Längtar du efter något nytt? Efter en förändring? Men har ingen lust att säga upp dig, skilja dig eller göra något annat drastiskt? Då är det dags för att ge livsglädjen lite mer syre! Varsågod, en guide till din omstart.

Då kan det vara bra att göra en omstart

 • När du känner att du fastnat i en negativ trend.
 • När du är uttråkad.
 • När du bara vill förbättra det du har.
 • För att omständigheterna kräver det – kanske på jobbet, kanske är det barnen som flyttat hemifrån.
 • När du känner att du stagnerat.
 • När du känner att du är ledsen och behöver något att se fram emot.
 • När du brutit upp.
 • När du är missnöjd.

Omstarta med ARS-metoden

omstart_boken_22019
ARS står för Acceptans, Reflektion och Sortering. Olof Röhlander beskriver i sin bok metoden som ett sätt att mentalt hantera en omstart (för det vet vi ju alla, hur otroligt jobbigt det kan vara med förändring!).

Steg 1:
Acceptans – första steget till att gå vidare

Acceptans är ett viktigt första steg i all förändring, konstaterar Olof Röhlander. Det är inte alltid lätt. Men det är ett sätt att komma vidare.

Det kan ibland vara oändligt svårt att acceptera det som är. Du kanske har blivit övergiven. Har själv svikit. Har misslyckats med en dröm …

Du kanske inte vill se det som är, det gör för ont, är för skrämmande. Du kanske inte står ut med hur du betett dig, att du inte är den du vill vara.

Men om du tänker att motsatsen mot acceptans är en form av förnekelse, att leka struts och sticka huvudet i sanden – då känns det förmodligen än mer självklart att acceptans är ett nödvändigt första steg.

En förändring är helt enkelt svår att åstadkomma om du inte accepterar nuläget.

Acceptans är en plattform för att kunna gå vidare. Det är ett sätt att se livet i vitögat. Se saker och ting är som de är – det betyder inte att du behöver gilla det. Bara acceptera att det är så.

Steg 2:
Reflektion – nu är det dags att lära av det som hänt!

Ofta har vi bråttom att gå vidare. Vi vill göra den där förändringen. Nu!

Men ha inte för bråttom. Ge tankarna tid att jäsa. Dra inte för snabba slutsatser. ”Våga stanna kvar i tomrummet där du har fler frågor än svar.” Ger du det lite tid, kan det ge dig nya insikter, och du behöver inte göra samma misstag en gång till. Det är så här du får erfarenheter, visdom, kommer vidare.

Sätt av tid för reflektion. Du kan till exempel skriva en dagbok, gå långa promenader, påta i trädgården och fundera medan du gräver.

Här är 5 reflektionsfrågor som Olof Röhlander har formulerat i sin bok, som du kan utgå från:

 1. Vad har jag lärt mig om mig själv den senaste tiden?
 2. Hur kan jag använda mig av det som har hänt för att skapa en bättre framtid?
 3. Vad krävs för att jag/vi ska kunna starta om?
 4. Vilket ansvar bör jag själv ta för det som har hänt – och för att komma vidare?
 5. Vad behöver jag hjälp och stöd med just nu?

Obs! Skilj på att på älta och reflektera. Att reflektera är inte att älta!

Steg 3:
Sortera – släppa eller lära sig leva med?

Gör du en omstart, betyder det att du behöver släppa vissa saker. Men det kan vara en process att nå dit. Och vissa saker är svåra att släppa (även om folk nära en säger att man borde).

En del saker kanske inte går att släppa, då kanske du måste acceptera att det är så.

Och andra saker kanske vi lever med alldeles för länge, ältar och håller fast vid – trots att vi borde kunna släppa dem.

Det är här sorteringen kommer in. Olof Röhlander tipsar om att se det som att du har tre lådor:

 1. På mittenlådan står ”accepterat och reflekterat”. Där lägger du sådant som du vill spara i din erfarenhetsbank. Du kanske inte gillar det eller tycker att det är rätt – men du har accepterat det, reflekterat över det, processat, pratat om, lärt dig av.
 2. På lådan till vänster ”leva med”.
 3. På lådan till höger ”släppa”.

I vilken låda ska du nu lägga dina erfarenheter som du håller i dina händer?

Att fundera över det här är något du lär dig av. Att fundera över vad du ska släppa och vad du behöver leva med – och själv fatta det beslutet – kan ge dig en känsla av att det trots allt du som bestämmer vad du ska göra med det. Det kan ge tillbaka en känsla av kontroll.

Det här är också en process, där du kommer att märka att känslorna för det som hänt förändras. Du har något som legat länge i ”leva med”-lådan – och så en dag känner du plötsligt att nu är det dags att lägga över det i ”släppa”-lådan.


Livet tuffar på. Ungefär som det brukar. Du kan ibland känna att det kryper lite i dig, känna att nu måste väl ändå något hända, du längtar efter något nytt, något annat …

Men det kan också vara så att du egentligen är ganska nöjd med det mesta och inte alls vill ha några förändringar. Däremot ser du utmaningar torna upp sig framför dig, du vet att det kommer att krävas något – kanske är det förändringar som krävs på jobbet, kanske är det privat.

Så vad gör du?

Olof-fotograf-Peter-Knutson-web

Foto: ??Fotograf Peter Knutson 070-734 60 02 Fotografens namn ska anges vid all publicering! Bilden skyddas av upphovsr??ttslagen!

