Tänk dig att du drabbas av svåra smärtor. Och att det finns något som kan dämpa det som gör ont och ge dig ökad livsglädje. Så är det för Angela, men hon får slåss för att få smärtlindring som hjälper henne: Den kontroversiella cannabisoljan.

För sex år sedan fick Angela de Cabo, 49, beskedet att hon hade galopperande bröstcancer och behövde opereras omedelbart. Efter ingreppet följde fem veckors strålning, fem dagar i veckan. Hela processen var tung och svår.

− Det var fruktansvärt bara att få beskedet. Min dotter var liten och jag hängde inte riktigt med för allt gick så fort. Jag fick känslan av att jag förväntades veta hur det gick till med cancervård, men jag visste ju ingenting. Och jag trodde inte att jag skulle tycka det var så jobbigt, jag trodde jag var tuff, men det var jag inte. Det var svårt både fysiskt och mentalt, säger Angela.

Hon visar det lilla ärret där de skurit bort cancern vid sidan av ena bröstet. En tårtbit, kallade de det. Angela kände nog mest att det var en bit av henne som de karvade bort. Tiden efter operationen och strålningen var mentalt också svår att hantera.

− När man är på sjukhus och går igenom behandlingar talar alla till en som om man bara är sin sjukdom – och sedan är man plötsligt färdigbehandlad och anses frisk. Det är som att kastas mellan två ytterligheter. Det tog tid att landa i att vara frisk igen.

canabis_angela-cabo_1019

Foto: Fotograf Leif Boström AB 0705-292833 leifbostrom@telia.com

Hemma hos Angela i Majorna i Göteborg är det lite flyttkaos eftersom hon precis bytt lägenhet. Den här är mindre än hennes förra, men det fungerar eftersom hon bara har sin dotter varannan vecka. Och hon har fått balkong med en magnifik utsikt från nionde våningen.

− Det där är min återhämtning, säger hon och tittar ut över Slottskogen som breder ut sig framför oss. Egentligen skulle jag vilja bo i en stuga i skogen, men det går ju inte med dottern. Det får jag göra när hon är stor.

Ett par år efter att bröstcancern var borta började hon få ont i kroppen. Speciellt i ena benet och i revbenen på vänster sida. Först avfärdade Angela det eftersom hon trillat i en kamrats hammock som inte var fast förankrad, men smärtan gick inte över.

− Det var hemskt. Jag kunde till slut inte gå upp ur sängen. Om jag tog mig upp var det väldigt korta stunder. Bara jag belastade kroppen gjorde det ont. Jag hade smärta i revbenen när jag låg stilla. Jag kunde inte gå ut i köket och laga mat, jag gick ner massor i vikt och blev svagare och svagare.

Angela krävde till slut röntgen och läkaren kunde konstatera sekundära metastaser i just höften och revbenen. Återigen fick hon ett besked som rubbade hela hennes värld. Hon hade fått kronisk skelettcancer.

− Beskedet att de inte kunde göra något åt den var helt förkrossande, förstås. Jag trodde ju att jag var frisk, säger Angela.

Hon var 48 år, hade obotlig cancer och hade tidigare hört att cannabisolja, Sativex, kunde hjälpa mot smärta. Hon hade provat morfinpreparat men biverkningarna var så svåra att hon nästan genast slutade ta dem. Det var då hon började sin kamp för att få Sativex.

− Jag trodde det var självklart att jag skulle få cannabisoljan. Jag var obotligt sjuk och hade ont, jag tänkte att de ger väl mig vad jag vill ha, det spelar ju inte dem någon roll? Men nej, det var tvärnej. De ville absolut inte skriva ut cannabisoljan, jag var helt chockad, säger Angela.

canabis_flaska_1019

Foto: Fotograf Leif Boström AB 0705-292833 leifbostrom@telia.com

Cannabisoljan Sativex är kontroversiell, trots att det är möjligt för alla läkare att skriva ut den på recept, bland annat till cancerpatienter med smärta. Angela förstår inte problemet.

− Det finns studier på att cannabisolja är ofarlig och väldigt verksam för människor med smärta, men det verkar som att läkare inte vill att vi ska må bättre, säger hon och skakar på huvudet.

