Parterapi blev lösningen för Caroline och Johan. Ständigt smågnabb och dagliga utbrott tärde alltmer på deras relationen, som delvis blev sämre av konstant trötthet efter långa nätter med barnskrik. Båda tyckte mest synd om sig själva. För trötta för att orka tänka på den andra. För trötta för att orka klä sina ord i vackra meningar, linda in de stora fula orden som trängde sig ut.

par tittar kärleksfullt på varandra
Vad fick er att söka hjälp?
– Det var jag som ville, berättar Caroline. Johan tyckte vi kunde lösa det själva, men han gick ändå med på att gå i parterapi eftersom han insåg att jag verkligen ville det. Vi hade hamnat i en dålig spiral, ett negativt mönster som vi inte tog oss ur.

Vad var ert grundproblem?
– Vi kunde inte kommunicera utan att börja bråka. Dessutom prioriterade vi alltför olika. Caroline ville ha mer hjälp av mig hemma medan jag behövde jobba mer, minns Johan.

 

Hur upplevde ni samtalen hos terapeuten?
– Som ett forum för att kommunicera.
Johan håller med:
– Hemma fanns inga tillfällen för att prata i lugn och ro, vi hamnade ofta i soffan på kvällarna och såg en film istället för att kommunicera. När vi väl försökte var vi stressade och trötta och det blev alltid fel, medan man skärper sig när någon utomstående lyssnar. Då blir det heller ingen pajkastning. Där finns möjlighet att ta upp jobbiga saker. Det visade sig att många av de saker vi bråkat om bara varit missförstånd.

Hur går parterapi till?
– Vi fick frågor av terapeuten. Han lärde oss att säga saker bättre. Mycket handlade om att gå tillbaka till sig själv och inse att man har ett eget ansvar, inte bara skylla allt på varandra, förklarar Caroline.

Känner ni att ert förhållande blivit bättre efter att ni gått i parterapi?
– Ja, nu har vi det riktigt bra! Och vi har fått ett barn till! Berättar de i munnen på varandra.

På vilket sätt har ni fått det bättre?
– Jag har lärt mig att diskutera mer, att inte bli allför känslosam hela tiden, säger Caroline. Vi fick helt enkelt hjälp med att bryta vårt negativa mönster. Nu lyfter vi varandra istället för att strändigt dra ner varandra som vi gjort under en längre tid.

Vad tror ni hade hänt om ni inte gått i parterapi?
– Då hade vi fortsatt i våra negativa spiraler, fortsätter Caroline. Jag vet inte. Kanske hade det slutat med skilsmässa?

Hur många gånger gick ni dit?
– Två gånger. Det kändes som det räckte, säger Johan. Det satte igång många tankar som vi fortsätter fundera på även efter terapin. Vi har lärt oss uppmärksamma saker vi inte såg tidigare och så fick vi med oss flera övningar vi kan göra på egen hand.

Vad handlade de övningarna om?
– Ett exempel är att vi båda skulle skriva ner våra drömbilder av vardagen. Det har vi gjort nu. När vi berättde för varandra hur vi vill ha det prioriterade vi vardagslivet tillsammans.
– På ett konstruktivt sätt, tillägger Johan.