Olof Röhlander, föreläsare.

En idé är att satsa på att göra en omstart.
– Omstarter är bra för att de gör att man inte stagnerar, säger Olof Röhlander, toppföreläsare som lever som han lär.

När han skrev nya boken Omstart – om konsten att bryta ihop och komma igen (Forum) ville han också göra något nytt och inte bara de vanliga föreläsningarna.

Så det blev en humoristisk föreställningsturné, en show, något han aldrig gett sig på tidigare.

Skrämmande, spännande – och tillfredställande, konstaterar han.

Och det är så en omstart är. Uppfriskande, ett sätt att leta nya vinklar.

Det behöver inte vara så stort – man kan starta om varje dag om man vill! Men det kan ge stor effekt!

Och det finns en distinkt skillnad mellan nystart och omstart, menar Olof Röhlander.

– Nystart handlar om att göra upp och dra upp med rötterna. Att börja om helt. Omstart använder sig av det som är bra tidigare. Jag tycker att omstart är ett mer hoppfullt ord. Man slänger inte ut allt.

Nej, omstart handlar om att se vad du har, att värdesätta det – och addera eller gå vidare och göra något ännu bättre.

Förändra och förbättra, helt enkelt!

Göra något bättre av det som finns.

Och det behöver, som sagt, inte vara så stora åtgärder.

– Omstart kan ske både i det stora och i det lilla. Det kan vara att jag tar ett annat beslut, att jag minskar eller ökar på något. Det behöver inte alls vara fyllt med en massa drama.

Du kanske bestämmer dig för att börja din morgon på ett annat sätt, går en annan väg till jobbet, bokar en lunch med någon spännande ny person i stället för att på rutin hänga med kollegerna till vanliga lunchkrogen.

Allt sådant är små steg som kan ge stor effekt. Du öppnar mentala dörrar, öppnar för tanken att du vill ha förändring. Öppnar för nya möten, signalerar det till andra.

– Sedan finns det självklart större omställningar också, omstarter som är en process, säger Olof Röhlander.

Att skilja sig är ju en stor omstart, du lämnar det gamla och börjar om.

Att säga upp sig från jobbet är en stor omstart. Till och med att byta arbetsuppgifter kan vara en stor omstart.

Så hur vet man då att det är dags att gå vidare, att göra sin omstart?
– Generellt kan du märka det på att du inte längre känner samma geist. Det är inte lika roligt längre, det går på repeat, säger Olof Röhlander.

– För mig är det mycket en känsla. Det finns också tydliga ledtrådar, men de flesta känner det; nu är det dags att göra det!

Omstart är också ett mindset, konstaterar han. Ett förhållningssätt.

– Och då är det inte skrämmande eller förknippat med ångest. Vi gör ju ständiga omstarter. Varje dag när man vaknar är det en omstart. Vilket kan vara värt att tänka på om du tycker att vardagen blir väldigt mycket detsamma, om det känns som du vaknar upp till samma morgon. Då är omstart något att ta till.

Jamen, tänk om jag misslyckas med det jag föresätter mig, tänker du kanske nu. Och det är en vanlig rädsla, menar Olof Röhlander.

– Vi lever ju i en framgångskultur, då är misslyckande inte lika vanligt att höra talas om. Kanske är också lättare när man är yngre, känslan av att då har jag inget att förlora. Då blir du mer orädd och modig. Kruxet när du blir äldre är att du kanske känner att du har mer att förlora, det står mer på spel. Samtidigt är det så uppiggande när man hör om folk som gör något helt annat.

Och samtidigt – vad är alternativet, funderar han.

– Jag drar igång en ny show, gör något jag aldrig gjort förut. Skräckscenariot är att det kommer inget folk. Men vad är alternativet? För att åstadkomma något behöver du våga förlora. Det gäller i kärlek också.

– Omstart är ett förhållningssätt som handlar om att hålla livsglädjen vid liv.

Nu kanske du redan är ganska nöjd med ditt liv, och inte alls vill ha några förändringar. Men som tillvaron ser ut för de flesta av oss, är det nog ändå något vi förr eller senare råkar ut för, vare sig vi vill eller inte.

För om du förr kunde bli vid din läst ett helt liv – så fungerar det knappt i dag. Inte på arbetsplatsen. Inte i vardagslivet. Utvecklingen går blixtsnabbt med ny teknik, nya vanor, nya utmaningar.

– Vi lever ju i en sådan tid. Så fort man knäckt koden till låset är det någon som bytt ut en siffra. Vi får vara beredda att revidera hela tiden. Vissa omstarter kommer till en, de sker i det yttre. Och det är bra att se att de kan vara välgörande även om man inte ville det. Inte se dem som något dåligt, utan som något som kan ge utveckling, ta dig vidare.

För det kan ju vara så skönt att stanna i det välbekanta. Att inte våga det där lilla steget som skulle kunna bli början på något stort.

– Vi har ett inbyggt motstånd mot förändringar. Vi fastnar lätt. Det är alltid lättare att göra det man gjort. Man vet vad man har och inte får. Därför jag vill lätta upp med det här ordet.
Omstart – det behöver helt enkelt inte vara så svårt!

Av: Eva Gussarsson Foto: Shutterstock