Varje mens ledde till migrän som varade i dagar. Dessutom led Annika Björnberg svårt av pms-depression. Tills hon provade homeopati – och blev besvärsfri. Hon är inte ensam om att gilla homeopati. Uppskattningsvis 50000 svenskar går i dag till en homeopat. Tara har träffat Annika och Ulrica för att höra hur det går till.

Efter att dottern Alicia föddes för tio år sedan fick Annika Björnberg svår pms två veckor före mens. Varje månad. Hon såg allting i svart, livet kändes svårt och ingenting var roligt.

– Jag blev deprimerad, grävde ner mig i gammal sorg och kom inte vidare. Dessutom fick jag svåra migränattacker som kunde hålla i sig i dagar – uppemot en vecka.

Den ”andra” Annika, som under två veckor varje månad inte hade pms, var en glad och öppen person som såg det positiva i det mesta. Hon jobbar på SJ:s huvudkontor och lyckades hålla masken inför sina arbetskamrater, även när det var som jobbigast.

– Men hemma märkte ju både barnen och min man Göran att jag ramlade ner i ett svart hål två veckor före mens. Och att jag sedan inte lyckades ta mig upp förrän mensen kom. ”Måste du vara så grinig?”, undrade de.

ANNIKA SÖKTE HJÄLP för sin migrän hos husläkaren och fick antiinflammatorisk medicin utskriven. Den hjälpte något om hon tog den i god tid.

– Men jag sökte inte hjälp för min pms-depression. Det gick så långt att jag trodde att den var en del av mig och något jag måste leva med. Det var jättehemskt!

Hösten 2013 gick Annika till gymmet och träffade en hälso- och träningscoach.

– Jag berättade om mina problem för henne och hon sa: ”Jag tror att du har pms, men jag känner till en kille som säkert kan hjälpa dig”.

PÅ SÅ SÄTT fick Annika kontakt med homeopaten Björn Lundberg i Stockholm.

När hon kom på sitt första besök till Björn intervjuade han henne i en timme.

– Han frågade om allt mellan himmel och jord, kontrollerade mina symptom och gav mig en lista med saker jag skulle tänka på. Och så fick jag två homeopatiska mediciner, små kulor som jag skulle ta. Ett piller på morgonen och ett på kvällen.

Annika skulle också göra en väggövning där hon låg med benen upp längs väggen, armarna åt sidorna med handflatorna uppåt, 20 minuter varje dag, en övning som lugnar nervsystemet.

Hur fungerade behandlingen?

– De första veckorna blev besvären mycket värre och jag undrade om det verkligen skulle vara så. Men gradvis blev det bättre. När jag kom på återbesök efter sex veckor mådde jag bra! Jag hade varken känt mig deprimerad eller haft migrän. Sedan dess har jag mått jättebra – det svarta är borta.

 

Hela intervjun med Annika hittar du i Tara nr 2, 2015. Där kan du även läsa om Ulrica, som också fick hjälp av homeopati.