Lär känna ditt äkta jag – 4 tips på hur du kan bli mer soulful!

Dags att stanna upp inför decemberyrseln, dofta på kaffet i koppen, klappa en katt, vila blicken i brasans sken och säga hej till ditt innersta. Ett annat ord för detta är soulfulness – och boken med samma namn tar nu världen med storm. Häng med på en resa till det som är riktigt viktigt.

Mindfulness kan väl inte ha undgått någon. Ett sätt att leva livet på som inte bara hjälper oss att vara mer närvarande i vardagen utan som också hjälper oss att känna mindre stress.

Med hjälp av olika övningar, men också genom att anamma en ny syn på tillvaron, blir vår upplevelse av stress mindre, och vi påminns om vikten av att stanna upp då och då.

Fint så.

– Samtidigt som många av oss har stor nytta av mindfulness, jag hör själv till den skaran, finns det en risk att mindfulness bara blir ytterligare ett verktyg som vi tar till för att hinna med så mycket som möjligt, säger Brian Daper, författare och föreläsare från Storbritannien.

Ju mer Brian Daper tänkte på hur vi hanterar stress i dagens samhälle, desto starkare blev övertygelsen om att något är fel.

– De flesta av oss lever i ett mer uppskruvat tempo i dag, och vi har många som försöker hitta metoder för att hantera stressen, konstaterar han.

En av dessa metoder, som egentligen är ett urgammalt sätt att förhålla sig till livet på är just mindfulness. I dess ursprungliga variant är det ett klokt förhållningssätt, och ju fler som upptäckt mindfulness, desto populärare har det blivit.

På gott. Men också på ont.

– Det finns en fara med det sätt vi närmar oss mindfulness på. Vi använder tekniken som vissa av oss använder huvudvärkstabletter mot huvudvärk, utan att fundera på varför vi har huvudvärk. Det hjälper oss bara på kort sikt.

Brian Draper tar som exempel hur det blivit allt vanligare att chefen skickar sina medarbetare på en mindfulnesskurs för att de ska klara av det allt högre tempot och de ökade kraven på arbetsplatsen.

– I stället för att se över om arbetsbelastningen verkligen är rimlig, och
i stället för att anställa fler, eller ändra arbetsordningen, används mindfulness som ett sätt att effektivisera, och få medarbetarna att klara av en orimlig arbetsbörda.

Brian Draper, som har en kristen bakgrund, praktiserar själv mindfulness, och började fundera på om det inte var möjligt att gå ett steg längre, att hitta ett sätt som får oss att känna ett större lugn och en större tillfredsställelse också på lång sikt.

– Jag ville få in själen än mer. Jag ville inte hitta ett sätt att fly från tillvaron, snarare tvärtom. Jag ville hitta ett förhållningssätt till livet som vi bär med oss dygnet runt, förklarar Brian Draper.

Resultatet blev det som han kallar ”soulfulness”. Ett sätt att leva livet på ett hållbart och intensivt sätt, men ändå harmoniskt. Och det finns ett stort behov av hans tankegångar. Under det senaste året har hans bok ”Soulfulness – ett liv utöver mindfulness” erövrat världen.

Låter det flummigt?
– Inte alls, menar Brian Draper. Genom att leva livet ”soulful” landar vi mitt i det verkliga livet i stället för att fly bort med hjälp av olika tekniker.

Att leva livet soulful kräver en del mod. Genom att lyssna till sitt inre låter man det berätta vad som verkligen är viktigt.

– Soulfulness välkomnar sprickorna inom oss, och putsar inte bara på ytan, förklarar Brian Draper.

Men för att leva livet mer soulful krävs det alltså att man stannar upp, och lyssnar på det som skaver. Det är inte alltid det enklaste, eftersom det kan kräva en del förändring.

Enkelt, och lite slarvigt uttryckt, agerar du i stället för att reagera. I stället för att göra en avslappningsövning (inget fel i avslappningsövningar i övrigt!) behöver du se om ditt liv och eventuellt också ändra på det som känns fel.

– Men det handlar inte bara om att ta bort och göra om. Det handlar i mångt och mycket om att försöka få kontakt med sin själ. Att fundera på vad du mår bra av att göra, och att försöka få in mer av det i livet.

Brian Draper är verksam inom kyrkan i Storbritannien, och har varje vecka ett inslag i ett kristet radioprogram. Men, att vara troende är inget krav för att man ska kunna dra nytta av soulfulness.

– Märker man att man får ett lugn av att vara ute i naturen, då är det det du ska göra mer av, konstaterar han enkelt.

Av: Anna-Maria Stawreberg Foto: IBL/Shutterstock

4 enkla steg till att leva mer soulfult

  1. Bestäm dig för att du verkligen vill och vågar ta tag i din tillvaro.
  2. Gör något litet och obetydligt på samma sätt som du vill leva hela ditt liv på.
  3. Leta rätt på en vacker plats, kanske vid en sjö, kanske ­hemma vid köksbordet som du prytt med levande ljus och fina blommor. Stäng av mobiltelefonen och ta in din omgivning. Tänk på det du redan har, och träna dig i att känna tacksamhet över det.
  4. Fundera på vad som verkligen betyder något för dig här i livet. Fundera också på hur du kan få in mer av det i din tillvaro – och på vad du kan släppa, det som inte betyder något. Ge din själ utrymme.

Källa: Brian Daper