Sluta vela – ta makten över dina val

Så står du där igen mellan den röda klänningen och den grå. Mellan sallad och sushi till lunch, mellan trygga jobbet och nya utmaningen. Kanske gör du bara som du brukar och tar sedan en latte på samma gamla fik. Eller också får du ååååångest! Hur ska du kunna välja?

Så tar du makten över dina val

  1. Begränsa valen. Ju fler valmöjligheter du har, desto svårare blir beslutet. Tillåt dig själv att researcha ett par valmöjligheter men hoppa resten.
  2. Bestäm hur mycket tid som max får läggas på att leta information inför ditt beslut. Man kan jämföra två saker i all oändlighet. Bestäm en tid då valet måste tas.
  3. Om inget av valen känns som det mest rätta och ångesten tar för mycket plats: singla slant för att ta beslutet. Ibland måste man bara ta ett beslut även om man inte är säker.
  4. Kom ihåg att obehaget du känner sjunker undan av sig självt efter en tid. Världen går inte under även om du tagit ett felaktigt beslut.
  5. Träna att tänka på att det inte finns ett enda korrekt beslut. Olika beslut kan leda till olika vägar i livet, ingen väg behöver vara sämre än den andra.
  6. Påminn dig om att se de mindre bra besluten som lärdomar. Man växer och lär sig av motgångar.

Det fanns en tid då en kaffe var en kaffe. Ja, med eller utan mjölk och socker, men ändå.

I dag består menyn på fiket av sisådär 57 alternativ, inklusive drycker fritt från allt som ingår i en vanlig hederlig java.

Ett lyxproblem kan tyckas, men om vi hela tiden har möjligheten att välja uppstår lätt beslutsångest. Och vi människor tycker det är jobbigt att inte veta vad vi ska välja, något som framgångsrika människor som Barack Obama, Mark Zuckerberg och Anna Wintour har löst med sina dagliga uniformer: En svart kostym, en grå t-shirt och en Chaneldräkt.

Eller Angela Merkel, som har likadana kavajer i regnbågens alla färger. Visst, hon behöver bestämma färg, men aldrig fundera över VAD hon ska ha på sig. Beslutsångest får inte plats i deras värld, det har de inte tid med.

Men för oss andra som är laddade med en smula mänsklig beslutsångest kan det vara bra att veta att det är naturligt att uppleva obehagskänslor inför stora och viktiga beslut.

Anna Bennich Karlstedt, leg psykolog.

Det kan till och med göra att vi fattar bättre beslut. Våndan inför ett beslut gör att vi stannar upp, samlar in fakta och inte handlar lika impulsivt. Det menar Anna Bennich Karlstedt, leg psykolog.

Om däremot små beslut börjar ta mycket kraft och tid, och skapar oro, hjälps man inte av sin beslutsångest, i stället leder den till en jobbigare vardag.

Och det kan vara alla småval som gör att många fastnar i beslutsfällan och känner olust, konstaterar Anna Bennich Karlstedt.

Bara när man ska göra en enkel sak som att handla något att servera till middag ställs man inför en massa val. Vilket märke ska jag välja? Vilken smak är godast? Ska jag ta den billigare varianten eller den sämre?

– Vi är överrösta av olika alternativ i dag, säger hon. Tänk bara på antalet juicesorter i hyllorna och jämför med för 20 år sedan. På något sätt tappar vi fotfästet i det. Vi har svårt att komma ihåg vad som är viktigt och vad som egentligen är lite av en bagatell.

Fler möjligheter är alltså inte alltid bättre, ett resultat som också kommit fram i forskning.

Amerikanska toppuniversitetet Stanford har till exempel undersökt hur människor handlar när de ställs inför ett stort antal valmöjligheter. Ena dagen erbjöds de ett stort utbud sylter i butiken, nästa dag begränsade man antalet syltburkar. Då visade det sig att fler köpte sylt om det fanns färre sorter att välja mellan.

– Jag tycker det är väldigt målande för att vi måste begränsa oss. Vi blir lätt paralyserade av för många val. Det leder till att vi i stället inte gör någonting.

Ett stort utbud gör alltså att vi enklare drabbas av beslutsångest. Men vi velar också för att vi är rädda för att ta ett felaktigt beslut, i värsta fall något man ångrar.

Den rädslan kan bero på många olika saker, förklarar Anna Bennich Karlstedt. Den kan vara kopplad till att man är en orolig personlighet eller att man har ett stort kontrollbehov.

Men även miljön påverkar. Har man människor omkring sig som går i ”mitt liv skulle sett ut helt annorlunda om jag …– tankar” är risken större att man själv också drabbas av kraftigare beslutsångest.

– Studier visar att personer som lägger ner mycket tid på att hitta det perfekta valet inte blir lyckligare än personer som tycker gott nog räcker.

Anna Bennich Karlstedt påminner om ett grundläggande förhållningssätt: Väldigt få beslut är livsavgörande.

Trots det är vi många som googlar, läser på och jämför även när det gäller de till synes enklaste valen. För vi vill ju att beslut ska kännas rätt, något som hon ser hos de klienter som lider av kraftig beslutsångest.

Sanningen är dessvärre att man kan vara osäker och vela fram och tillbaka om en viss sak i all evighet, utan att komma fram till vad man egentligen vill.

Det viktiga då är att helt enkelt bara ta ett beslut, och vad det är spelar faktiskt ingen roll. Men man lär sig att ångesten man känner när man gör ett val till slut sjunker undan. Rätt eller fel, spelar ingen roll.

– Det är viktigt att ta kontroll över obehaget så att man inte väntar på att något ska kännas rätt. Då kan man få vänta för alltid.

Av: Moa Alfredsson Foto: IBL/Shutterstock