Att bli mamma efter 40 är inte helt okontroversiellt. Det framgår tydligt av diskussionen som pågår på Tarasnack.

Som alltid finns både fördelar och nackdelar. Känslor och förnuft. Några kommenterar, andra förstår inte hur man kan kommentera andras liv, andras val. I slutändan är det alltid du och ingen annan som tar beslutet. Men det är inte alltid så lätt att veta vilket beslut man ska fatta.

– Mycket tankar och lite oro far runt i huvudet, mest kanske omgivningens reaktioner, fast är man inte berättigad att tycka och tänka och göra vad man vill vid en vuxen ålder? frågar sig Ännu ej offentligt gravid…

Orken är det som bekymrar de flesta. När livet blivit lugn och bekvämt och småbarnslivet är ett minne blott, orkar en mamma över 40 år att börja om igen? Att ha nya hektiska småbarnsår framför sig, som senare övergår till dagisinskolning, läxläsning, alla trotsåldrar. Att orka med tonåringen. Och eventuella barnbarn.

– Det är klart du orkar, menar någon. Att orken inte har med åldern att göra, den kommer automatiskt när man får barn. De håller oss unga! Med ett nytt litet barn går det inte att bli en soffpotatis. Med kärlek och ett barns energi behåller 40+ mamman själen och fysiken ung. Många berättar att det sista barnet har varit det bästa – med tidigare föräldraerfarenhet som ger ett lugn och en annan trygghet kan vi njuta extra mycket, speciellt som vi oftast vet att det blir det sista.

Statistik och tidigare erfarenheter för blivande mammor över 40 är inte enkom positiv. Det kan göra att besöket hos t ex mödravården blir en liten besvikelse. Där om någonstans vill man som gravid endast finna stöd och bli peppad.

– Jag tycker att min glädje byttes mot oro efter besöken på mödravårds- centralen. Där handlade det om att ge mig alla mörkertal och statistik för mammor över 40, vilket gör att man inte vågar ge sig hän i graviditeten, berättar 65:an.

– Vi är så fixerade vid ålder i vårt land! Om man har förmånen att bli gravid, vid vilken ålder som helst egentligen, så får man nog fokusera på orken och lusten. Tror man att man orkar ta hand om och uppfostra ett barn till, ja då är det kanske inte mycket annat än att se fram emot en nykomling i familjen. Är det tvärtom, att man tror att man inte orkar med glädjen och det hårda arbetet i detta stora, att värna och ansvara om en ny människa, ja, då bör man kanske överväga abort, skiver Carina.

Att man sällan ångrar det man gjort, men desto mer det som inte blev gjort håller många med om. Livet ger inga garantier och ibland är det bara att ”go for it!”. Känn efter. Lita till ditt hjärta. Din magkänsla. Det är bara du som vet dina förutsättningar och har dina förväntningar på livet. Beslutet, lätt eller svårt, är upp till dig att fatta för just din familj. En svårt beslut kan dock vara bra att vända på, vrida på, se på det ur olika synvinklar. Det är det dina medsystrar på Tarasnack hjälper dig med! Det känns skönt att diskutera med andra i samma situation.