Efter att ha gjort ett par misslyckade försök att få oljan utskriven vände hon sig direkt till en läkare som hon visste kunde hjälpa henne. Han skrev ut Sativex som hon sprejar i munnen, plus att hon köper receptfri CBD-olja i hälsokosten

− Efter tre veckor märkte jag skillnad, smärtan minskade. Jag kunde gå och röra mig igen. Jag gick och handlade, jag började äta. Och i och med att jag åt mådde jag bättre, så effekterna blev fler än minskad smärta, säger Angela och ler.

Men det är dyrt med Sativex. Tre flaskor olja kostar nästan 5 000 kronor och det räcker en dryg månad för Angela. Men det är värt det. Nu kan hon gå och hon bygger upp sin kropp igen. Senast hon var på röntgen för att kolla metastaserna hade de minskat en aning.

− Jag tror ju att det beror på oljan, men det vågar inte läkaren säga. Men jag tar ingen annan medicin så hur skulle den annars minska?

Att Sativex skulle bota cancer är ett påstående som saknar belägg i forskningen, men Angela har bara sin dagsform att förhålla sig till och frågan är förstås högst relevant för henne.

Sativex ingår inte i högkostnadsskyddet för medicin eftersom cannabis är narkotikaklassat. Angela kämpar för att få till en förändring genom namninsamlingar och genom att få fler att tala för cannabisoljans fördel. Det skulle behövas en ändring i grunden kring hur man ser på cannabis.

− Det som är sjukt är att de smärtstillande mediciner som skrivs ut i dag ofta är morfinbaserade, vilket är väldigt beroendeframkallande, men de är helt okej att skriva ut. Jag förstår inte hur de tänker, säger Angela.

Att så få läkare vill skriva ut Sativex tycker hon är ofattbart, när det kan hjälpa människor och är en naturlig produkt. I stället envisas läkarkåren med att vilja ge morfinpreparat som smärtlindring, något Angela helst vill undvika. Hon tror inte heller att hennes kropp påverkas negativt av nuvarande behandling.

− Jag mår mycket bättre av Sativex och CBD-oljan. Nu ska jag börja promenera och vara ute i naturen igen. Jag har fortfarande smärta i kroppen, men det är väldigt stor skillnad. Nu funkar jag, säger Angela och ler.


– Försöka skadar inte!

En bra smärtlindrare – eller beroendeframkallande drog? Sativex delar expertisen. Tara har träffat en av få läkare som är för cannabisoljan.

canabis_risto_sutinen_1019

Risto Sutinen, läkare.

Risto Sutinen är en av få läkare som skriver ut Sativex i Sverige. Han har sett dess positiva effekter på cirka 250 patienter som haft olika typer av smärttillstånd, muskelkramper, spasmer, epilepsi, skakningar och darrningar.

Vilken läkare som helst i Sverige kan sedan 2011 skriva ut Sativex, men många vill inte på grund av att cannabis är klassat som narkotika och att man kan bli beroende, vilket FASS poängterar. Men det gäller även många andra smärtlindrande mediciner, som innehåller morfin.

− Sativex skrivs ut vid få tillfällen och det beror på vår gammaldags lagstiftning och okunskap om själva medicineringen och den felaktiga kopplingen till drogmissbruk, säger Risto Sutinen, distriktsläkare.

I FASS rekommenderas Sativex att skrivas ut för spasticitet (spända, stela muskler) och till MS-patienter. Men alla läkare i Sverige kan skriva ut även för andra symtom, det kallas off-label-recept.

− Då skriver man ut medicin efter egen bedömning för behandling av andra tillstånd och på eget ansvar. Sativex har använts länge i många länder med andra indikationer än MS, säger Risto Sutinen.

Cannabisoljan kan hjälpa mot nervsmärtor som annars är svåra att behandla och vid olika typer av kramper. Det finns flera studier på gång ute i världen kring hur cannabis kan dämpa smärta.

− Man tror att cannabis lindrar på grund av de cirka 200 cannabinoidreceptorer som finns i kroppen, enligt australiensisk forskning.

