Sommar, utlandssemestrar och nya chanser att köpa melatonin mot jetlag på flygplatser utanför Sverige. Visst, det är ett helt naturligt hormon, men det måste inte betyda att det är bra för dig. Vi reder ut.

På mindre än en vecka sov jag igen

Anna Ersarp Ålder: 48 Familj: Skild Bor: Kopparberg Gör: Sjukpensionär

Anna Ersarp hade under en viss tid haft svårt att få ihop en sammanhängande sömn. Det var svårt att veta vad som var vad, men sömnproblemen ledde till ångest och depression. Hon är en av dem som träffade en läkare som var villig att skriva ut melatonin.

– Det går att sova dåligt någon natt här och där, men inte långa perioder. Jag kunde inte heller kompensera genom att sova på dagarna så jag fick verkligen på tok för lite sömn. Jag hade aldrig hört talas om melatonin när min psykiatriläkare frågade om jag ville prova. Han poängterade att det var viktigt att man inte tittar på teve, platta eller mobil efter man hade tagit melatonin, eftersom det blå skenet kunde störa dess verkan.

Hon minns inte hur många dagar det tog innan hon sov som vanligt igen men det var mindre än en vecka. Helt plötsligt var sömnproblemen som bortblåsta. När hon sedan flyttade till en ny stad ville inte den nya läkaren skriva ut melatonin utan rekommenderade vanliga sömntabletter.

– Det fungerar visserligen också men jag blir så otroligt trött av dem på dagtid. Den biverkningen hade inte melatoninet överhuvudtaget.

Ett tips som Anna vill ge andra är att själva läsa på om melatonin och argumentera för sin rätt att få prova om de har svåra sömnproblem.


Så fungerar melatonin

Fråga en hälsointresserad person som reser ofta om hen har en melatoninburk i necessären och svaret blir antagligen ja.

Du har säkert flera melatoninförespråkare i din väninnekrets som pratar om sina tabletter som vore de ett mirakel. Och visst kan det betraktas så, men helt okomplicerat är det inte.

Melatonin är ett hormon som finns naturligt i våra kroppar och produceras i tallkottkörteln. Det hjälper till att reglera vår dygnsrytm och mängden melatonin varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten.

Om melatoninnivån i kroppen rubbas av någon anledning får man helt enkelt svårt att sova. Sömnproblemen kommer som ett brev på posten.

Vad kan då orsakerna vara att melatoninet minskar i kroppen?
För det första minskar melatoninet naturligt med åldern. Det påverkas också av hormonella förändringar liksom vid stress. Under stressiga perioder skjuter stresshormonet i höjden och automatiskt får våra varva ner-hormon allt svårare att jobba.

När melatoninet sjunker påverkas även serotonin, vårt må bra-hormon. Med andra ord – det blir en ond cirkel och det är svårt att veta om man blir nedstämd av att sova dåligt eller sover dåligt för att man är nedstämd. Hur det än är så är melatoninet inblandat.

När östrogenet sjunker påverkas också melatoninet. Med andra ord är våra hormonella problem mer involverade än vad vi tror när det gäller att må bra och sova gott.

I Europa och USA tar man melatonin som kosttillskott, det går att köpa överallt och synen på melatonin är ungefär densamma som synen på vitaminer. Har man vitaminbrist käkar man vitaminer. Har man melatoninbrist tar man melatonin.

Riktigt så fungerar det inte hos oss. I Sverige finns melatonin som receptbelagt läkemedel men skrivs bara ut till äldre (från 55+). I Fass beskrivs melatoninläkemedlet Circadin så här:
”Den aktiva substansen i Circadin, melatonin, tillhör en grupp av naturliga hormoner som tillverkas av kroppen. Circadin används ensamt vid korttidsbehandling av primär insomni hos patienter som är 55 år och äldre.”

Men när det gäller dem som är under 55 och har sömnproblem är alltså inte melatonin förstahandsvalet för många läkare. Däremot används melatonin till barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket. 

– Då har en enskild patient fått en egen licens godkänd. Men sedan ett par år tillbaka finns det faktiskt en rikslicens för melatonin, vilket innebär att man som patient inte längre behöver en enskild licens. Detta gör det lite lättare att få tillgång till melatonin via sin läkare, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

För att bli godkänt som läkemedel måste ett läkemedelsföretag ansöka om att få saluföra det och kunna visa att det är säkert och att det har effekt genom olika relevanta studier.

– Melatonin är en gammal substans som inte går att söka patent på, och det kan vara en anledning till att intresset för att studera framför allt melatonins långsiktiga säkerhet är begränsad, säger Paulina Tuvendal.

Dessutom uppfyller de studier som gjorts inte Läkemedelsverkets krav.

– När det gäller säkerhet finns inte några studier som visar vad som långsiktigt händer i kroppen om man använder melatonin en längre period. Det finns studier som tittar på de kortsiktiga effekterna men det räcker inte för att melatonin ska kunna bli godkänt för en större patientgrupp och för flera indikationer, till exempel jetlag, säger Paulina Tuvendal.

Säkert eller ej, många studier visar att melatonin har en bra effekt vid sömnproblem. I USA anses det i många kretsar vara ett föryngringshormon och många tar det som kosttillskott även om de inte har sömnproblem. Och med tanke på att nivåerna i kroppen minskar kan det kännas självklart att ta det som kosttillskott innan man börjar med vanliga, oftast beroendeframkallande sömnmedel.

Men kanske håller pendeln på att svänga i Sverige tack vare rikslicensen. Trots allt, sömn är mycket viktigt och biverkningarna av förlorad sömn kan vara många och besvärliga.

Av: Katarina Wilk Foto: IBL/Shutterstock