Ett glas rosé och sommarkväll. Det kan nästan inte bli mer avspänt och härligt. Och det går att behålla den känslan. Om man har respekt för vinet – och framför allt för sig själv, skriver Taras Maggan Hägglund och delar med sig av tre tankeställare.

Maggan Hägglund var Taras första chefredaktör.

Är det något som livet har lärt mig är det att det sällan handlar om noll eller hundra. Att hitta ett lagomläge är faktiskt vilsamt.

Själv tränar jag just nu på att hitta det där trevliga läget när det gäller jobbet. Jag försöker ta mig ur mina gamla mönster att bara jobba, jobba, jobba, fälla upp skygglapparna för allt annat i livet och köra på i 180 kilometer. För att sedan ramla ihop, bli en liten våt fläck eller som en mig närstående brukar formulera det ”bli som ett utsketet äpplamos” och bli helt passiv.

Och hurra! Det går faktiskt att lära om. Att stanna upp, andas lugnt och även stressiga dagar fråga sig: ”Och hur mår jag just nu?”.

Det låter inte så sexigt med lagom. Men det är både effektivt och välgörande för livet och själen.

Det gäller det mesta. Jag är väldigt tveksam till när viss sorts mat plötsligt dödskallemärks och folk får ångest om de råkar få i sig en kolhydrat eller två sockerkorn. Och inte mår man bättre av att proppa sig full med kilovis med lösgodis.

Och – det är hit jag ville komma – jag tror att det är mest praktiskt och mest glädjefyllt att se med samma glasögon på alkohol också.

För de allra flesta av oss står inte valet mellan att avstå helt eller – tjoho – ta glas fyra eller fem också när det ju är så härligt och kul.

För de flesta är lagom det mest njutningsfulla och alldeles alldeles underbart.

Och det önskar jag oss, en alldeles underbar sommar med många ljumma kvällar och ett glas eller två för den som vill, och lika härliga morgnar när vi vaknar utvilade och fräscha och fångar dagen redan i gryningen.

Men det är så laddat för de flesta av oss, det här med vinet. Själv trodde jag förut att om jag skulle sluta dricka vin så skulle solen för alltid gå i moln, mitt liv skulle förlora all guldkant och varje sommardag skulle bli lite slokande och halvvissen.

Så blev det inte alls. Men det här skriver jag för att du ska slippa avstå från vind-guldkanten. Och slippa se den förvandlas till en sorgkant. Slippa trilla dit, som jag gjorde.

Numera är det flädersaft med bubbelvatten i mitt glas. Eller kanske Richard Juhlins alkoholfria mousserande vin Blanc de Blanc. Och jag är alldeles, alldeles nöjd. Känner mig inte alls sorgligt utanför och glädjelös. Tvärtom.

Men hade jag sett varningstecknen hade jag nog:

  1. Kunnat fortsätta att njuta av ett gott glas vin då och då.
  2. Besparat mig en massa tjafs och söl.
  3. Levt ett mer levande liv under de år som nu blev naggade i kanten och lite luggslitna på grund av mitt oharmoniska drickande.

Du är inte jag och jag är inte du. Men ändå kanske du kan ha nytta av mina erfarenheter. Chansen finns att du kan se varningsskyltarna som jag glatt susade förbi i högsta fart.

Jag önskar dig, och oss, en alldeles underbar sommar. Med ett och annat glas vin för den som önskar. Och en mer avspänd attityd till alkohol. Det går att dricka lagom för de flesta av oss. Och gör det inte det är det inte alls så märkvärdigt att avstå helt.

Och inte så märkvärdigt att prata om det, och inte så märkvärdigt att söka hjälp heller.

Solen går inte i moln.

Tvärtom, den kan glittra i nya guldkanter.

alkohol_maggan1_0819

Tankeställare 1

”Ta ett glas vin” är plötsligt det självklara sättet att koppla av

Känns det underligt att bara ta ett glas cappuccino? Och kommer du aldrig på tanken: ”Jag behöver slappna av, jag tar en promenad längs stranden”?

Om du gradvis har börjat vänja dig vid att ett glas vin eller två alltid är svaret på ditt behov att koppla av och släppa stressen – då kan det vara läge att ta ett djupt andetag och tänka efter. Hur mår du egentligen? Har du tagit hand om dig själv och dina egna behov? Är det något du verkligen längtar efter – och då får svaret inte vara ett glas rosé?

Eller handlar det mer om slentrian, det är så enkelt att hälla upp ett glas?

Då kan du börja att rent praktiskt byta ut det där glaset mot något annat som också är kul och får dig att landa hos dig själv.

Jag brukar säga att när svaret på hur man kopplar av ständigt är ”ta ett glas vin” är det som att klinka på en och samma tangent när man har en hel pianoklaviatur att spela på.

Tankeställare 2

Klart vi ska ha något gott att dricka!

Sommartider, hej hej. Grilla med grannarna och åka ut med båten. Det är ju så härligt och kul och socialt. Och det är lätt att dras med när alla dricker alkohol och fyller på i glasen.

Här gäller det att ha lite smarta strategier. Är du själv värdinna se till att det finns vatten och andra alkoholfria goda drycker att växla med. Och fyll inte på alla glas hela tiden.

Håll koll på glasen du dricker själv och dra ner på takten, varva med vatten och ha riktigt kul – hela tiden.

Tankeställare 3

Nej, jag har inte tid att tänka på vad jag själv behöver

Meh! Vad har det med drickande att göra? Mycket, svarar jag. Jag tror (men kan ju inte veta) att om jag hade gett mig tid att verkligen fråga mig vad jag själv verkligen behövde hade jag inte blivit en högriskdrickare.

Jag drack för att orka, jag drack för att må bra – i stället för att fråga mig om jag verkligen skulle jobba så mycket och försöka hjälpa alla andra: i stället för att fråga mig om det var sunt att tycka att det var praktiskt att glädjen fanns i att köpa bag-in-box.

Om du någonstans innerst inne funderar över om du inte dricker lite väl ofta eller lite väl mycket är mitt råd: Fråga dig hur du mår, egentligen? På djupet? Vad skulle du behöva?

Och ta den här sommaren till att lyssna på fågelsången, suset i björkarna, kluckandet av vågorna men framförallt på ditt eget inre. Vilka behov susar och kluckar där inne? Är det några röster som du tystat med hjälp av behaglig berusning? Våga lyssna på dem nu.

Och är det så att du känner dig extra nedstämd, kan det faktiskt bero på alkoholens verkan på hjärnan. Kan vara bra att veta.

Vill du läsa mer?

hagglund_njutning_pocket

Maggan Hägglunds bok Njutningsparadoxen, ökad livskvalitet med ett glas mindre (Libris) finns i pocket och på biblioteket.