Att börja tomglo. Att våga vara ensam. Att lyfta blicken från mobilen. Sluta stressa din hjärna med att aldrig vara nöjd, uppmanar författaren Bella Linde. Hitta din nya lagom-nivå i stället.

Bella_Linde2_foto_Lena_Granefelt

Skit i vad andra tycker och börja ta hand om dig själv och ditt liv precis så som du själv önskar!

Så kan man sammanfatta boken Odla ditt lagomliv av journalisten och författaren Bella Linde. Genom att vända blicken inåt kan du minska stressen och pressen, och hitta din alldeles egen må bra-nivå på just din livsstil.

För så här är det: I takt med att vi människor i allt större utsträckning förvandlats till varumärken genom sociala medier, har vår framgång blivit mätbar.

Hur många tummar upp får vi? Åker vi på lika coola semestrar som resten av de 546 vännerna på Facebook? Och lyckas vi slurpa i oss vår dagliga hälsosamma smoothie som förebilderna på Instagram? Eller vara så där härligt avslappnade med fötterna på soffbordet och vinglaset i handen som ”alla andra”?

Vi kanske inte räknar framgången i kronor, men vi mäter oss socialt, oavsett om vi vill eller inte. De sociala medierna har gjort oss till marknadsförare av vår egen person.

Bella Linde går grundligt igenom hur livsstilshetsen faktiskt påverkar oss. För när vi säljer in oss i sociala medier, ska insatserna helst ge utdelning och då glömmer vi det där som är så viktigt för själen; att göra saker bara för att vi mår bra av det.

– Ibland undrar jag om vi är från vettet allihopa, skriver Bella Linde. Som vi vänder ut och in på oss. Som vi tampas av bilderna av oss själva. Som vi kramar musten ur våra liv och självkänslor och självförtroenden. För att duga. Behaga. Göra business. Bli bekräftade. Höra till.

Alltså: Dags att dra i bromsen och börja göda hjärnan med det den längtar efter och behöver – i stället för att fokusera på hur grannen fem dagar i veckan skjutsar barnen till olika aktiviteter eller hur arbetskamraten bygger sin superkropp på gymet.

Dags att ta hand om den där stressade hjärnan som försöker hantera känslan av att inte duga eller vara nöjd – av att inte ha byggt en endaste dekorativ snölykta i vinter eller ens grävt fram skidorna ur källarkaoset trots att sportlovet snart har passerat.

Och dags att sluta promota sig själv och flytta fokus utanför den egna personen.

– Jag önskar att allt fick vara lite lagom. Att det räckte med att göra saker lagom bra, varken mer eller mindre, fortsätter Bella Linde, som senare i boken berättar hur hon själv kapsejsade som personligt varumärke.

För det kostar på att vara med i livstilsracet.

Hur vill du ha ditt liv?

Vill du bygga berättelsen om dig själv genom sociala medier och ”annonsera” ditt varumärkte i internets olika kanaler?

Eller bara vara?

Häng med på en kort inspirationsresa till ditt nya lagomliv.

Så funkar lagomliv-metoden

Odla-ditt-lagomliv_baravara_32019

Bella Linde summerar i boken åtta steg till ett liv i lite skönare takt. Hon kallar den lagomliv-metoden. Här är några av hennes tankar för en lugnare lunk.

Lyssna. Börja med att lyssna till dig själv, på riktigt. Vem är du och vad vill du egentligen göra med ditt liv? Betänktetid är okej, du behöver inte svara varken ja eller nej direkt när någon vill något. Ha tråkigt ibland. Se på konst i stället för Instagram. Inspireras av andra men följ ditt eget hjärta.

Ambitioner. Sänk ambitionsnivån på vissa områden och välj några områden där du är ambitiös. Gör en sak i taget, för multitasking gör dig ineffektiv och stressad.

Gränser. En sak i taget även här. Blanda inte ihop yrkes- och privatliv. Fokusera på dem du har omkring dig just nu och lägg undan mobilen. Då blir du mer närvarande och ger dina medmänniskor den uppmärksamhet de förtjänar.

Ork. Återhämtning är nödvändigt för att orka. Och det behövs inga långa semestrar för lite vila. Gå ut i naturen en stund, försök få ett vettigt antal timmars sömn på natten och träna på att ibland bara ha sällskap av dig själv och att njuta av ensamheten.

Möten. Möten på sociala medier är en sak, i riktiga livet en annan. Genom att träffa människor öga mot öga blir du emotionellt berikad. Oroa dig inte för vad de tycker om dig, utan träna dig i att lita på att du duger precis som du är.

Logga ut. Ja, den digitala världen är fantastisk, men har inget med ditt människovärde att göra. Dämpa bruset från de olika kanalerna – från teve till mobil, och ta bort notifieringar och pling av olika slag. Du kommer lättare kunna ha fokus på sådant som får dig att må bra i stället för att uppslukas av nätartiklar som ska ”få dig att häpna”.

Integritet. Behåll vissa upplevelser för dig själv och låt dem växa hos dig. Ägna tiden när du vaknar på morgonen åt att vara i tanken och stör dem inte med sociala medier. Ge dig liknande pauser mot dagens slut.

Valfrihet. Det är okej att inte göra aktiva val. Låt andra bestämma ibland – oavsett om det gäller att välja maträtt på restaurangen eller nytt elbolag. Fokusera på det som är viktigt. Släpp resten.


5 lagom härliga saker

lagomliv_baravara_header_32019

  1. Umgås med människor.
  2. Vara ensam.
  3. Se på himlen.
  4. Klappa en katt.
  5. Tomglo.Ur ”Odla ditt lagomliv”

Känner du igen dig?

Ett värdig liv, enligt Bella Linde, innehåller bland annat:

Att …
… stå för den man är.
… sätta gränser.
… våga säga nej.
… inte skuldbelägga andra.
… inte skämmas för sig själv.
… sluta sträva efter att vara perfekt.
… inte jämföra sig med andra.
… göra det man vill och inte bara det man kan.

”Odla ditt lagomliv, Gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet att alltid vara tillgänglig” (Ordfront) är Bella Lindes femte bok.

Av Annika Ortmark Lind Foto: Shutterstock