Dröm dig smartare – så ökar du kreativiteten och prestationsförmågan

Med huvudet i molnen och fötterna på jorden. Tankar som vandrar iväg. Inte riktigt närvarande. Låter det slappt och ansvarslöst? Tänk om i så fall. Den senaste forskningen visar att dagdrömmar av avgörande för vår kreativitet och prestationsförmåga.

Dagdröm för:

 • Ökat välmående.
 • Konstruktiv reflektion.
 • Att lättare förstå och hantera emotionella situationer.
 • Ökad kreativitet.

Gå in i din egen värld

Att dagdrömma är gratis och du behöver inte lära dig någon ny metod eftersom din hjärna redan kan det. Men stress kan hindrar dig. Börja med att öva upp förmågan att släppa loss tankarna – utan att minsta uns av dåligt samvete.


Små steg till ökad närvaro

Du behöver vara avslappnad för att kunna släppa loss tankarna. Är du ovan, kan du ta små steg för att vänja dig vid närvaro.

 • Försök att vara helt närvarande när du gör något vardagligt, som att borsta tänderna, borsta håret eller sätta på dig skorna. Gör saken långsammare än du brukar, och fundera på hur det känns i kroppen.
 • Sätt dig på en stol rakt upp och ner och titta ut genom ett fönster eller in i en vägg i en minut. När det går bra utökar du tiden.

”Sitter du där och drömmer igen? Gör något vettigt i stället.”

Ja, att dagdrömma har ofta ansetts som lite fult. Som slöseri med tid. Framförallt i ett samhälle där vi ska prestera och visa upp saker för att skapa värde och tillhöra: Du ska vara framgångsrik i jobbet, ha välartade och vältränade barn, en intressant och blomstrande relation, ett fint hem, äta ekologisk mat …

Men – att dagdrömma är faktiskt livsviktigt för dig, din hjärna och återhämtning. Det är hjärnans viloläge. Drömmeriet får dig att landa i ditt jag, känna dig levande, medveten och engagerad.

– Faktum är att hjärnans aktivitet är hög när du gör ingenting och låter tankarna fara vidare utan mål. Då passar den på att rensa upp bland intryck och hantera och lagra information, säger Åsa Fe Kockum, beteendevetare och leg psykoterapeut, som nu ger ut boken ”Ett liv i balans – hantera stress och oro med dagdrömmar, ACT, meditation och mindfulness.”

Ungefär 15–50 procent av vår vakna tid går vi in i vår egen virtuella värld, släpper taget om fokus och låter tankarna vandra. Då hoppar hjärnan mellan nutid, dåtid och framtid. Mellan minnen, planer och associationer. Ja, det pågår som ett pingpongspel mellan olika delar av hjärnan, där den koordineras, vilket är superviktigt i en komplex och föränderlig tid. Du får lättare att processa information.

Drömmeriet gör dig också mer kreativ. Olika delar av hjärnan kommunicerar med varandra, du får input från flera håll, vilket gör att du kan se samband. Eller så får det dig att hitta ett annat sätt att förhålla dig till motgångar. Eller komma på en ny idé.

– Titta bara på framstående forskare som Einstein, hur de har suttit och kämpat som idioter för att lösa ett problem, tills de säger ”skit i’t”, reser sig och går – och då kommer de på lösningen.

När du är stressad eller deppig fastnar du lätt i en nod, och snurrar runt där med samma frågor och negativa, problematiserande tankar. Då kan du behöva hjälp att dagdrömma, med styrda dagdrömmar, och på det sättet komma vidare.

Och som om inte allt det här var nog hjälper drömmeriet dig att påverka ditt liv i rätt riktning. För när du föreställer dig något, upplever du det i ungefär samma delar av hjärnan som när du faktiskt ser det. (Jo, det är sant. Coolt va!) Så om du ger dig själv tiden att reflektera över din framtid, ökar sannolikheten för att du ska agera på ett bra sätt när du väl hamnar där.

Om du dessutom adderar hur det skulle kännas att vara i olika situationer – riktigt lever dig in – ökar sannolikheten för att du lättare kan hantera verkliga händelser på ett sätt som passar dig. Du får ett liv som du trivs med.

