Resiliens – konsten att komma igen och klara svårigheter

Känner du dig hudlös ibland? Har svårt att hålla sura kommentarer ifrån dig? Har en tendens att fastna i problem och svartsyn och ältar och ältar ...? Då kanske det är dags att se över din resiliens – det vill säga din förmåga att hantera både små och stora motgångar. Och psykologins nya modeord nummer ett!

Chefen bråkar och du kan inte skaka av dig det – medan kollegan tycks rycka på axlarna och gå vidare. Det kan bero på att ni har olika resiliens.

Resiliens har poppat upp som modeord inom psykologin. Det handlar helt enkelt om att vissa människor verkar ha en förmåga att ”vaccinera sig” mot svårigheter, att de kan ta sig igenom svårare perioder lättare och med lite färre såriga sår. Och det kan gälla allt från större kriser till kritik på jobbet.

Detta är resiliens

Resiliens är ett begrepp som används bland annat inom biologin. Inom psykologin började man forska på resiliens på 70-talet och nu är begreppet hett. Resiliens innebär olika saker; till exempel förmågan att uthärda och klara svårigheter – och förmågan att komma tillbaka från kris/utmattning.

Testa dig själv

Har du hög eller låg resiliens? Kryp upp i soffan och fundera lite på dessa frågor – eller sitt och prata med en nära vän:

  • Hur tänker jag kring förändringar?
  • Har jag vänner som jag känner tillit för?
  • Hur ser jag på svåra händelser i livet, lägger jag mig platt eller ser jag möjligheter?
  • Har jag mål i livet, saker jag vill uppnå?
  • Har jag en positiv bild av mig själv, eller en mer negativ?

Resultat: Har du fått flest svar i form av nej och nja så kan det vara läge att träna upp resistensmuskeln lite. Ett sätt att få bättre resiliens kan också vara att prata med en psykolog.

4 övningar för att träna din resiliens

1. Sätt mål du fixar
Ha rimliga mål och förväntningar på livet och dig själv, så ökar du chanserna att nå dina mål! Och när du uppnått ett mål bygger du tilltro till dig själv, känner att du har förmågan att förändra saker.

2. Stretcha dig själv
Utmana dig lagom mycket – även om det känns jobbigt. Våga lite, gasa en aning – och bromsa när det blir för mycket.

Är du nyseparerad kanske en dejt känns för tidigt, men prova att surfa runt på lite nätsajter som ett första steg, eller börja en rolig kurs.

3. Gör som andra
Fundera på hur människor som har hög resiliens gör. Människor som hanterar kriser på ett konstruktivt sätt och verkar ha en god förmåga att gå vidare.

Spana och imitera. Om du känner någon sådan person, bjur på en fika och fråga lite hur de tänker och känner när livet går på tok. Hur skulle de tänka och göra om de var i din situation?

4. Registrera vardagen
Har du levt i kris under en period, skriv en dagbok där du skattar hur länge du tänker på det svåra som hänt dig.

Kanske skriver du att du vaknar med en klump av sorg i magen, men att du sedan en liten stund kring lunch förlorade dig i arbete och tänkte på något annat.

Att du kanske gick en promenad och kunde se hur vackert solen sken eller havet glittrade. Skriv ner det. Då bygger du resiliens; du påminner dig om det ljusa i livet, och visar för dig själv att du har redskap även i krisen.

Källa: Petra Lindfors och Anna Bennich Karlstedt

Omslag 5-17.indd

Detta är en förkortad version och du kan läsa hela artikeln i nya numret av Tara nummer 5/2017.

Av: Hanna Nolin Foto: Fotolia/IBL/AOP