Sex, alkohol och drömmar är några saker som vi har problem med att hantera i en relation. Elizabeth Gummesson listar det vi bråkar allra mest om – och coachar hur du bäst löser konflikten.

Enligt en undersökning som gjordes för något år sedan är det detta vi bråkar mest om i en relation.

SEX – var, när och hur ska vi ha sex?

Den ena vill mer än den andra, och för den ena är en spontant urplockad diskmaskin ett förspel bättre än något, medan den andra inte fattar den kopplingen. En vill prova massa nya saker medan den andra vill ha släckt lampa och under täcket. Ett känsligt ämne som är mycket känsloladdat och förenat med skamkänslor och sårbarhet.

STÄDNING – vem städar mest och bäst?

Den ena har en idé om hur mycket som ska städas, när och hur snabbt och vad som är välstädat och självklart hur det ska göras. Den andra tycker inte att städning är så viktigt. Oftast blir det just den med högst krav på ordning som sätter reglerna men som aldrig får med sig den andra fullt ut.

FAMILJENS EKONOMI – vem ska hantera den?

Olika uppfattning om hur ekonomi ska stötas och framför allt vad man ska lägga pengarna på. En tycker att nya golfklubbor för tusentals kronor är bra investering medan den andra letar extrapriser och spar till semestern. Om man har råd att ha nån. Delad ekonomi eller separat? Sms-lån eller spara på riktigt? Och hur hanterar man att den ena har dubbelt så hög lön som den andra?

DRÖMMAR & MÅL – hur gör man när vi vill göra olika saker i livet?

Värderingar, tankar om livsstil, hur vi ser på livskvalitet, vad det betyder för oss, vilka drömmar vi har, vilka mål vi har – det där kan förena oss som par eller skapa distans. Vems drömmar ska få plats? Vem ska få utvecklas och växa och på bekostnad av vad?

KOMMUNIKATION – pratar vi för lite, för mycket, på fel sätt eller inte alls?

Säkert känner ni igen att den ena pratar som en väderkvarn och den andra knappt hörs? Den ena har behov att dela medan den andra helst behåller för sig själv. Den ena sprider fina ord, uppskattning och små kärleksyttringar runt sig medan den andra tycker att det räcker att man sa ”jag älskar dig” en gång på bröllopsnatten för 12 år sen.

ALKOHOL – hur skiljer sig vår uppfattning om hur mycket som ska drickas?

Alkohol i för stora mängder ställer omdömesförmågan ute i kylan, och orsakar misshandel, våld, övergrepp och andra tråkigheter. Men inte bara överkonsumtion av alkohol, problem med fylla och missbruk ställer till det för par, utan även vardagsdrinken som blir för många, småsmuttande för att komma ner i varv eller konsekvenser av drickandet, tar död på kärleken.

Här kommer några av mina bästa tips för konflikthantering inom kärleksrelationer.

Börja era samtal där tid och rum är – ert. Ni blir ostörda, ni har tid, ni är närvarande just där och då. Vänta hellre med samtalet än att ta det på stående fot i matbutiken, inför barnen eller när vi är stressade, trötta, hungriga.

Hettar det till och blir bråk – ta ett djupt andetag och börja om. Sänk inte er själva till en plats där ni står och skriker saker som ni får ångra. Tävla inte om vem som kan få slutordet, säga saker som gör mest ont, skjuta flest pilar – det vinner inte kärleken på. Andas, gör ingenting, ta paus och börja om.

Lyssna. Om jag kunde sälja förmågan att lyssna på burk skulle jag bli mångmiljonär, nej förresten mångmiljardär! Men som tur är kostar inte lyssnandet nånting – det är helt gratis. Bestäm er för att kärleken får ta störst plats – istället för vem som har rätt eller fel – och börja med att lyssna på din partner, med värme och empati, och sen lyssnar din partner på dig. Jag vågar lova att om ni gör det här på riktigt finns inte mycket konflikt kvar.

Håll er till saken. Nu är det nu. Diskutera inte gamla grejer utan utgå enbart från vad som hände just i det att konflikten uppstod. Undvik att bli svartvit och säga ”Du är alltid…” eller ”Du kan aldrig…” Tala utifrån dina egna känslor och vad som händer i dig istället för utifrån nån annans agerande. Och våga visa er sårbara, det kommer att föra er närmare varandra om ni vågar släppa lite och bjuda in i ert inre.

Ställ er fråga: ”Vad skulle kärleken gjort nu?” eller ”Vad skulle kärleken sagt till oss nu, om den stod här intill oss i rummet?” Jag tycker det är en så fin fråga, och när jag hamnar i gräl med min älskade och tänker ”Vad skulle kärleken gjort i det här läget?” då blir jag varm i kroppen och kan antingen backa för att pausa eller vända till empati och lyssnande istället för att envist stå kvar och fajtas.

Artikeln tidigare publicerad på yourlife.nu.

Läs Elizabeth Gummesons blogg för fler kloka ord!