Agneta Sjödins livsråd och guide till hjärtats väg

At älska sig själv är inte egoistiskt. Tvärtom underlättar det i kärleksrelationer, resonerar Agneta Sjödin. I sommar fyller hon 50 och reflekterar extra mycket över livet. Här är hennes guide till att våga följa hjärtats väg.

Agnetas guide till hjärtats väg

Agneta Sjödin säger att hon tror att vi alla har del i – och ett ansvar för – att förändra världen. Se till att den blir en mer positiv, ljus och kärleksfull plats. Ett sätt är att börja leva mer utifrån hjärtat.

 • Lär dig förlåtelse. För många är det svårt att förlåta och gå vidare, men det är viktigt att jobba för förlåtelsen. Du kan göra andra väldigt illa med din ilska, och det är viktigt också för dig själv att inte gå runt och bära på en massa mentalt skräp.Det finns ett talesätt; ”att inte förlåta är som att själv ta giftet och förvänta sig att den andra ska dö av det”. När du går runt och är arg drabbar det ju dig, inte den andra personen. Så vill du ha ett bra, hälsosamt liv, se till att hålla det så rent som möjligt i tankar och känslor.
 • Ta det inte personligt. Det är lätt att man blir sur på idioter i trafiken eller hänsynslösa personer i omklädningsrummet på gymmet. Men ta det inte personligt.Om någon gör en farlig omkörning, så har det inte med dig att göra. Och det kan ligga tusen saker bakom att kassörskan snäste av dig, det enda du kan vara säker på är att det inte har med dig att göra. Inte ens när ens partner gör slut är det personligt, för det är något i relationen som inte funkar för honom, känslan kanske har försvunnit eller så vill han något annat i livet.

  Det är väldigt befriande när man kan se det här och kan släppa den biten.

 • Gör ditt bästa. Ingen är perfekt och omtyckt av alla, så sluta eftersträva det. Det enda som händer i jakten på den typen av bekräftelse är att du kompromissar bort dig själv.Eftersträva i stället att göra ditt bästa i alla lägen, försök att vara äkta, att vara dig själv. Var så trevlig, omtänksam och vänlig du kan. Blir du irriterad, be om ursäkt. Och förlåt dig själv för att du lackade ur. Jag brukar tänka som Patti Smith: ”Jag är inte här för att vara populär. Jag är här för att göra så gott jag kan.”
 • Ord är mäktiga. Du påverkas direkt om någon säger ”jag älskar dig” eller ”jag hatar dig”. Ord kan förändra eller förstöra, de kan förminska eller lyfta. Så var medveten om vad du säger till andra och dig själv (för även tankar är ord).Tala kärleksfullt till dig själv. Ju mer du gör det, desto bättre kommer du att må. Du blir mindre mottaglig för andras elakheter, och bättre på att se det fina i andra människor.

Agnetas livsråd

 • Om du vill ha en trogen partner, var en.
 • Om du inte vill att människor ska skvallra om dig, så skvallra inte själv.
 • Om du inte vill att någon ska ljuga för dig, var ärlig och sann.
 • Om du vill bli trevlig bemött, så bemöt andra med vänlighet.
 • Om du vill bli förlåten, var själv förlåtande.
 • Om du vill bli lyssnad på, lyssna på andra.
 • Om du vill bli respekterad för dina åsikter, respektera andras.
 • Om du vill bli älskad, älska andra.

Av: Linda Newnham Foto: Anneli Hildonen

Omslag 8-17

Detta är ett utdrag ur en längre intervju. Hela artikeln finns i nya numret av Tara nummer 8/2017. Ute i butik juni 2017.