En ny fas i livet – och mycket som händer både i kroppen, knoppen & livet. Har du koll?

Även om en ny, stor undersökning från apotekskedjan Apoteksgruppen visar att en majoritet av oss inte har några problem att prata om klimakteriet, så pratar vi för lite om det, tycker vi på Tara och Apoteksgruppen.

Vad betyder det faktum att du fick mens tidigt för tidpunkten då du kommer att hamna i klimakteriet? Och vilket är det första tecknet på att du gått in i förklimakteriet? Kolla vad du kan – och lär dig mer genom Klimakteriekollen!

Prata– och ta tillvara kraften!

Även om en majoritet av oss inte har några problem att prata om det, så gör vi det sällan.
– Vi behöver prata mer om den här nya livsfasen, säger Malou Thorman, beteendevetare och symbolterapeut.
Hon tycker också att vi bör syna begreppen vi använder när vi pratar om klimakteriet.
– Vi pratar om det som en sjukdom, att det är fel på oss, och säger att vi har brist på östrogen, men faktum är att det knappast kan vara en brist eftersom det är en naturlig fas.

Malou Thorman tycker inte att vi bara ska fokusera på åldrandet, utan inse att när något försvinner lämnas utrymme för något nytt att uppstå. Och där energin tidigare gick till familjen kan den nu riktas inåt, mot personlig utveckling.
– Därför är det inte ovanligt att kvinnor fattar ganska stora beslut, lämnar sin relation, byter karriär eller flyttar till annan ort.

Erica Lindgren är leg apotekare och driver flera apotek inom apotekskedjan Apoteksgruppen.

Erica, hur ska man tänka om man vill förebygga klimakteriebesvär?

– Det har visat sig att avslappningsövningar, mindfulness och yoga kan ha en mildrande effekt på värmevallningar. Förmodligen ska man också fundera på om det är viss mat som ger större besvär. Till exempel kan man ibland märka att starkt kryddad mat förvärrar symptomen, eller att koffein vid vissa tidpunkter på dagen skjutsar på.

Vad kan man köpa på apoteket som mildrar symptomen?
– Om man märker av torra slemhinnor i underlivet finns lokalt verkande
östrogen att köpa utan recept. En del kvinnor i klimakteriet vill också förebygga urinvägsinfektioner, eftersom de kan bli mer frekventa, och då har vi bland annat preparat med tranbär som kan ge viss effekt. När det gäller svettningar och humörsvängningar finns det några egenvårdspreparat som har viss effekt, till exempel preparat med silverax eller med pollenextrakt, men kontakta alltid läkare om dina bekymmer är stora och påverkar din vardag väldigt mycket. Med en läkare kan du diskutera för- och nackdelar med en eventuell östrogenbehandling.