– När jag föreläser brukar jag be åhörarna föreställa sig att de sitter i en gungstol. De får känna in hur snabbt de gungar. Sedan ber jag dem fundera på hur snabbt de gungade för tio år sedan, och så vidare ända tillbaka till barndomen. Sist av allt får de fundera på hur snabbt de vill gunga. När man föreställer sig en rörelse är det lättare att känna in hur man vill ha det och inte.

Problemet är att vi gärna hanterar det inre som det yttre: En irriterande mygga som sticks och som du viftar bort. Och när du dagdrömmer kan du räkna med att det kommer upp många känslor – där vissa är mindre behagliga.

De kan smärta, ge oro eller ångest. Men om du bara viftar bort dem lägger du locket på. Du behöver bekanta dig med känslorna för att småningom lära dig hantera dem.

– Känslor är inte farliga. De är fysiska sensationer som inte alltid representerar verkligheten. Du kanske är rädd för att ställa dig upp på mötet och tala, tills du märker att du har en vänligt sinnad grupp framför dig. Till och med starka känslor som rädsla eller ångest klingar av inom några minuter om du vågar stanna i dem, säger Åsa Fe Kockum.

Fast i en stressad vardag kan uppmaningen ”du borde dagdrömmar mer” kännas provocerande. Du hinner ju knappt äta lunch, än mindre träna. Skulle du i det läget sätta dig ner och drömma dig bort? Knappast!

– Om du är ovan är det bra att börja i små steg. Jag bad en kvinnlig klient att sitta ner en minut per dag utan att göra något, bara sitta. Hon blev helt vansinnig på mig, och tyckte det var en urbota dum idé. Men till slut lärde hon sig det, och då utökade hon tiden. En dag kom hon till mig och sa att hon brukade tända en brasa och sitta och stirra in i elden – och dagdrömma.

”Att dagdrömma är faktiskt livsviktigt för dig, din hjärna och återhämtning. Det är hjärnans viloläge”
”Du hinner ju knappt äta lunch, än mindre träna. Skulle du i det läget sätta dig ner och drömma dig bort? Knappast!”
”Faktum är att hjärnans aktivitet är hög när du gör ingenting och låter tankarna fara vidare utan mål”


Här är enkla övningar som gör att dina dagdrömmar kan flöda fritt.

Armbandet
Tid: 3–5 minuter.
Ger dig: Bryter tankegångar och aktiverar det nervsystem som signalerar fysiskt och sinnligt lugn.
Gör så här:

 1. Gå till en hobbyaffär och köp tio stora kulor i fyra färger.
 2. Trä ihop dem till ett armband och sätt det på handleden.
 3. Tre gånger om dagen noterar du sedan: Tre saker där du befinner dig (kanske en person, en lampa, ett tak). Tre ljud (vatten som rinner, klackar i golvet, surr från en dator). Tre kroppskänslor. Till sist tar du flera djupa andetag, det lugnar hjärtat.

Njutningen
Tid: 5 minuter.
Ger dig: Genom att uppleva det fina i tillvaron njuter du med dina sinnen. Ju mer du tillåter alla sinnen att njuta, desto oftare kommer du att notera det vackra och härliga i vardagen.
Gör så här:
Läs igenom texten nedan. Blunda, ta några djupa andetag och vandra i tanken.
”Föreställ dig att du vandrar på en stig, i en skog. Kanske har du varit där tidigare. Se till att det är en behaglig plats, en vilsam plats. Kanske finns där en ros, betrakta den, känn på dess mjuka kronblad och dofta på den. Om du hörde ljud i skogen, vad skulle det vara?”
Du kan också dagdrömma om att du är en fågel som flyger. Att du är ett moln som glider över himlen. Eller att du blir vaggad i en trygg famn.

2 snabba dagdrömmar när det kniper

Här är två övningar som hjälper dig att komma ur negativa tankar och känslor.

 1. Sätt dig på en stol, öppna munnen lite, slappna av i käkmusklerna och tungan. Föreställ dig hur spänningarna rinner ner, ut ur kroppen och ner i jorden.
 2. Håll dina händer under ljummet, rinnande vatten. Känn värmen, och känslan av beröring.

Av: Linda Newham Foto: IBL/Shutterstock