En kostrådgivare som själv inte kunde hålla vikten? Ja, så illa var det för Taras Ulrika Davidsson. Magkänslan sa att något var allvarligt fel i kroppen, men proverna hos läkaren visade ingenting. Till slut, efter mycket letande på nätet, fick hon hjälp med sina hormonstörningar.

Jag märkte att något inte stod rätt till i min kropp under 2010 och 2011. Jag började gå upp i vikt, och jag kände mig plufsig och vätskefylld. Var det på grund av att jag började närma mig 40? Eller var det för att jag åt för mycket och tränade för lite? Men hur var det möjligt att gå upp nästan tio kilo när jag både tränade och åt lågkolhydratskost? Min familj reagerade också och tyckte det var konstigt eftersom jag alltid tackade nej till godis, efterrätter, chips, pasta, mackor med mera.

Jag började skriva matdagbok och var superstrikt med att bara äta hälsosam mat. Dessutom anlitade jag en PT och jag började träna på gym utöver den timme jag joggade med hunden varje morgon. Nu skulle jag väl ändå få i gång min förbränning!

Men nej, inget hände och jag insåg att något var väldigt fel i min kropp.

JAG BOKADE TID hos husläkaren för att ta prover. Jag var nästan övertygad att något var fel med min sköldkörtel och att det skulle visa sig på undersökningen. Men oj så fel jag hade! Enligt provsvaren var alla mina värden bra och mina sköldkörtelhormoner låg” inom ramen” av vad som är normalt.

Jag är envis som tur är och jag litar på min magkänsla. Jag gick hem och ägnade dagar åt att läsa allt jag kom över på nätet om hormonella obalanser och hittade då svenska sjuksköterskan Mia Lundin, specialiserad på kvinnliga hormoner, som drev klinik i USA.

Jag fick rådet att ta salivprov, för att ta reda på hur min hormonella balans såg ut och beställde ett test genom min näringsterapeut. Detta bekostade jag själv (kostade cirka 2 000 kr). Jag fick hem ett provtagningskit och fick fylla flera rör med saliv som jag sedan skickade till ett labb för analys.

Under de veckor jag väntade på svaret läste jag mycket om förbränning och hormoner och lärde mig mycket nytt, och innan jag fick mitt provsvar visste jag egentligen redan vad felet var i min kropp: Jag hade alla symptom man kan ha på för lågt progesteronvärde i kroppen.

DET VAR EN GLÄDJE att öppna kuvertet och äntligen få ett svar på varför jag inte kände igen min kropp.

Resten av Ulrikas berättelse hittar du i Tara nr 4 2015!