Dags att bli självsnäll

Sluta försöka vara så perfekt. Skippa det där ständiga förändringsarbetet. Det är dags att vara lite snällare mot dig själv, menar författaren Agneta Lagercrantz. Lär dig acceptera den som är du (och våga stå för det!). Och känn den där sköna, varma känslan av att du duger.

5 steg mot självsnällhet

  1. Lyssna på vad din inre röst säger och hur den låter. Skriv ner din dialog med dig själv. Blir det mycket ”jag visste att det skulle gå åt skogen” och ”du borde bli bättre på att…”? Prova att lite mer tala till dig själv som en god vän, var stöttande varm och förstående.
  2. Fundera på en situation som du brukar tycka är jobbig och svår, kanske när du känner dig utanför i lunchrummet eller när någon ifrågasätter dig och din kompetens. Sätt ord på de känslor som brukar komma. Fundera på hur du kan lugna dig själv nästa gång det händer. En metod är att använda ett stoppord, som kan hejda de negativa tankarna innan känslorna drar iväg alltför mycket. Ett stoppord kan vara ”självmedkänsla” eller ”det är okej”.
  3. Snabbaste sättet att lugna sig går via kroppen. Testa till exempel att lägga handen mot hjärtat och känna värmen – du blir direkt lugnare och går ner i tempo. Eller ge dig själv en vänlig klapp på kinden (tänk mormorsvarm hand).
  4. Har du haft en helkass dag på jobbet? Tappat busskortet och blivit utskälld av busschauffören? I stället för att skälla på dig själv – bli din egen medkännande kompis. Lägg en symbolisk arm runt din egen axel och säg att ”det här blev jobbigt för dig och det är faktiskt helt förståeligt men nu hittar vi på något som känns bättre.”
  5. Ta en titt på dina egna behov, acceptera dem och fundera på vad du behöver göra för att få dem tillgodosedda. Kanske vill du få varmare kramar av din sambo när du känner dig misslyckad? Få sitta en stund för dig själv i soffan med flit och en bra tv-serie? Det handlar om att ta sig själv och det man behöver på allvar – och se hur du kan ge dig själv det eller be någon annan om stöd.

Omslag 2-17.indd

Av: Hanna Nolin Foto: Fotolia