4.

Här kan du fynda allt Gore-Tex-jackor, sovsäckar, skor, kängor, fiskespön … allt! Med runt 30-60 procents rabatt.

Butiken är gigantisk, 2000 kvadrat, och sommartid är det massor med bilar, husvagnar och husbilar på den stora parkeringen.

Själevad ligger 6 km söder om Örnsköldsvik.

Adress: Brogatan 141
Mer info: naturkompaniet.se

Dalarna

Sköna skinn
Lissmans skinn och viltprodukter, Malungfors
I ett rött hus med vita knutar tillverkas och säljs skinnjackor, handskar och beredda skinn. 11 km norr om Malung, väg 71 mot Sälen.

Adress: Janvägen 2
Mer info: lissman.se

Västergötland

Mera mattor
Kasthall Fabriksbutik, Kinna
Drömmer du om en vacker och slitstark Kasthall-matta? Åk till Kinna där Ludvig Andersson startade sin mattfabrik 1889 – då nymodigheten elektricitet introducerades – och fynda i butiken.

Adress: Fritslavägen 42
Mer info: kasthall.se

Östergötland

För stick-tokiga
Strömma Fabriksbutik, Norrköping
Tänker du sticka massor av tröjor i höst? Då kan du söka i garnavdelningen hos Strömma. Men här finns också gardiner, möbeltyger, lakan och annan textil.

Adress: Kabelvägen 15
Mer info: strommafabriksbutik.se

Sörmland

Fynda till köket
Gense Factory Outlet, Eskilstuna
Andrasortering av rostfria bestick, en rejäl gjutjärnsgryta eller en snygg skärbräda. Fabriken startades 1856 och Gense ska utläsas Gustav Eriksson NySilverfabrik, Eskilstuna.

Adress: Skogstorpsvägen, 40
Mer info: gensefactoryoutlet.se

Uppland

Designat porslin
Gustavsbergs porslinsfabrik, Gustavsberg
Här kan du köpa andrasortering av Gustavsbergs porslin, men också glas av Ingegerd Råman, matbestick av Jonas Bohlin och annat dukningsgodis med hög designfaktor.

Adress: Chamottevägen 2
Mer info: gustavsbergsporslinsfabrik.se

Öland

Paradisverkstan

Ett litet paradis
Paradisverkstaden, Färjestad
Du kan bara gå runt i den öppna keramikverkstaden och den vackra butiken och njuta. Här finns utsökta fat, urnor och serviser att köpa med sig hem.

Adress: Paradisvägen 2 (strax söder om Ölandsbron)
Mer info: paradisverkstaden.se

Skåne

Fina filtar
Klippan Yllefabrik, Klippan
En pläd i 100 procent lammull eller handtryckta tyger. Om du går igång på bra kvalitet, så åk till fabriken där fjärde och femte generationen jobbar med textilproduktion. Det har vävts många meter ullgarn sedan Jöns Petter Magnusson tog över spinneriet 1879.

Adress: Järnvägsgatan 21
Mer info: klippanyllefabrik.se

Av: Maggan Hägglund Foto: Fotolia/IBL/AOP

Omslag 8-17

Detta är ett utdrag ur en längre artikel. Hela artikeln finns i nya numret av Tara nummer 8/2017. Ute i butik juni/juli 2017.