Formeln som räddar kärleken – 7 gyllene regler

Glöm champagne och lyxiga kärleksweekends – tricket till ett långt, lyckligt förhållande är enklare än så. Det finns en formel för vad som gör ett förhållande starkare och mer levande. En metod som till och med är vetenskapligt bevisad.

En romantisk långhelg i herrgårdsmiljö med champagne på rummet, marathonsex och långa härliga samtal. Visst är det ofta bilden av vad som ska till för att få passionen att blomma, få kärleken att växa och göra att vi kommer närmre varandra.

Men om det inte råkar vara just champagne och herrgårdsmys som ni båda saknar och längtar efter, och som är ert gemensamma intresse – då är hemligheten bakom en långvarig, nära relation istället något helt annat, visar forskning. Det är i vardagen det gäller. Det är där ni tillbringar den mesta tiden. Där som det är viktigt att satsa.

7 gyllene regler som är bra för relationen

Psykologiprofessorn och forskaren John Gottman är specialist på relationer. Han har i årtionden studerat vad som gör att långvariga relationer håller – och har med forskningen som grund tagit fram en metod som består av sju regler. Här presenteras 3 av dem:

1. Lär känna varandra. Varje dag. Visa att ni är nyfikna på varandra, ställ frågor och försök hitta ämnen att diskutera. Kanske kan ni se en dokumentär som ni diskuterar tillsammans? Gå på föredrag? På så sätt växer ni tillsammans, inte isär.

2. Stärk kärleken och respekten. Klart att alla grälar då och då. Men undvik att förminska och förolämpa varandra. Visa varandra respekt. Påminn er också om varandras starka sidor; tillåt dig att vara stolt över din partner och visa det. Gläds åt varandras framgångar.

3. Ta vara på vardagen. Den allra största delen av livet är vardag. Försök hitta saker att uppskatta i vardagen. Lyssna på varandra och varandras vardagsdilemman. Det ökar vi-känslan.

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: Fotolia/IBL/AOP

Omslag 6-17.indd

Detta är en förkortad version och du kan läsa hela artikeln samt alla 7 gyllene regler i nya numret av Tara nummer 6/2017. Finns ute i butik 25/4-2017.