Man använder sig av växten Cannabis Sativa för att tillverka Sativex. Andelen aktiva substanser, alltså THC och CBD, är så låga att både berusande och beroendeframkallande effekt inte kan uppstå. Man kan alltså inte bli hög på Sativex. Det finns också en syntetisk variant, Marinol.

− Alla patienter vill eller kan inte ta morfinpreparat, som ofta orsakar svåra biverkningar. Sativex däremot är mångsidig och kan oftast användas även av patienter som har svårt att tåla vanliga mediciner, berättar Sutinen.

Förutom att Sativex lindrar smärta kan det få flera positiva biverkningar. Det stimulerar aptiten och verkar muskelavslappnande.

− Jag har sett patienter som blivit av med både smärta, skakningar och kramper. Många rapporterar om bättre rörelseförmåga och bättre aptit och sömn. Man bör dock komma ihåg att alla inte reagerar likadant. Det lönar sig dock att försöka om andra behandlingar inte har gett resultat, avslutar Risto Sutinen.


Varför är smärtlindring så svårt?

Det som hjälper en människa, hjälper inte en annan. Smärta är mycket individuellt och det finns många olika tillstånd.

Trots att smärtpatienter vill ha Sativex är många läkare tveksamma till att skriva ut det. Det finns, enligt dem, inte tillräckligt med forskning. Dessutom är smärta komplicerat och väldigt individuellt, vilket gör det svårt att behandla.

canabis_frednyberg

Foto: Mikael Wallerstedt

Fred Nyberg, beroendeforskare vid Uppsala universitet

Fred Nyberg, beroendeforskare vid Uppsala universitet, har forskat på hjärnan och smärta sedan tidigt 1980-tal och upptäckte kroppens eget endorfinsystem.

− Vi har ett cannabinoidsystem i kroppen som tar upp de verksamma ämnena i cannabis och det kan hjälpa mot bland annat smärta. Jag tänker att det kan vara samma sak som med det endorfina systemet, att man kan lida brist på ämnet och behöver en kompensation. Men ännu finns det inte tillräckligt med forskning som kan bekräfta detta, säger han.

Att man kan bli beroende av cannabisprodukter är något som avskräcker läkare. Men även morfin är berondeframkallande, fast där finns det forskning på de goda egenskaperna vilket överväger biverkningarna.

− Det viktigaste är att en lidande individ blir hjälpt, inte biverkningarna. När det gäller smärta av cancer, i synnerhet i terminala skeenden, är vi mycket generösa med morfin som måste balanseras mot biverkningarna det ger. Sanningen är att vi inte har tillräckligt effektiva cannabinoida beredningar som fungerar på alla, ännu, säger Fred Nyberg.

Eftersom smärta är till för att signalera att något är fel är det en balansgång. Vi har varningssmärta som leds i en typ av fibrer i kroppen, den molande värken leds i en annan typ och därför är det svårt att behandla och inte bra att helt stänga av alla smärtimpulser, för då faller varningssystemet i kroppen.

− Det finns en grundförsiktighet hos läkare, vilket är befogat. Jag tror det hänger på att det inte gjorts tillräckligt många studier på hur cannabis påverkar oss. Man har sagt i vissa studier att det är fyra av tio som blir hjälpta av Sativex. Det är ingen hög siffra och det kan göra att läkare inte vill skriva ut det.

– Men om man har en patient som säger sig bli hjälpt av Sativex ska de naturligtvis få det. Det är ett av läkemedelsverket godkänt preparat, säger Fred Nyberg.


Mer forskning krävs

CBD-oljan som innehåller THC, som Angela tar som komplement till Sativex, har efter intervjun gjordes klassast som narkotika (det är inte själva oljan som anses vara narkotika, utan ämnet THC).

Substansen cannabidiol, CBD, är omstridd, både i Sverige och internationellt. Den orsakar inget rus men det saknas fortfarande studier som styrker den medicinska effekten och nivåerna i oljan som säljs är långt under de som används i kliniska studier.

Historiskt har dock cannabisplantans medicinska egenskaper använts för en rad åkommor, till exempel för att minska smärta eller för att lindra symptom från reumatism och epilepsi. Forskning pågår för att göra cannabispreparat säkrare.

Källa: svt.se

Av: Jessika Devert Foto: Leif Boström