Vi älskar våra digitala skärmar, ibland lite väl mycket. Vi har spanat in trenden på andra sidan Atlanten: digital korttidsfasta.

Föreställ dig detta:
Det är fredagskväll och alla har landat i respektive soffor. På bordet står en skål med godis och en trave spel, teven är tyst och i en korg vid ytterdörren ligger familjens samlade plattor och mobiler. Avstängda.

Det skärmfria helgmyset kan börja.

Låter det som Science Fiction? Recept på familjetragedi?

skarmfritt_tiffany

Tiffany Shlain, filmproducent och författare till boken ”24/6, The Power of Unplugging One Day a Week”

– Att få hela familjen att stänga av och släcka ner är inte lika omöjligt som det kan låta, menar Tiffany Shlain, en amerikansk filmproducent vars bok, ”24/6, The Power of Unplugging One Day a Week” har blivit en snackis i USA.

För det är inte bara föräldrar som slutat se charmen med skärmen när den blinkar och piper 24/7, allt fler barn och ungdomar tycker också att de spenderar för mycket tid uppkopplade.

I boken förklarar författaren, som har två barn, tio och 16 år, hur familjen, som beskriver sig som ”icke-religiösa judar” praktiserar sin egen form av ”sabbat” genom att släcka sina skärmar ett dygn.

Från fredag kväll till lördag eftermiddag, 24 timmar utan varken mejl, mess, lajks eller statusuppdateringar i sociala medier.

Total digital tystnad.

Som en korttidsfasta – för hjärnan.

Och själen.

Författaren beskriver det totala lugn som sänker sig över familjen och hemmet när mobilerna tystnar. Hur de alla sover bättre, pratar mer och knyter an.

Umgås med varandra.

– Om folk vill nå oss får de ringa på den gamla hemtelefonen, säger Tiffany. Och om de glömt numret går det bra att komma förbi och ringa på dörren.

Den skärmfria helgen har blivit en kul grej och något de alla ser framemot.

Men ett dygn är vad de pallar.

– Lika ivrigt som vi längtar till vår skärmfria tid rusar vi tillbaka till våra mobiler när sabbaten är över, säger Tiffany, som på intet sätt är fientligt inställd till teknologi.

Tvärtom. Som en tidig adapter och webbutvecklare var hon med att starta The Webb Awards (The Lovie Awards i Europa), ett slags Oscars för webben.

– Det är över tjugo år sedan nu, säger hon. Internet var något nytt och alldeles fantastiskt som skulle öppna alla möjliga dörrar för oss. Inte hade vi kunnat anat att vi skull sitta med en mobil framför ansiktet och vara tillgängliga 24/7!

Men så blev det ju!

24/6 är kanske inte en prefekt lösning, men kanske ett steg i rätt riktning.

En mini-hack med kännbart resultat. Ett regelbundet avbrott från våra skärmar får oss att uppskatta både det som den digitala teknologin möjliggör, men också allt det som den lätt förhindrar eller begränsar.

Som riktig kontakt. Öga mot öga.

Bakom eller framför våra skärmar kommunicerar vi ju inte direkt – face to face – med någon. Vi gömmer oss både för dem vi ”pratar” med via skärmen och de som eventuellt befinner sig i det fysiska rummet.

Och vi kommunicerar inte heller nödvändigtvis när vi vill.

– Man inser inte hur de ständiga uppdateringarna manipulerar oss förrän man stänger av dem, säger Tiffany.

Den skärmfria tiden ger familjen anledning att tänka över hur de tillbringar sin tid och därmed sina liv, skriver hon. Vi måste också tänka på hur våra mobilvanor påverkar andra, tycker Tiffany.

I boken drar hon en parallell mellan mobilanvändning och rökning. Inte bara på så vis att båda är beroendeframkallande, utan att våra mobilvanor också påverkar dem omkring oss, precis som passiv rökning.

– Det räcker att det ligger en mobil på bordet för att alla runt omkring ska bli påverkade, menar hon.

Det har gjorts många undersökningar för att ta reda på hur många timmar skärmtid vi ägnar oss åt varje dag. Enligt en undersökning gjord av amerikanska Common Sense Media, tillbringar exempelvis tonåringar i snitt nio timmar om dagen uppkopplade och 60 procent av dem är oroade över sina egna vanor och hur de påverkas känslomässigt. Då är det inte heller så konstigt att allt fler föräldrar har börjat dra i nödbromsen.

Wait until 8th (vänta till åttan) är ett exempel på det. Målet för initiativet är vänta med att ge barnen egna mobiler tills de går i åttan. Hittills har 20 000 familjer har skrivit på.

Techföretag som Google och Apple har också installerat tjänster i sina produkter som gör det enklare att hålla koll på tiden ungarna – och vi själva med för den delen – tillbringar i uppkopplat läge.

Men det räcker inte menar Tiffany.

– Vi måste prata mer om det här, säger hon.

Ifrågasätta våra vanor och sätta gränser.

En artikel i New York Times avslöjar att många ledare inom den digitala tech-industrin inte låter sina egna barn ha tillgång till nätet förrän långt upp i tonåren.

För Tiffanys familj har den skärmfria helgen blivit lösningen, men en lösning passar ju inte alla.

– Det gäller att prova sig fram, säger hon. Kanske funkar skärmfria söndagar bättre för en familj, eller onsdagskvällar.

Och självklart måste man ibland göra undantag, när verkligheten knackar på.

Men för det mesta funkar det att koppla ner under ett dygn.

Umgås med varandra istället eller ha lite småtråkigt.

Framför allt, gulla lite mindre med våra skärmar.


Vill du prova ett skärmfritt dygn?

Det här behöver du:
Hemtelefon. Om du gjort dig av med den gamla telefonen och inte vill installera en ny, skaffa en enkel kontantkortsmobil – en som det bara går att ringa in och ut på.
Klocka. En sådan som sitter på armen med visare.
Skrivare är praktiskt för att skriva ut alla scheman och eventuella kartor du kan komma att behöva – lite som förr i världen!
Anteckningsbok och penna, för allt annat som man annars har i mobilen.
Skiv- eller cd-spelare, om du har gamla skivor eller cd:ar hemma och tycker om musik.

Sätt i gång!

  1. Välj en dag som funkar. Tiffany rekommenderar att du kopplar ner i minst 24 timmar, men det är inte helt nödvändigt. En kväll kan bli en god start.
  2. Planera något alla gillar att göra den kvällen. Baka en pizza till exempel, äta tacos, eller spela spel. Om kvällen faller till allas belåtenhet, fortsätt med en skärmfri mysfrukost, och en kul aktivitet.
  3. Berätta om planerna för släkt och vänner och lägg in autosvar på mobilerna.
  4. Bjud hem vänner för en skärmfri kväll.

Av: Eva Nyqvist