Så lär du dig att sätta gränser – 5 tips

Tillhör du dem som har lite extra långa känselspröt? Grattis, då kan du lära dig att utnyttja dina högkänsliga drag bättre, för att få balans mellan det du vill och det du orkar med. Här är 5 exempel på hur du kan träna på gränssättning – både utåt och inåt.

hitta_din_kanslostyrka-Doris-och-Maggan
Det tog Taras Maggan Hägglund många år att lära sig kombinera egenskaperna stark och skör. Nu kommer hennes nya bok, Hitta din känslostyrka, som hon har skrivit tillsammans med Doris Dahlin.
– Jag har insett att det är jag själv som sätter gränserna. Förr ville jag att andra skulle vara tankeläsare, säger hon.

5 tillfällen då du kan öva på gränssättning

1. Träna på att säga nej

Tycker du att det är svårt att säga nej så behöver du träna på det. Tänk på att säga nej vänligt och bestämt (är du besvärad och spänd är det lätt att ditt nej blir onödigt aggressivt och hårt).

Motivera kortfattat varför du väljer att säga nej, men snärj inte in dig i förklaringar. Din attityd ska vara ärlig, konstruktiv och säker.

Var konsekvent. Om någon tjatar så behåll ditt lugn och upprepa vänligt ”nej, tyvärr…”

2. Sätt gränser för din öppenhet

Du vill vara öppen och ärlig, och det är bra, men öppenhet betyder inte att du ska berätta allt för alla. Välj noga vilka personer du anförtror dig åt. Välj inte dem som skvallrar, som trycker till dig eller som ynkar dig ”ååå så hemskt”.

Välj stöttande pålitliga personer. Och välj rätt sammanhang. Du behöver inte tala ut om din ledsnad eller sorg precis när du är på fest.

3.  Skydda dig från andras reaktioner

När du börjar sätta tydligare gränser så kommer det att väcka reaktioner. Både från dig själv och andra.

Det kommer kännas ovant att säga ”nej, det vill jag inte”, ”så tycker inte jag”. Du kommer ha hjärtklappning och vilja springa och gömma dig i en vrå.

Välj dina strider och ta inte upp det som är gammalt. Du behöver inte ringa upp din väninna och säga att du faktiskt i alla år tyckt att det är urtråkigt att gå på utställningar, eller vägra att komma till släktmiddagen om din ohyfsade svägerska också kommer.

Vilka områden i ditt liv behöver du skydda? Är det din tid? Börja med att säga nej när folk ber dig om hjälp. Är det din integritet? Börja med att lugnt säga: ”Så tycker inte jag”, nästa gång du hör något ovanligt fånigt.

Är det dina psykiska resurser? Kanske ska du faktiskt byta samtalsämne nästa gång din arbetskamrat maler på om sin skilsmässa.

Tänk på det som muskler som du behöver träna upp. Du är ovan att flexa ”nej-muskeln”, du har egentligen aldrig tränat din ”Tyvärr, nu har jag inte tid att lyssna mer”- kapacitet.

Starta lite försiktigt. Och räkna med träningsvärk.

4. Skilj på dig själv och andra 

Det är lätt att dras med av andras känslor. Doris tar ett exempel ur boken Hitta din känslostyrka; en vän berättar om en gemensam vän som är ledsen. ”Jag såg att hon var sorgsen, man kunde se att hon var så ensam och olycklig.” Men Doris hade själv pratat med den här vännen nyligen och vännen var inte alls ledsen.

Så hittade kompisen på? Nej. Är hon bara knäpp? Nej. Men ibland kan det vara svårt att skilja på sig själv och andra!

Om du inte vågar känna dina egna känslor (utan att drunkna i dem) kan det lätta när du lägger över dem på andra. Inom psykologin talar man om projicering. Vi tillskriver helt enkelt andra egenskaper och känslor som vi själva har.

Tycker du till exempel att just du har oturen att alltid träffa snåla människor – så kan det vara läge att fundera om det är du som är snål. Det behöver inte vara så men det kan vara det.

5. Pressa dig inte för hårt

Är du den som driver dig själv att jobba mer och hårdare än vad någon annan kräver? Som högkänslig är det viktigt att du inte överbelastar dig själv, du behöver återhämtning för att fungera bra. Och glöm inte att man kan be om hjälp, man behöver inte klara allt hela tiden.

Exempel: Du ska röja källarförrådet och du såg att förra helgen röjde din granne Pettersson sitt förråd på en dag. Men du är inte Pettersson, han kanske inte alls blir trött av alla intryck, och han har inte behovet av att fundera över sakerna han sorterar ut.

Ett rikare känsloliv tar energi och tid. Mät inte med Pettersson-mått utan utgå från dig själv. Du kanske ska ta två timmar den här helgen, två timmar nästa, eller skjuta upp jobbet, eller be om hjälp.

Av: Christina Neiglick Foto: Unsplash.com Övningar: Ur boken Hitta din känslostyrka (Libris)

Omsl 11-17.indd